Kauno rajone oficialiai atidarytas Laukinių gyvūnų globos centras | Kas vyksta Kaune

Kauno rajone oficialiai atidarytas Laukinių gyvūnų globos centras

/ R. Tenio nuotr.

Nors pirmuosius pacientus pro savo duris įsileido nuo Naujųjų metų, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Laukinių gyvūnų globos centras (LGGC) penktadienį visus sukvietė į oficialią atidarymo ceremoniją. Kauno rajone esantis centras teiks reikalingą pagalbą laukiniams gyvūnams.

2021 metų lapkričio 26 dieną Kauno rajone, Naujuosiuose Muniškiuose buvo įkasta simbolinė laiko kapsulė, simbolizuojant LGGC statybų pradžią, o šį penktadienį, 2024 metų sausio 19 dieną, centras lankytojus pasitinka atidarymo ceremonija.

„LSMU Veterinarijos akademijos veterinarijos gydytojai, mokslininkai, kiti specialistai svariai prisidės užtikrinant laukinių gyvūnų gerovę pasitelkiant jau sukauptą didžiulę patirtį gyvūnų sveikatingumo srityje. Ši veikla be glaudaus bendradarbiavimo su Aplinkos ministerija įtrauks ir Universiteto studentus bei kitas institucijas ir asmenis, kuriems rūpi laukinių gyvūnų gerovė“, – kalbėjo LSMU Veterinarijos akademijos (VA) kancleris prof. Mindaugas Malakauskas.

„Šiandien išskirtinė diena – mūsų ištikimi partneriai, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, atidaro Laukinių gyvūnų globos centrą. Kauno rajonas yra žalias kraštas, kurio 31 proc. sudaro miškai, tad čia apstu įvairių gyvūnų, paukščių, kuriais turime rūpintis. Džiugu, kad centras taip pat prisidės prie visuomenės švietimo ir savanorystės populiarinimo laukinių gyvūnų priežiūros srityje“, – sveikino meras Valerijus Makūnas.

Laukinių gyvūnų globos centras
Laukinių gyvūnų globos centras / R. Tenio nuotr.

Profesionali pagalba laukiams gyvūnams

Kaip anksčiau rašyta LSMU pranešime, iš gamtos paimtų beveik 60 proc. pagalbos prireikusių laukinių gyvūnų dėl įvairių priežasčių Lietuvoje yra užmigdomi. Stinga infrastruktūros, specialistų, finansavimo. Sudėtingesniais laukinių gyvūnų paėmimo atvejais konsultacines ir kitas paslaugas neretai tenka pirkti iš užsienio specialistų.

Užbaigtame unikaliame, strategiškai Universitetui ir Lietuvai svarbiame objekte, 7 dienas per savaitę bus teikiama profesionali veterinarinė pagalba, globos, reabilitacijos bei adaptacijos paslaugos laukiniams gyvūnams iš visos Lietuvos.

LGGC įrengta veterinarijos gydykla su laukinių gyvūnų priėmimo, apžiūros patalpomis, operacine, laboratorija, gyvūnų gydymo-reabilitacijos, visuomenės švietimo, darbuotojams skirtomis patalpomis, karantino pastatu, gyvūnų laikymo vidaus ir lauko voljerais.

Laukinių gyvūnų globos centras
Laukinių gyvūnų globos centras / R. Tenio nuotr.

Specialistai dirba su pažangiausia veterinarinės medicinos ir laboratorijų įranga, kuri sumontuota centro patalpose – ultragarso skeneris, endoskopas, rentgeno aparatas, mobilus laparoskopas, kraujo parametrų tyrimų aparatai ir kita įranga.

Laukinių gyvūnų globos centre dirbs 13 žmonių, jis veiks kaip LSMU padalinys.

2024-ųjų biudžete centrui numatytas 807 tūkst. eurų finansavimas. Centro vadovė Justina Morkūnaitė anksčiau minėjo, kad tokios sumos turėtų užtekti, jei nebus gyvūnų antplūdžio, o kad lėšų nepritrūktų, planuojama ieškoti rėmėjų.

Centro statybos kainavo 4,8 mln. eurų.

Jau teikia pagalbą pirmiesiems gyvūnams

Dar gruodžio mėnesį į centrą buvo perkeltos Aplinkos apsaugos departamento dėl pažeidimų paimtos papūgos ir kiti egzotiniai paukščiai – 53 individai, 4 karališkieji pitonai, amerikinė raudonoji voverė, 12 kačių hibridų, servalas, didysis apuokas, liepsnotoji pelėda.

Taip pat į centrą globai iš gamtos priimti didysis erelis rėksnys, jūrinis erelis. Suteikta pagalba barsukui, sidabriniui kirui, gulbei ir kitiems paukščiams.

LGGC ne tik suteikia reikiamą gydymą, bet ir prižiūri, globoja, gydo, rūpinasi paleidimu į jiems būdingas buveines ar perdavimu turintiems teisę ir sąlygas nelaisvėje laikyti asmenims paimtus iš aplinkos, sulaikytus, paimtus ir konfiskuotus laukinius gyvūnus.

Centras siekia tapti traukos centru ir besidomintiems laukine gamta, prisidėti šviečiant visuomenę apie laukinių gyvūnų globą, priežiūrą ir apsaugą.

Laukinių gyvūnų globos centras
Laukinių gyvūnų globos centras / R. Tenio nuotr.

Kur kreiptis, radus sužeistą laukinį gyvūną?

Jeigu radote sužeistą laukinį gyvūną pirmiausia reikia pranešti bendrosios pagalbos telefonu 112, kuris, įvertinęs situaciją, nukreips į LGGC. Taip pat galima tiesiogiai susisiekti su LGGC konsultacijai telefonu +370 605 72837 arba el. paštu [email protected]. Centro darbuotojai papasakos ir supažindins detaliau, kaip teisingai gabenti ar padėti sužeistam gyvūnui, pakonsultuos kitais globos klausimais.

Daugiau naudingos informacijos apie LGGC, apie tai, ar visada reikia gelbėti sužeistą jauniklį, kaip atskirti sergantį gyvūną ir kitais aktualiais klausimais rasite LSMU Laukinių gyvūnų globos centro internetinėje svetainėje.

Projektą įgyvendina LSMU, iš Europos Sąjungos (ES) lėšų finansuoja Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija, priežiūrą vykdo Aplinkos projektų valdymo agentūra.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA