Siekia iš viešųjų pirkimų eliminuoti Rusijos karo rėmėjus | Kas vyksta Kaune

Siekia iš viešųjų pirkimų eliminuoti Rusijos karo rėmėjus

BNS 2024/03/25 18:10
Asociatyvi / Bendrovės archyvo nuotr.

Grupė įvairioms Seimo frakcijos priklausančių parlamentarų siekia neleisti viešuosiuose pirkimuose dalyvauti Rusijos karo rėmėjams.

Septyniolika parlamentarų pirmadienį registravo Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas, pagal kurias perkančioji organizacija privalėtų pašalinti tiekėją iš pirkimo procedūrų, jeigu jo dalyvis – fizinis arba juridinis asmuo – būtų įtrauktas į Rusijos karo rėmėjų sąrašą.

Šį sąrašą turėtų sudaryti ir patvirtinti Vyriausybė. Į jį patektų Rusijoje ir Baltarusijoje veikiantys asmenys.

Anot pataisos autorių, ten mokėdami mokesčius jie netiesiogiai prisideda prie Rusijos karinių pajėgumų vystymo, jos propagandos ar mobilizacijos kampanijų, kitaip netiesiogiai skatina Rusijos karinius pajėgumus ir taip kelia grėsmę tiek Lietuvos, tiek jos partnerių nacionaliniam saugumui.

„Projektas parengtas reaguojant į iniciatyvinės grupės „STOP prekybai rusijoje“ 2024 metų sausio 16 dieną paskelbtą analizę apie su į Ukrainos nacionalinės korupcijos prevencijos agentūros „Tarptautinį karo rėmėjų“ sąrašą įtraukta „Vičiūnų grupė“ susijusios įmonės „Autovici“ laimimus viešuosius pirkimus“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Ukraina sausį įtraukė „Vičiūnų grupę“ į tarptautinių karo rėmėjų sąrašą, nes ji tęsia veiklą Rusijos rinkoje.

„Vičiūnų grupės“ savininkai nuo 2022 metų pavasario, kai Rusija pradėjo invaziją Ukrainoje, teigia bandantys parduoti verslą Kaliningrado srityje, tačiau kol kas nesėkmingai.

LRT praėjusią savaitę skelbė, kad „Vičiūnų“ grupės gamykla „Vičiunai-Rus“ Sovetske susitikimuose su Kubos atstovais pernai atstovavo Rusijos maisto pramonei.

Lietuvos valdžios atstovai sako smerkiantys tokį įmonės sprendimą ir žada siekti, kad „Vičiūnų“ grupei nebūtų leista dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.

Prezidentas Gitanas Nausėda anksčiau sakė, kad iš Rusijos iki šiol nesitraukianti Kauno mero šeimos valdoma „Vičiūnų“ grupė daro ne tik reputacinę, bet ir politinę žalą, o pats Visvaldas Matijošaitis šioje situacijoje yra pažeidžiamas.

Anot jo, nors politiniai vertinimai dėl grupės veiksmų „buvo duoti ne kartą, „Vičiūnai“ toliau randa argumentų, kad jie negali tinkamai pasitraukti, nes tai reikštų labai didelius nuostolius“, o kita pusė naudojasi tokiu jų pažeidžiamumu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA