Interpeliaciją V. Matijošaičiui pasirašė konservatoriai, socdemai iniciatyvos nepalaiko | Kas vyksta Kaune

Interpeliaciją V. Matijošaičiui pasirašė konservatoriai, socdemai iniciatyvos nepalaiko

BNS / Dominykas Biržietis 2024/04/06 14:34
Visvaldas Matijošaitis / R. Tenio nuotr.

Kauno konservatorių inicijuotą teikimą dėl miesto mero Visvaldo Matijošaičio atstatydinimo kol kas parėmė tik patys Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovai.

Nepaisant to, kad Kauno miesto savivaldybės tarybos Socialdemokratų frakcija atsisakė pasirašyti konservatorių inicijuotą teikimą, šie teigia dar lauksiantys kitų politikų palaikymo.

Kaip BNS nurodė TS-LKD Kauno skyrių sueigos pirmininkas, savivaldybės tarybos narys Paulius Lukševičius, parašų dar bus laukiama kitą savaitę, iki balandžio 12 dienos.

„Pasirašė visa Tėvynės sąjungos frakcija, socialdemokratai atsisakė pasirašyti, valstiečiai ir žalieji (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – BNS) paliko individualiai spręsti. (…) Kiek žinau, iš jų dar niekas nepasirašė“, – penktadienį sakė P. Lukševičius.

Jis teigė neturintis informacijos, kad interpeliaciją palaikytų valdančiosios „Vieningo Kauno“ daugumos nariai.

„Iki 12 dienos nenoriu komentuoti pasirašys ar nepasirašys, čia yra jau jų sąžinės reikalas. (…) Taip, pirmos stadijos mums nepavyks įveikti, sudaryti komisiją (jeigu neparems „Vieningo Kauno“ nariai – BNS)“, – kalbėjo P. Lukševičius.

Apsvarsčiusi konservatorių kvietimą, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija Kauno savivaldybės taryboje šią savaitę pareiškė „atsisakanti dalyvauti politinių oponentų surengtame bevaisiame poliniame spektaklyje“.

„Šiuo metu Kauno meras ir jo komanda turi daugumą Kauno miesto savivaldybės taryboje, todėl įgaliojimų netekimo procedūros iniciatyva ne tik garantuotai patirs nesėkmę, bet ir padidins priešpriešą bei susiskaldymą Kauno visuomenėje, stabdys miestui aktualius ir svarbius darbus, o tokie procesai visada turi neigiamų pasekmių“, – tvirtino socialdemokratai.

Pasak jų, nesėkmę garantuoja ir teikimo pradėti Kauno mero įgaliojimų netekimo procedūrą tekstas.

„Nėra aišku, kodėl teikimas yra tik dėl mero galimai sulaužytos priesaikos, bet nėra minimi kiti „Vičiūnų“ verslo grupės savininkai, direktoriai, prisiekę Kauno miesto savivaldybės tarybos nariai“, – rašoma LSDP frakcijos pranešime.

Socdemai šią TS-LKD iniciatyvą įvertino kaip „viešųjų ryšių akciją bei rinkiminį šou“, tačiau P. Lukševičius teigė, kad tikslas nėra partijai įgyti populiarumo.

„Ant dviejų kėdžių nepasėdėsi, nes vyksta karas Ukrainoje, žūsta žmonės. Arba tu esi už Ukrainą, prieš agresorių, arba tu padedi agresoriui. Čia yra mūsų labai aiški žinia, mes neieškome politinių taškų. Čia yra labai aiški pilietinė pozicija, kurios mes visada laikomės, kaip ir laikosi visa Lietuva“, – BNS sakė P. Lukševičius.

Opoziciniai Kauno savivaldybės tarybos konservatoriai parašus Kauno mero V. Matijošaičio interpeliacijai rinkti pradėjo prieš dvi savaites. Jie teigia mero atstatydinimo siekiantys dėl grėsmės nacionaliniam saugumui ir ieškantys kitų vietos politikų paramos.

Kaip nurodė konservatoriai, TS-LKD frakcija mero įgaliojimų nutraukimą inicijuoti siekia atsižvelgdama į informaciją apie „Vičiūnų“ darbuotojų atstovavimą Rusijos maisto pramonei.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą, inicijuoti merui įgaliojimų netekimo procedūrą gali ne mažiau kaip trečdalis tarybos narių. Kauno taryboje tai būtų ne mažiau 14 narių, iš viso taryboje yra 41 politikas.

Po šio teikimo tarybai sudarius komisiją ir Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) nustačius, kad meras sulaužė priesaiką arba nevykdė įgaliojimų, taryba jį gali atstatydinti mažiausiai trijų penktadalių balsų dauguma.

TS-LKD frakciją Kauno savivaldybės taryboje sudaro aštuoni nariai, LVŽS – keturi, LSDP – trys. Likę 26 tarybos nariai yra išrinkti pagal „Vieningo Kauno“ sąrašą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA