Kauno savivaldybei jau prireikė koreguoti vasarį patvirtintą trejų metų veiklos strategiją | Kas vyksta Kaune

Kauno savivaldybei jau prireikė koreguoti vasarį patvirtintą trejų metų veiklos strategiją

Asociatyvi / Lryto.lt, J. Stacevičiaus nuotr.

Nuo pačių pirmųjų Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metų Kauno miesto savivaldybėje pradėti dėlioti perspektyviniai, strateginiai veiklos planai. Tiesa, ir biudžetai tada būdavo surenkami kelis kartus mažesni nei dabar, ir planavimas buvo paprastesnis. Sakyčiau, – konkretesnis, nei dabar, kai jis tapęs programiniu.

Tad šiandieniniuose planuose nurodoma ne kokiems projektams įgyvendinti bei konkretiems darbams atlikti, ar tikslams pasiekti skiriamos mokesčių mokėtojų sudėtos lėšos, bet įvardijama tik suma, numatyta tam tikrai programai. O jau kituose dokumentuose smalsuoliui, kuriam – ne vis vien, ar teisingai išrinktoji valdžia disponuoja taip vadinamais viešaisiais finansais, kam leidžia biudžeto lėšas, sunkiai sekasi „iššifruoti“ visas subtilybes.

Štai šių metų vasario 13-ąją savivaldybės tarybos patvirtintas sprendimas „Dėl Kauno miesto savivaldybės 2024-2026 metų strateginio veiklos plano patvirtinimo“ balandžiui baigiantis, naujuoju politikų sprendimu, įgaus pakoreguotą variantą.

Dalis korekcijų, beje, užprogramuotos ne Kaune, o Vilniuje, šalies centrinės valdžios galiomis. Prie pastarųjų privalu prisitaikyti ir savivaldybėms. Be to, nemažai procesų, lemiančių miesto strategijos pokyčius, vyksta ir Kaune, vietinėje savivaldoje.

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Prieš balandžio 23-ąją numatytą miesto savivaldybės posėdį jos administracijos parengto politinio sprendimo projekto aiškinamajame rašte nurodyta, kad į 2024 – 2026 metų strateginį veiklos planą turi būti įtraukta ir „papriemonė „Projekto „Perėjimas nuo institucinės globos prie bendruomeninių paslaugų Sostinės regione, Vidurio ir vakarų Lietuvos regione“ įgyvendinimas teikiant atvejo vadybininko paslaugas“. Dėl jos Kauno miesto savivaldybės taryba apsisprendė kovo 12 dieną, o įtraukimas suformuotas pagal savivaldybės administracijos Investicijų ir projektų skyriaus 2024 m. kovo 15 d. pateiktą raštą.

Pvz., Kaune reaguota ir į pernai gruodžio 18 d. LR socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymą „Dėl Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto dotacijų skyrimo asmenų su negalia reikalų koordinavimo funkcijos atlikimui finansuoti tvarkos aprašo patvirtinimo“. Ir ta proga atsižvelgta į savivaldybės administracijos Finansų ir ekonomikos skyriaus 2024 m. kovo 19 d. pateiktą raštą „Dėl naujos papriemonės įtraukimo į Kauno miesto savivaldybės 2024-2026 m. Strateginį veiklos planą“ (ar dar kažkam atrodo, kad dirbantiems ten, savivaldybėje, nėra ką veikti?).

Aiškinamajame rašte minima ir daugiau visokių su kauniečių gyvenimo gerinimu (juk toks deklaruojamas pagrindinis savivaldybės veiklos tikslas) susijusių „papriemonių“. Žinoma, keičiasi ir didžiumai jų anksčiau suplanuotų biudžeto lėšų perskirstymas. Taip pat siekiama ištaisyti ir planuojant padarytas technines klaidas.

Naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ siūlo norintiems perprasti visas miesto 2024-ųjų bei ateinančių dvejų metų strategijas, susirasti kaunas.lt svetainėje skelbiamą būsimo Kauno savivaldybės tarybos sprendimo projektą bei jį lydintį Aiškinamajį raštą. Tačiau ir į tuos dokumentus pasigilinus, net ir kauniečių išrinktiems politikams sunku bus atspėti, ar kažkam iš miesto valdžios nekils spontaniškų idėjų, tarkim, staigiai pritaikyti savą taktiką. Ir ne už savus asmeniškus, bet už mokesčių mokėtojų šimtus tūkstančių eurų pastatyti „nusižiūrėtoje vietoje“ kokį nors paminklą, nors jis anksčiau miesto strateginiuose planuose nebuvo minimas?..

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA