Policija sudavė smūgį įsisenėjusiam „šešėliui“ statybos versle: įkliuvo turtuolį vaidinęs I. Jomantas (video) | Kas vyksta Kaune

Policija sudavė smūgį įsisenėjusiam „šešėliui“ statybos versle: įkliuvo turtuolį vaidinęs I. Jomantas (video)

Po kruopštaus tyrimo ir kitų neviešo pobūdžio procesinių veiksmų nustatyta galimai stambaus nusikalstamo verslo schema ir išaiškinta gerai organizuota grupė asmenų, vykdžiusi nesąžiningą verslą statybos sektoriuje, taip pasipelnydama Lietuvos gyventojų ir valstybės sąskaita. Delfi duomenimis, grupuotės lyderis milijonieriumi prisistatantis Ignas Jomantas.

Kaip rašoma Policijos departamento pranešime žiniasklaidai, vykdant šį prioritetinį tyrimą, Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai surengė policijos operaciją, kurios metu buvo atlikti teismo sankcionuoti procesinės prievartos veiksmai Klaipėdos apskrityje esančiuose statybos objektuose: registruotų juridinių asmenų buveinėse, asmenų gyvenamosiose vietose, automobiliuose ir kitose patalpose.

Sulaikyti 8 asmenys

Operacijos metu sulaikyti 8 asmenys. Jie įtariami sukčiavimu, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimu (pinigų plovimu) ir kitų nusikalstamų veikų vykdymu veikiant organizuotoje grupėje.

Kratų metu surasti ir paimti tyrimui reikšmingi buhalteriniai bei „juodosios buhalterijos“ dokumentai, užrašai, kompiuterinės laikmenos, galimai nusikalstamu būdu įgyti grynieji pinigai, kriptovaliutos piniginės, neaiškios kilmės augalinės medžiagos, tabletės ir kiti tyrimui svarbūs objektai.

Kaip įtariama, nuo 2019 m. vystant senos statybos nekilnojamo turto pastatų ar statinių projektus Lietuvoje,organizuota grupėsukūrė mokesčių vengimo schemą, kurioje sukčiaujant, apgaulingai tvarkant įmonių buhalterinę apskaitą ir teikiant tikrovės neatitinkančius duomenis apie įmonės veiklos rezultatus, buvo išvengta pridėtinės vertės ir pelno mokesčių sumokėjimo. Skaičiuojama, kad į valstybės biudžetą nesumokėta ne mažiau kaip 1,2 milijono eurų.

Grupės lyderis – Ignas Jomantas

Manoma, kad organizuotos grupės lyderis Grupės lyderis – I. Jomantas, veikdamas kartu su kitais organizuotos grupės nariais, įsigydavo didelius senos statybos objektus. Šiems objektams tvarkyti gaudavo būtinus valstybinių institucijų leidimus, kurių pagrindu oficialiai įformindavo objekto kapitalinį remontą, pakeisdavo objekto paskirtį, o taip pat atlikinėjo įvairius remonto darbus: išvedžiodavo naują elektros instaliaciją, sutvarkydavo vandentiekį, įrengdavo liftus, pakeisdavo langus, sutvarkydavo pastato fasadą ir kt.

Vėliau objektas būdavo padalinamas į atskiras projektines gyvenamąsias patalpas (poilsio paskirties patalpas, butus) ir faktiškai parduodamas senos statybos pastato turtinis vienetas – butas su esminiu pagerinimu. Šių butų pirkėjai taip pat pasirašydavo atskiras sutartis dėl remonto ir statybos darbų su jiems nežinomu rangovu – įmonėmis, kurios, kaip įtariama, priklauso organizuotai grupei.

Nusikalstamoje verslo schemoje galimai buvo naudojama organizuotos grupės narių Lietuvoje ir užsienyje įregistruotų įmonių grandinė. Siekiant išvengti mokesčių, organizuotos grupės lyderis stengėsi rangovus, atliekančius darbus, juridiškai nesusieti su kitomis, organizuotos grupės valdomomis, įmonėmis. Tokiais veiksmais įtariamieji siekė nuslėpti tikrąją parduodamo objekto teisinę padėtį ir išvengti privalomo mokėtino pridėtinės vertės mokesčio.

Prokuroro nutarimais, siekiant užtikrinti žalos valstybei atlyginimą bei išplėstinio turto konfiskavimo galimybę, buvo apribota įtariamųjų nuosavybės teisė į nekilnojamąjį turtą, į transporto priemones ir pinigines lėšas banko sąskaitose. Įtariamiesiems teks pasiaiškinti dėl turimo turto kilmės.

Lyderis – gerai žinomas teisėsaugai

Organizuotos grupės lyderis ir nusikalstamos veikos sumanytojas yra gerai žinomas teisėsaugos institucijoms. Anksčiau teistas, daug kartų baustas administracine tvarka, piktybiškai nepaisantis Kelių eismo taisyklių reikalavimų.

Ikiteisminiam tyrimui, kuris buvo pradėtas 2023 m. rudenį, vadovauja ir jį organizuoja Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra, tyrimą atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl nusikaltimų, numatytų Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 25 str. 4 d. (organizuota grupė), 182 str. – sukčiavimas, 220 str. 2 d. – neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimas, 222 str. – apgaulingas apskaitos tvarkymas, 216 str. – nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimas.

Trims įtariamiesiems skirta kardomoji priemonė – intensyvi priežiūra, kitiems asmenims skirtos švelnesnės kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, dokumentų paėmimas.

Šešėlio naikinimas išlieka vienu iš policijos veiklos prioritetų

Kriminogeninių šešėlinio verslo procesų stebėsena ir analizė Lietuvoje yra viena iš prioritetinių Lietuvos policijos veiklos sričių. Lietuvos kriminalinės policijos biuras užkardo bei atskleidžia nusikaltimus nuosavybei, turtinėms teisėms ir turtiniams interesams, ekonomikai ir verslo tvarkai, finansų sistemai, nusikalstamas veikas, sukėlusias platų atgarsį visuomenėje, darančias didelę turtinę žalą valstybei, atskleidžiant didelės apimties neteisėtų pajamų ir turto gavimo šaltinius, užtikrinant neteisėtų pajamų ir turto suradimą, siekiant grąžinti valstybei nesumokėtus mokesčius.

Suvokiant žalingą poveikį ekonomikai, policija ir toliau vykdys atitinkamus tyrimus, sistemingai ir nuolat skirs išskirtinį dėmesį ūkio subjektams, kurie sukčiauja, apgaulingai tvarko apskaitą, vengia mokėti mokesčius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA