Pusė gatvės priklauso Kauno miestui, kita – rajonui: kas geriau lygina duobes? | Kas vyksta Kaune

Pusė gatvės priklauso Kauno miestui, kita – rajonui: kas geriau lygina duobes?

/ Skaitytojų nuotr.

Naujienų portalą „Kas vyksta Kaune“ užplūdo ant miesto ir rajono ribos gyvenantys kauniečiai, kurių gatvė tokios prastos būklės, jog automobilių važiuoklės tvarkymo įkainius gyventojai jau žino atmintinai. Problema, jog dalis gatvės priklauso miestui, o kita rajonui. Nors pastarasis gyventojų prašymus išgirsta ir savo gatvės dalį atitinkamai patvarko, miesto atstovai į gyventojų skundus reaguoja vangiai. Tiesa, jie turi kauniečiams pasiūlymą, kaip duobėtos gatvės atsikratyti greičiau.

Lūžta automobiliai, o valdžia nenori girdėti

„Šilagirio gatvė Vijūkuose yra avarinės būklės. Pusę gatvės tvarko miestas, kitą – rajonas, bet gyventojai vis tiek vos pravažiuoja, nes žvyrkelis tvarkomas per retai, naujos duobės labai greit išsimuša. Su miesto puse sunkiau susitarti, šiuo metu jokios pagalbos nesulaukiame. Rajonas darė šiek tiek, atvežė skaldos, palygino.

Mašinos lūžta, tenka tvarkyti nuolat. Mamos su vaikais eidami turi saugotis manevruojančių automobilių. Negauname pagalbos, negirdi mūsų“, – problemas dėstė vietos gyventojas.

Po pokalbio su vienu iš gyventojų, naujienų portalą pasiekė dar bent 5 žmonių skundai ir nuotraukos su minimos gatvės būkle. Gyventojai jau praradę viltį, jog bus išgirsti valdininkų.

„Rašome laiškus, skambinome bet niekas nekelia ragelio iš Kauno miesto savivaldybės, neatrašo į laiškus, jau trys savaitės diena iš dienos bandome susisiekti.

Specialistas, kuris turėtų būti atsakingas už tai, atrodo tiesiog nedirba“, – rašė skaitytojas Tomas.

Gyventojams jau ne naujiena ir nuolatiniai automobilių tvarkymo darbai ir patiriamos išlaidos už juos. O, kiekvieną rytą į mokyklą ar darželį, vaikus vežantys tėvai į automobilius sėda sukandę dantis, kad šie neiškristų.

„Automobiliai laužomi kiekvieną rytą vaikus vežant į darželį, nekalbu apie parduotuves ar važiavimą į darbą, neseniai sumokėjau už važiuoklės remontą 700€, tuoj reikės vėl taisyti, kas padengs skaudžias išlaidas…“, – liūdną kasdienybę nupasakojo gyventojas Tomas.

„Prisidedu prie kaimynų skundo, dėl Šilagirio gatvės būklės, kuri yra kritinės būklės. Pridedu nuotrauką, kokiu keliu kasdien turime vežioti vaikus į mokyklą, bei eiti pasivaikščioti su vežimėliu“, – prisidėjo kita gyventoja Justina.

Rajonas savo pusę planuoja asfaltuoti

Kauno rajono mero patarėjas komunikacijai Edmundas Mališauskas patikino, jog gatvės pusė, kuri priklauso rajonui, patvarkoma pagal poreikį, bet ateityje gatvę planuojama išasfaltuoti.

„Kauno rajono savivaldybės Užliedžių seniūnija informavo, kad nuolat prižiūri jai priklausančią Šilagirio gatvės dalį. Užliedžių seniūnijos žvyrkeliai, tarp jų ir ir Šilagirio g., buvo tvarkomi sausio pabaigoje – vasario pradžioje. Atsivėrusios duobės buvo užpiltos akmens skalda ir palygintos.

Deja, nepastovūs žiemiški orai, ypač didelis kritulių kiekis, keliams pridaro daug žalos. Pažliugusių žvyrkelių lyginimas greideriu neatneša naudos, o daro dar didesnę žalą, todėl seniūnija laukia, kad keliai pradžiūtų. Atslūgus įšalui ir išdžiuvus žvyrkeliams, Užliedžių seniūnijoje neasfaltuotų gatvių danga bus tankinama skalda ir lyginama, pasitelkus kelių priežiūros techniką“, – džiugias žinias perdavė jis.

Kaip nurodė Kauno rajono savivaldybės atstovas, keliai rajone asfaltuojami pagal seniūnaičių nustatytą eilę, o Šilagirio gatvės asfaltavimo darbai šiame sąraše įrašyti 22-uoju numeriu.

Duobėta Šilagirio g. / Skaitytojų nuotr.

Kauno savivaldybė siūlo tvarkyti patiems

Kaip nurodė Kauno savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis, Šilagirio gatvė bus pražvyruota ir pragreideriuota, kai tai leis oro sąlygos. Jis priminė, jog tokie darbai atliekami du kartus per metus – pavasarį ir rudenį. Jeigu gyventojai kreipiasi pakartotinai, specialistams įvertinus gatvės būklę gali būti atlikti papildomi greideriavimo darbai.

„Į prioritetinių tvarkomų gatvių sąrašą pirmiausia patenka arterinės, kuriose yra intensyvūs viešojo transporto maršrutai, taip pat švietimo ir gydymo įstaigos. Tačiau gyventojai visada turi galimybę paspartinti procesą, padengdami 50 procentų išlaidų“, – teigė A. Pakalniškis.

Po žiniasklaidos užklausų, savivaldybė suskubo greideriuoti gatvę. Kovo 15-ąją „Kas vyksta Kaune“ vietos gyventojos pasiteiravus apie situaciją Šilagirio gatvėje, moteris teigė, jog šiuo metu gatvė yra nugreideriuota.

Kompensacijų savivaldybių infrastruktūros plėtros iniciatoriams už jų patirtas išlaidas apskaičiavimo ir išmokėjimo tvarka aprašyta čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA