Apeliacinis teismas baigė nagrinėti už kyšininkavimą teisto V. Šiliausko bylą | Kas vyksta Kaune

Apeliacinis teismas baigė nagrinėti už kyšininkavimą teisto V. Šiliausko bylą

ELTA / Viktorija Smirnovaitė 2024/01/24 16:46
V. Šiliauskas / R. Tenio nuotr.

Apeliacinis teismas trečiadienį baigė nagrinėti už kyšininkavimą teisto buvusio Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Viliaus Šiliausko bylą. Nuosprendis bus skelbiamas vasario 28-ąją.

Trečiadienio teismo posėdyje perskaitytos baigiamosios kalbos. Prokuratūra siekia, kad teismas V. Šiliauskui skirtų 6 metų laisvės atėmimą ir 30 tūkst. eurų baudą, vietoje anksčiau skirtos 70 tūkst. eurų baudos. Tačiau, pasak nuteistojo gynėjo Ruslano Boiko, abejotina, jog reali laisvės atėmimo bausmė būtų V. Šiliauskui tinkama bausmės forma.

Advokatas pabrėžia, jog jo ginamasis nėra teistas anksčiau, supranta savo kaltę, gailisi, o taip pat jau atlygina ir žalą visuomenei – dalyvauja visuomeninėse veiklose, savanoriauja atliekant viešuosius darbus. Todėl, pasak R. Boiko, reali laisvės atėmimo bausmė tik neigiamai paveiktų V. Šiliauską ir jo šeimą – vaikus, žmoną ir vyresnio amžiaus tėvus.

Pats V. Šiliauskas baigiamojoje kalboje pabrėžė besigailintis dėl savo veiksmų.

„Nuoširdžiai gailiuosi. Labai noriu atsiprašyti dėl to, ką padariau. O teismo noriu paprašyti, kad nebūtų skirta reali laisvės atėmimo bausmė“, – baigiamojoje kalboje teigė nuotoliu posėdyje dalyvavęs pats V. Šiliauskas.

Sprendimas byloje bus skelbiamas vasario 28 d., 9 val. Teisėjų kolegija taip pat atšaukė anksčiau šią savaitę, ketvirtadienį, suplanuotą posėdį bei vasario 8 d. posėdį.

STT pripažino V. Šiliausko namuose įrengusi sekimo įrangą

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pripažino, kad V. Šiliausko namuose rasta sekimo įranga priklauso STT. Visgi, kaip pažymima bylos nagrinėjime perskaitytame tarnybos atsakyme teismui, bylai reikšmingos informacijos, naudojantis V. Šiliausko namuose įtaisyta įranga, nebuvo gauta.

„Atsakymas gautas šiandien – STT (…) atliekant kriminalinės žvalgybos veiksmus, bylai reikšmingi duomenys technine įranga užfiksuoti nebuvo“, – STT atsakymą teismui perskaitė teisėjų kolegijos pirmininkė Virginija Liudvinavičienė.

Pirmadienį teismo posėdyje nuteistasis V. Šiliauskas teigė patyręs stresą dėl teisėsaugos veiksmų jo atžvilgiu, taip pat pripažino savo namuose radęs galimai slaptai įrengtą pasiklausymo įrangą.

V. Šiliausko gynėjas R. Boiko pirmadienį taip pat kėlė klausimą, kokiu pagrindu ši įranga buvo įrengta, ar ji nebuvo naudojama siekiant provokuoti nusikalstamas veikas. Advokato teigimu, prie ginamojo namų įrengtų kamerų vaizdo įrašuose esą fiksuota, kaip teisėsaugos pareigūnai galimai atvyksta slaptai įrengti sekimo priemones.

Advokatas taip pat kvestionuoja STT veiksmus, apeliuodamas į tai, kad įranga V. Šiliausko namuose galėjo būti sumontuota jau prasidėjus ikiteisminiam tyrimui dėl kyšininkavimo. Pasak R. Boiko, tokiu atveju sekimo veiksmai turėjo būti atitinkamai sankcionuoti.

ELTA primena, kad pirmosios instancijos teismo sprendimą, kuriuo V. Šiliauskas pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo ir kuriuo jam skirta piniginė bauda, apskundė tiek nuteistasis, tiek prokuratūra.

Prokuratūra skundu prašo nuteistajam skirti 6 metų laisvės atėmimo bausmę ir 30 tūkst. eurų baudą, o kitą pirmosios instancijos nuosprendžio dalį palikti nepakeistą.

Teismo sprendimą apskundęs V. Šiliauskas nekvestionuoja jam skirtos bausmės, nusikalstamos veikos kvalifikavimu, tačiau nesutinka su įrodymų šaltiniais. Jis mano, kad remtasi įrodymų šaltiniais, kurie gauti pažeidus Baudžiamojo proceso kodekso bei Kriminalinės žvalgybos įstatymo nuostatas.

Apeliacinį skundą pateikęs prokuroras nesutinka su pirmosios instancijos teismo sprendimu, skiriant bausmę, taikyti atsakomybę lengvinančias aplinkybes bei paskirti švelnesnę nei įstatyme numatyta bausmės rūšį (baudą), o taip pat skirti mažesnę nei įstatyme įtvirtinta minimali bauda.

Prokuratūra taip pat teismo prašo V. Šiliauską pripažinti kaltu dėl visų aštuonių baudžiamojoje byloje nurodomų nusikalstamos veikos epizodų, kurie, prokuroro manymu, pirmos instancijos teismo visiškai nepagrįstai buvo perkvalifikuoti į vieną tęstinį nusikaltimą, tai yra kyšininkavimą.

Kauno apygardos teismas 2023 m. lapkričio 6 d. buvusį Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorių V. Šiliauską pripažino kaltu dėl kyšininkavimo, jam skyrė 65 tūkst. eurų baudą ir 7 metams atėmė teisę dirbti valstybės tarnyboje.

Teismas taip pat nutarė konfiskuoti 2022 m. kovą atliktų kratų V. Šiliausko gyvenamojoje vietoje metu rastus grynuosius pinigus, tai yra 241 tūkst. eurų, išieškoti iš V. Šiliausko konfiskuotino turto, tai yra kyšio dalyko dalį atitinkančią sumą – 19 tūkst. eurų.

Bylos duomenimis, V. Šiliauskas 2021–2022 m. tiesiogiai reikalavo ir paėmė iš bendrovės „Autokausta“ vadovo Juozo Kriaučiūno kyšius. Kyšių suma, anot teisėsaugos, siekė 260 tūkst. eurų.

V. Šiliauskas pripažino savo kaltę, gailėjosi. Jis teisme aiškino, kad siekė iš V. Kriaučiūno gauti apie 300 tūkst. eurų, nes už tokią sumą esą planavo įsigyti namą Ispanijos saloje Tenerifėje.

Teismas nurodė, kad V. Šiliauskas ikiteisminio tyrimo metu suteikė informacijos, kurios pagrindu pradėtas ir iki šiol atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl galimos sisteminės korupcijos Kauno miesto savivaldybėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA