Prieš antradienį vienuoliktokų laukiantį anglų k. tarpinį patikrinimą – sumaištis: NŠA pateikia paaiškinimą | Kas vyksta Kaune

Prieš antradienį vienuoliktokų laukiantį anglų k. tarpinį patikrinimą – sumaištis: NŠA pateikia paaiškinimą

Lrytas.lt / Agnė Liubertaitė 2024/03/18 17:14
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Antradienį šalies vienuoliktokai susidurs su dar vienu iššūkiu – anglų kalbos tarpiniu patikrinimu. Nors didžiausią ažiotažą iki šiol sukėlė fizikos ir matematikos tarpiniai patikrinimai, biologijos mokytojas Paulius Sungaila feisbuke dalijasi, kad anglų kalbos užduočių nesklandumai jau matomi dar net šiam patikrinimui neprasidėjus.

Antradienį šalies vienuoliktokai susidurs su dar vienu iššūkiu – anglų kalbos tarpiniu patikrinimu. Nors didžiausią ažiotažą iki šiol sukėlė fizikos ir matematikos tarpiniai patikrinimai, biologijos mokytojas Paulius Sungaila feisbuke dalijasi, kad anglų kalbos užduočių nesklandumai jau matomi dar net šiam patikrinimui neprasidėjus.

Visgi už tarpinius patikrinimus atsakinga Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) pasirodžiusias kalbas paneigė.

Savo pastebėjimus tarpinius patikrinimus ypač atidžiai stebintis biologijos mokytojas P. Sungaila pirmadienį aprašė feisbuke. „Ryt vykstančiame anglų kalbos tarpiniame patikrinime turėtų nebūti pateikta audiovizualinių užduočių. Apie tai dalis mokyklų, mokytojų ir mokinių sužinojo šiandien! Audiovizualinė užduotis yra pateikta tarpinio patikrinimo pavyzdinėje užduotyje.

Mokiniai dalijasi, jog vienose mokyklose jie intensyviai ruošėsi audiovizualinei užduočiai. Kiti dalijasi šiandien sužinoję, kad audiovizualinės užduoties tarpiniame patikrinime nebus. Tai sužino likus vienai dienai iki tarpinio patikrinimo!

Žino ne visi. Paklausiau savo mokinių, ar jie yra informuoti apie šį pakeitimą. Vieni sužinojo šiandien, kiti nežinojo iš viso, kiti buvo informuoti, kad tokia užduotis tikrai bus“, – rašė mokytojas. P. Sungailą nustebino ir tai, kad būsimų užduočių skaičius ir tipas esą skelbiamas likus vienai dienai iki patikrinimo. „Internete viešai šios informacijos neradau, pasidalijo mokiniai. Šis pavyzdys iliustruoja, kaip yra pasiruošta tarpiniams patikrinimams, kaip apie juos pasyviai ir selektyviai komunikuojama, kiek daug kyla interpretacijų ir spėjimų, kaip ruoštis, kokių užduočių tikėtis, kaip dviprasmiškai yra informuoti vienuoliktokai“, – aiškino P. Sungaila.

Paulius Sungaila / Asmeninio archyvo nuotr.

Savo ruožtu NŠA atstovai teigia, kad mokytojo paskleista informacija yra klaidinanti.

„Užsienio kalbos tarpinių patikrinimų struktūra paskelbta Kalbų valstybinių brandos egzaminų užduočių apraše, kuris buvo patvirtintas 2023 m. spalį, o aprašo projektas buvo paskelbtas dar 2023 m. vasarį. Aprašas paskelbtas čia.

Pagal šį aprašą klausymo dalyje pateikiami keturi skirtingų žanrų ir tipų garso tekstai, iš kurių vienas gali būti audiovizualinis. Pirmųjų užsienio kalbų (anglų, prancūzų, vokiečių) tarpinio patikrinimo užduočių pavyzdžiai (skaitymo dalis, klausymo dalis su audiovizualiniu pavyzdžiu) paskelbti 2023 m. birželį. Niekas – nei užduočių pavyzdžiuose, nei patvirtintame apraše – nebuvo keista.

Tikimės, kad neatsakingai trečiųjų asmenų skelbiama klaidinanti informacija nesutrukdys vienuoliktokams ramiai pasiruošti rytdienos tarpiniam patikrinimui“, – informavo NŠA atstovė Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė.

Kaip jau skelbta anksčiau, antradienį vyks anglų kalbos tarpinis patikrinimas, trečiadienį – vokiečių kalbos, ketvirtadienį – informatikos. Savaitę užbaigs penktadienį vyksiantys tautinių mažumų (baltarusių, lenkų, rusų, vokiečių) gimtosios kalbos ir literatūros tarpiniai patikrinimai.

Anglų ir vokiečių kalbų tarpinio patikrinimo užduotį sudaro dvi dalys. Pirmoji dalis skirta sakytinio teksto supratimui (klausymui), antroji dalis – rašytinio teksto supratimui (skaitymui).

Klausymo dalyje bus pateikiami keturi skirtingų žanrų ir tipų tekstų garso (vienas jų gali būti audiovizualinis) įrašai, kurių trukmė – 3–6 minutės, skaitymo dalyje – 3–4 skirtingų žanrų ir tipų 500–850 žodžių apimties tekstai.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA