Ekspertų patarimai žmonėms, kurie būsto interjerą kuria patys (foto) | Kas vyksta Kaune

Ekspertų patarimai žmonėms, kurie būsto interjerą kuria patys (foto)

R. Tenio nuotr.

Būsto įsirengimas – vienas didžiausių iššūkių, namus kuriantiems pirmąjį kartą. „J | L INTERIOR ART“ interjero dizainerė Jurga Kančienė ir „Žaliojoje galerijoje“ („Urmo bazė“) veikiančios durų, grindų, plytelių, baldų bei užuolaidų salonų komandos dalijasi patarimais, kaip šį procesą palengvinti ir išvengti dažniausiai daromų klaidų.

Pirma – planas

Interjero dizainerės J. Kančienės teigimu, svarbiausias ir kiekvienam buto ar namo šeimininkui aktualus patarimas – aiškią namų viziją turėti dar prieš pradedant apdailos darbus. Taip pat, kaip įmanoma tiksliau įsivertinti savo galimybes, jog jos neprasilenktų su lūkesčiais: pasidomėti prekių bei darbų kainomis, įsivertinti biudžetą.

„Plane turi atsispindėti patalpų, baldų, santechnikos ir elektros-apšvietimo išdėstymas. Tai pagrindiniai būsto aspektai, kurie siejasi tarpusavyje. Tik žinant kur stovės sofa, lova, valgomojo stalas ar koks bus vonios kambario išdėstymas, galima teisingai suplanuoti apšvietimą, rozetes, jungtukus. Svarbu pradėti turint patogią, savo poreikiams pritaikytą namų bazę, o toliau iš jos jau galima kurti estetinę dalį“, – sako interjero dizainerė.

Kuriant savo namų projektą, daug dėmesio J. Kančienė pataria skirti apšvietimo planui. Anot interjero dizainerės, teisingai sukurtas apšvietimas būstui gali pridėti kur kas daugiau išskirtinumo nei daiktai.

„Yra dvi rūšys apšvietimo: pagrindinis, užpildantis patalpas reikalinga šviesa, ir akcentinis, leidžiantis kurti jaukią aplinką. Akcentinis turėtų būti valdomas atskirai nuo bendrojo. Tai – amžina tendencija, kurios svarba ir planavimo logika nesikeičia bėgant metams“, – teigia J. Kančienė.

Interjerą diktuoja vieta ir eksterjeras

Vienu atsakingiausių momentų interjero dizainerė įvardija ir grindų pasirinkimą. Žinoti norimas medžiagas svarbu iki pradedant apdailos darbus.

„Plytelės, medis, vinilas ar kita – kiekvienai medžiagai reikia skirtingo aukštingumo. Jei neįvertinsite to prieš pradedant remontą, vėliau gali tekti gyventi su nepageidaujamais slenksčiais ar kitais nepatogumais“, – sako interjero dizainerė.

Jurga Kančienė / Organizatorių nuotr.

Paklausta, kokią grindų medžiagą patartų rinktis, moteris pažymi, jog tai – galimybių ir poreikių klausimas. Asmeniškai dizainerė yra tik už natūralias, tvarias medžiagas.

„Visos modernios grindų medžiagos yra pralaidžios šilumai, tad tinkamos grindiniam šildymui. Žmogus turėtų rinktis pagal tai, kas jam priimtina ar patinka labiausiai bei atspindi gyvenimo būdą bei galimybes“, – sako J. Kančienė.

Kalbėdama apie interjero kūrimą, dizainerė išskiria vieną pagrindinę taisyklę – suderinamumą ir kokybę.

„Svarbiausia išlaikyti vientisumą – nuo paties šeimininko, būsto vietos bei eksterjero iki vidaus įrengimo. Lofto stiliaus butas atrodytų nekaip, jei būtų įrengtas baroko stiliumi, ar kotedžas priemiestyje, jei atrodytų kaip šeicho rūmai. Būsto vidus turi derėti su išore, išorė su aplinka, kurioje yra būstas ir jame gyvenančių stiliumi“, – patarimais dalijasi interjero dizainerė.

Pasak J. Kančienės, tarp šiuo metu vyraujančių tendencijų galima pastebėti daug laisvės.

„Minimalizmas, minimalizmas derinamas su klasika ar kitais stiliais. Dabar galima daug žaisti, į interjerą sugrįžta daug spalvų. Svarbiausia, pačiam žmogui turi būti patogu ir gražu. Labai daug jaukumo galima sukurti su tekstile: užuolaidomis, minkštaisiais baldais, kilimais. Pačios bazės – sienas, grindis, elektrą- apšvietimą, santechniką – visuomet rekomenduoju neperkrauti bei negailėti investuoti, kadangi tai daroma ne vieneriems metams ir turi būti pakankamai kokybiška. Bėgant metams pakaks pakeisti daiktus ir interjeras galės įgauti naują vaizdą“,  – sako specialistė.

Taip pat, atsižvelgiant i savo galimybes, dizainerė pataria rinktis ne padirbinius, o tikrus daiktus. Net ir kuklesni daiktai suteikia namams daugiau grožio, stiliaus, jaukumo ir tikrumo, nei sukurta prabangos butaforija.

Jei nėra galimybės ar noro samdyti interjero dizainerį, pasitarkite su pardavėjais, kurių daugelis, šiais laikais, yra savo srities profesionalai. Svarbiausia laikytis eiliškumo, neskubėti ir tai padės išvengti daugelio klaidų.

Grindų rinkoje – praktiškumas

Pasiteirauti, kokios tendencijos vyrauja savarankiškai būstus įsirenginėjančių gyventojų gretose užsukome į vieną populiariausių Kauno apdailos, statybų ir interjero prekių vietą – „Žaliąją galeriją“, įsikūrusią Pramonės pr. 14 („Urmo bazė“). Čia veikiančios „1000grindu.lt“ parduotuvės atstovo teigimu, pagrindinė vyraujanti tendencija – praktiškumas.

„Jauni žmonės grindų priežiūrai linkę skirti kuo mažiau laiko, tačiau turi lūkestį, jog grindų atsparumas būtų didelis. Visi norėtų, kad vaikai ir naminiai gyvūnėliai galėtų namuose dūkti, bet tuo pačiu nepadarytų žalos dangai ir ji ilgus metus išliktų kaip nauja“, – sako „1000grindu.lt“ atstovas Darius.

Nors grindų pasirinkimas itin platus, praktiškumo kontekste šiandien išsiskiria viena rūšis – vinilas.

„Plytelės – atsparios, tačiau šaltos ir kietos. Laminuotos grindys gerai atlaiko trintį ir sunkiai braižosi, bet yra taip pat šaltos ir mažiau atsparios drėgmei. Parketai sukuria jaukumo, natūralumo jausmą, bet yra lengvai pažeidžiami, reikalauja daug priežiūros. Tuo tarpu vinilo danga yra neslidi, šilta, jauki, atspari vandeniui ir vaikų bei naminių gyvūnėlių poveikiui. Grindų gamintojai labai daug investuoja į šio tipo dangas. Kiekvienais metais jos vis labiau ir labiau panašėja į medinius paviršius“, – sako „1000grindu.lt“ atstovas.

Grindų ekspertas pažymi, jog svarbu ne tik išsirinkti kokybiškas grindis, bet ir jų klojimą patikėti kvalifikuotam meistrui. Praktika rodo, jog didžioji dalis nekokybiškų grindų atvejų susijusios su montavimo metu padarytomis klaidomis.

Pabodo „50 pilkų atspalvių“ plytelės

Apie vyraujančias apdailos tendencijas pasiteiravome ir plytelių salono „Varduva“ komandos, taip pat veikiančios pirkėjų itin pamėgtoje „Žaliojoje galerijoje“.

„Praėjusių metų plytelių parodose vyravo smėlio, rausvų ir žalių atspalvių tonai, travertino akmenį imituojančios plytelės bei plytelės su gamtos motyvais. Tačiau per 31 metų veiklos patirtį galime teigti, jog klientai aklai nesivaiko madų, o namų apdailai renkasi plyteles pagal savo skonį. Tiesa, pastebime, jog klientams kiek pabodo „50 pilkų atspalvių“ plytelės – vietoje pilkos spalvos vis dažniau renkasi smėlio ar baltą spalvą“, – sako „Varduva“ atstovas.

Dėl lengvos priežiūros grindų klijavimui ekspertas pataria rinktis šilko matines (lappatto) plyteles. Jei norisi blizgių, prabangos suteikiančių plytelių, tuomet „Varduva“ komanda pataria žvelgti į margesnio rašto gaminius, nes ant jų vandens ar kosmetikos paliekami lašeliai bus mažiau matomi.

„Vyrauja mitas, jog mažose patalpose tinka tik mažo formato plytelės, kai iš tiesų didesnio formato plytelės mažą erdvę vizualiai padidina. Dėl šios priežasties rekomenduojame klijuotis būtent didesnes plyteles. Taip sukursite ir vientisesnį plytelių raštą. Taip pat svarbu įsivertinti patalpą, kurioje planuojate klijuoti plyteles. Ar ji bus drėgna, ar į ją pateksite tiesiai iš lauko? Dažnai klientai prieš tai nesusidūrę su namų remontu, apie šiuos aspektus nepagalvoja. Tam į pagalbą ateina mūsų profesionalūs konsultantai“, – sako plytelių ekspertas.

Protingai kuklūs ir patogūs durų sprendimai

Praktiškumo paieškos grįžta ir į durų rinką. „Žaliojoje galerijoje“ veikiančios „Durų namų“ atstovės Linos teigimu, drąsius, ekscentriškus ir dažnai brangius praėjusių metų projektus keičia protingai kuklūs, praktiški, ekologiški ir patogūs dizaino sprendimai.

Renkantis lauko duris žmonės dažniausiai ieško tvirtų, saugumą užtikrinančių variantų. Labai svarbus, anot durų specialistės, ir šilumos laidumo rodiklis.

„Lauko durys – tai namų pradžia. Nors galima rinktis iš daugybės lauko durų tipų, įprastai naudojamos trys pagrindinės medžiagos: PVC, mediena ir aliuminis. Ne mažiau populiari yra ir kompozitinė medžiaga. Renkantis lauko duris ir jų medžiagą, svarbiausia įvertinti, kur jos bus montuojamos – daugiabutyje, nuosavame name, kotedže. Saugumas, garso izoliacija, šilumos laidumas bei estetika yra turbūt svarbiausi atrankos kriterijai“, – sako „Durų namai“ atstovė Lina.

Renkantis vidaus duris svarbu pagalvoti apie medžiagiškumą. „Durų namai“ atstovė sako, jog natūralumą vertinantys žmonės renkasi medines ar natūralia faneruote dengtas vidaus duris. Norintys minimalizmo – dažytas ar ekofaneruotės vidaus duris.

„Medinės vidaus durys – vertinantiems natūralumą ir ilgaamžiškumą. Jos gali būti restauruojamos ir turėtų tarnauti apie 20 – 30 metų. Laikui bėgant jos pakeis spalvą, ypač nuo tiesioginių saulės spindulių. Jos jautresnės drėgmei, bet patrauklios vertinantiems natūralumą. Ekofaneruotės vidaus durys šiuo metu yra populiariausios dėl kainos ir kokybės santykio. Ekofaneruotė yra patvari, atspari drėgmei bei braižymams medžiaga. Per ilgą laiką nekinta jos spalva, o tai klientams imponuoja labiausiai“, – sako durų ekspertė.

Aktualus klausimas – tuščiavidures ar pilnavidures duris pasirinkti. „Durų namai“ atstovė pasakoja, jog tuščiavidurių privalumas yra jų lengvumas, tačiau garso izoliacija nėra tokia gera.

„Pilnavidurės vidaus durys pasižymi tvirtumu. Mes prekiaujame durimis su „Solid Core“ užpildu. Jos ne tik draugiškos aplinkai, bet ir pasižymi idealia garso izoliacija“, – sako moteris.

„Durų namų“ atstovė atkreipia dėmesį, jog į interjerus grįžta medis. Faneruotos, medinės ar net ekofaneruotės vidaus durys su natūralaus ąžuolo tekstūra – šio sezono „must have“.

Renkasi individualiai sau pagamintus baldus

Lietuvoje gaminamų baldų salono „Baldų uoksas“ atstovė Silvija pasakoja, jog paskutiniuoju metu pastebima, jog klientai labiau linkę individualizuoti savo pirkinius, nei rinktis tai, ką galima rasti parduotuvės ekspozicijoje.

„Šiandieniniam pirkėjui labai svarbu susikurti jam vienam būdingą interjerą. Labai dažnai klientai ateina pas mus su norais pasigaminti lovą pagal nuotrauką pamatytą internete. Dažnas nori užsisakyti kėdes su tokiu pat audiniu kaip namuose jau stovintys minkšti baldai arba paprašo pasiūti stalo viršaus apsaugai padėkliukus ar takelius iš tokio pat gobeleno, kuriuo apvelkame kėdes“, – sako „Baldų uoksas“ pardavimų vadovė Silvija.

Baldas namuose, anot „Baldų uokso“ atstovės, turi tikti ne tik pagal stilių ar spalvas, bet ir būti pritaikytas pagal erdvės dydį bei klientų gyvenimo įpročius.

„Svarbu ne tik baldų išvaizda ir kokybė, bet ir funkcionalumas bei tokios detalės kaip stalo dydis, prailginimo funkcija, spalviniai deriniai ar kėdžių sustatymo padėtis, kad būtų kuo patogiau naudotis tiek didele, tiek maža namų erdve ištisus metus. Šiandien klientui neužtenka tik pasiūlyti pagaminti baldus pagal užsakymą. Iki smulkmenų aptarinėjame užsakymo detales, aiškinamės viziją, siūlome ne vieną spalvų derinį ir kuo patogesnį galutinį aptarnavimą“, – pasakoja „Baldų uokso“ atstovė.

Moters teigimu, klientai džiaugiasi tiek Lietuvoje gamintų baldų vaizdu, tiek jų ilgaamžiškumu, tvarumu, kokybe.

Audinį pataria rinktis gyvai

„Žaliojoje galerijoje“ veikiančio užuolaidų salono „Klostė“ atstovas Mantas antrina kitų parduotuvių komandoms – užuolaidų srityje taip pat vyrauja minimalizmas, funkcionalumas ir natūralumas.

„Prieš dešimtmetį kur kas populiaresni buvo klasikiniai, baroko stiliaus puošnūs interjerai. Užuolaidos tankiai rauktos, raštuotos, krentančios ant grindų ir parištos. Tokiam interjerui reikia skirti daugiau pastangų palaikant namuose švarą. Dabar žmonės dažniau renkasi užuolaidas, kurioms reikia kuo mažiau priežiūros ar ji būtų paprastesnė. Užuolaidoms paliekamas tarpas nuo grindų, kad netrukdytų robotui siurbliui, o populiariausias bėgelio tipas – lubinis“, – sako „Užuolaidų klostės“ atstovas Mantas.

Lubinio bėgelio tvirtinimai yra nematomi, jis yra tvirčiausiais karnizo tipas, juo užuolaidos itin gerai slysta. Maksimalus nejungto bėgelio ilgis yra 6 metrai. Šis sprendimas tinkamas ir esant kampiniams langams.

„Išmaniosios technologijos neaplenkė ir mūsų srities. Vis dažniau montuojame elektrinius karnizus, kurie gali būti susieti su išmanių namų sistema, telefonu ar paprasčiausiai valdomi pulteliu. Juos dažniausiai renkasi žmonės, kai yra didelė erdvė, sudėtingas priėjimas norint užtraukti užuolaidą ar miegamojo kambaryje, kad nereikėtų lipto iš lovos atitraukti užuolaidų“, – pasakoja „Užuolaidų klostės“ atstovas.

Užuolaidų ekspertas atkreipia dėmesį, jog planuojant užuolaidų pasirinkimą svarbūs keli kertiniai momentai: užuolaidoms skirtos nišos dydis ir pasirenkamų audinių kokybė.

„Visos užuolaidos iš pažiūros atrodo labai panašios, todėl reikia turėti aiškius kriterijus renkantis audinį. Tai gali būti sunku įvardinti renkantis užuolaidas pirmą kartą, todėl lengviausias būdas yra atvykti į saloną ir pasitarti. Prieš atvykstant labai pravers pasidaryti keletą interjero nuotraukų, pasiimti sofos pagalvėlę ar kitą elementą prie kuriuo norėtumėte užuolaidas derinti“, – sako „Užuolaidų klostė“ ekspertas.

Nuo patarimų iki gaminių – po vienu stogu

Jei kyla daugiau klausimų, nuo ko pradėti būsto įsirengimą ar kokias medžiagas bei gaminius pasirinkti, reikiamus atsakymus visuomet pavyks gauti „Žaliojoje galerijoje“. Per 10 tūkst. kvadratinių metrų plotą išsidėsčiusioje prekybinėje erdvėje lankytojų laukia beveik trisdešimt skirtingų prekybos bei pramogų vietų.

Ieškantys interjero elementų namams, čia ras „Deinavos baldus“, „InMondus“, „Baldų uoksą“, „Vivaldo baldus“, „Mato baldus“, užuolaidų saloną „Klostė“, platų užuolaidų bei kilimų pasirinkimą parduotuvėje „InterDeco“, „VIP baldus“, „Mato baldus Plius“, „Durų ir langų centrą“, „1000grindu.lt“ saloną, baldų butiką „Tavo vizija“, plytelių centrą „Varduva“ bei didžiausią Kauno regione „Vynoteka Bazė“ ir daugelį kitų vietų.

Kol tėvai apsipirkinėja, vaikai galės smagiai pramogauti čia įsikūrusioje žaidimų erdvėje „Smurflandas“.

„Žalioji galerija“ klientams atvira kiekvieną darbo dieną nuo 9 iki 18 val., šeštadieniais – nuo 9 iki 17 val., o sekmadieniais – nuo 9 iki 15 val. adresu Pramonės pr. 14, Kaunas.

Daugiau informacijos apie „Žaliąją galeriją“ galima rasti ČIA.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA