Seimas svarstys įpareigoti visus paspirtukų vairuotojus dėvėti šalmus | Kas vyksta Kaune

Seimas svarstys įpareigoti visus paspirtukų vairuotojus dėvėti šalmus

BNS / Vilmantas Venckūnas 2024/03/26 17:10
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Parlamentarai imasi svarstyti iniciatyvą, kuria būtų nustatyta visiems paspirtukų vairuotojams dėvėti šalmus, nepaisant jų amžiaus.

Seimas antradienį po pateikimo pritarė šiam projektui. Už balsavo 46 parlamentarai, prieš – du Seimo nariai, susilaikė 12.

Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme pataisas, kuriomis būtų numatyta prievolė, kad visi paspirtukų ir kitų elektrinių mikrojudumo priemonių vairuotojai privalėtų dėvėti šalmus, registravo konservatorius Andrius Vyšniauskas ir socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Projekte numatyta, kad atvejais, kai priemonė yra nuomojama, šalmą suteikti privalėtų jos nuomotojas.

„Mes su kolegomis Seimo delegacija lankėmės Australijoje ir iš Melburno parsivežėme labai puikią idėją. Techniškai viskas yra įmanoma, tai ganėtinai paprasta ir pigu“, – iš Seimo tribūnos pristatydamas projektą sakė A. Vyšniauskas.

„Šalmo dėvėjimas tiek važiuojant dviračiu, tiek paspirtuku yra labai svarbi priemonė, tai gali išgelbėti gyvybę“, – tvirtino parlamentaras.

Jis tikisi, kad pradėjus diskusiją Seime, paspirtukų nuomotojai „truputį atsikvošės“ ir patys galėtų pasiūlyti šalmus prie nuomojamų paspirtukų.

„Gal net nereikės Seimui priimti griežtesnio reguliavimo“, – teigė A. Vyšniauskas.

Projektą palaikęs demokratų frakcijos atstovas Kęstutis Mažeika sakė, jog svarbiausia užtikrinti, kad tvarka būtų aiški.

„Kaip alkoholinis alus reklamose tapo nealkoholiniu alumi, svarbiausia, kad nebūtų sugalvotas apėjimas ir būtų šalmo imitacija ar vienkartinė kepuraitė“, – teigė parlamentaras.

Prieš iniciatyvą pasisakęs liberalas Andrius Bagdonas minėjo, kad šiais metais įsigaliojo mikrojudumo priemonių reglamentavimas ir visa statistika, kuria remiamasi norint griežtinti dabartinę tvarką, yra pernykštė.

Pernai Seimas reglamentuodamas paspirtukų naudojimą eisme nustatė, kad šalmai privalomi tik jaunesniems nei 18 metų asmenims.

Seimo priimti sugriežtinimai paspirtukininkams, tarp jų – važiuoti pėsčiųjų takais, vežti keleivius, bet kur statyti paspirtukus – įsigaliojo nuo šių metų sausio 1 dienos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA