Kaune surengtos eitynės „Laisvė Palestinai“: žygiavo apie 100 protestuotojų | Kas vyksta Kaune

Kaune surengtos eitynės „Laisvė Palestinai“: žygiavo apie 100 protestuotojų

BNS / Dominykas Biržietis 2024/03/16 17:55
ELTA, D. Labučio nuotr.

Kaune šeštadienį surengtos eisenos „Laisvė Palestinai“ dalyviai siekė pademonstruoti solidarumą su palestiniečiais, Izraelio veiksmus Gazos Ruože vadino genocidu.

Nuo Kauno centrinio pašto pajudėję apie 100 protestuotojų su Palestinos vėliavomis, palaikymo plakatais žygiavo Laisvės alėja iki Nepriklausomybės aikštės, kur sakė kalbas apie moterų priespaudą, smurtą prieš jas, palestiniečių žudymą, nesuteikiamas sveikatos paslaugas.

Akcijos dalyviai laikė plakatus su užrašais „ne karas, ne konfliktas, genocidas“, „stop paramą genocidui“, „freedom for Palestine“, „laisva Palestina – feminizmo siekis“.

Protestuotojai angliškai skandavo „laisvę laisvę Palestinai“, „okupacija turi pasibaigti“.

Kaip BNS sakė rinkodaros specialistu prisistatęs Ovidijus Kvietkauskas, „yra daug argumentų iš abiejų pusių, statistikos, faktų, kuriuos žmonės mėto vieni kitiems“.

„Bet jei būsime žmoniški, nuoširdūs kalbėdami apie šį reikalą ir pastatysime abi situacijas šalia, (…) tie žmonės (izraeliečiai – BNS) jaučia spaudimą, kad kažkas ateis į gatves, susisprogdins ir sužalos civilius. Ką reiškia šis spaudimas palyginti su žmonių Rafoje šiuo metu patiriamu spaudimu, kai bombos lyja ant jų, kai jie eina į maisto išmetimo taškus ir yra apšaudomi?“ – sakė vyras.

„Šiandien čia esame tam, kad parodytume kontrastą. (…) Nestovime čia, kad pasakytume „žiūrėkite, atsikratykime Izraelio“. Jeigu pasižiūrėsite naujienas, pamatysite pačius izraeliečius protestuojant prieš Izraelio valstybę arba Benjamino Netanyahu valdžią“, – pridūrė pašnekovas.

Vienas iš Izraelio vėliavą laikiusių vaikinų, nenorėjęs prisistatyti ir būti įrašomas, teigė nepalaikantis žudymo, konflikto ir karo, bet norintis taikiai parodyti, kad egzistuoja dvi šio konflikto pusės. Jis sakė Kaune studijuojantis, į protesto akciją atėjęs su draugais izraeliečiais.

Kaip sakė neformaliojo švietimo mokytoja, viena iš protesto organizatorių Simona Navadonskytė, šia protesto akcija siekiama „siųsti žinutę, kad svarbu solidarizuotis su žmonėmis, kurie šiuo metu labai kenčia, yra okupuojami, gyvena represijoje jau daugiau nei septynis dešimtmečius“.

„Svarbu pakviesti įsigilinti į informaciją, kuri yra mums pasiekiama, pakviesti būti šiek tiek kritiškesnius, kadangi informacija, pateikiama Lietuvoje, ypač lietuvių kalba, yra labai prosionistinė, palaikanti Izraelio poziciją“, – teigė moteris.

Kaip BNS nurodė pranešimą apie akciją platinusi Miglė Šarakauskaitė, eiseną rengė vienai organizacijai neatstovaujantys asmenys, „pilietinė visuomenė, daugiausia kauniečiai“.

Tai antra Kaune jų organizuota solidarumo su Palestina akcija, pirma surengta per žiemos tarpušventį.

Karas Gazos Ruože prasidėjo po spalio 7 dieną „Hamas“ surengto išpuolio, per kurį Izraelyje žuvo apie 1 160 žmonių, dauguma jų – civiliai gyventojai, rodo oficialiais Izraelio duomenimis pagrįsti agentūros AFP skaičiavimai.

„Hamas“ taip pat paėmė apie 250 įkaitų, kurių, Izraelio žiniomis, Gazos Ruože dar yra laikomi apie 130, o 99 tebėra gyvi.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo nesiliaujantį Gazos Ruožo bombardavimą ir antžeminę invaziją, kurios metu, „Hamas“ vyriausybės duomenimis, žuvo per 31 tūkst. žmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA