Į kelius Kauno apskrityje išriedės miško technika | Kas vyksta Kaune

Į kelius Kauno apskrityje išriedės miško technika

BNS 2024/01/15 10:23
Asociatyvi / O. Gurevičiaus nuotr.

Miškų savininkai dėl, anot jų, prastėjančių ūkininkavimo sąlygų pirmadienį rengia protesto akciją Kauno apskrityje.

Protesto metu miško technika išriedės į kelius Kauno apskrityje.

Pasak privačių miškų savininkų asociacijos, šie piktinasi privačiose miškų valdose atsiradusiomis naujomis saugotinomis buveinėmis bei įsigaliojusia nauja ūkininkavimo tvarka miškuose, kurie patenka į „Natura 2000“ teritorijas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pernai gruodžio pradžioje galutinai nutarė, kad tvirtinant vidinės miškotvarkos projektą privaloma įvertinti planuojamų miškų kirtimų poveikio reikšmingumą jau veikiančioms ir būsimoms Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijoms.

Po šio sprendimo Valstybinė miškų tarnyba paskelbė laikinai stabdanti kirtimus ne tik Ignalinos rajone, bet ir kitose „Natura 2000“ teritorijose, tačiau informavo nenaikinsianti iki teismo sprendimo išduotų leidimų.

Pasak asociacijos vadovės Giedrės Šlevinskės, pastaruoju metu privačių miškų savininkai išgyvena įtampą.

„Naujos saugotinos buveinės dar nėra įteisintos, o kirtimai miško valdose, kuriose bandoma įteisinti europinės svarbos buveines, jau yra sustabdyti. Kirsti negalima, nors žiema tam tinkamiausias metas. Apmaudu, kad apribojimai priimami patylomis, iš anksto apie juos nepranešus. Kalbama apie miško savininkų pareigas, tačiau sąmoningai nutylima apie jų teises. Tai savotiškas privataus turto nacionalizavimas“, – pranešime cituojama vadovė.

Protestu bus reikalaujama saugomų teritorijų plėtrą vykdyti ne miško savininkų sąskaita – jas plėsti valstybinėje žemėje. Taip pat paaiškinti, kur ir kaip panaudojamos iš miško savininkų surinktos lėšos už parduotos žaliavinės medienos apmokestinimo 5 proc. tarifu mokestį.

Anot organizatorių, bus siekiama uždrausti biokuro tiekimą iš trečiųjų šalių, apeinant sankcijas, bei reikalaujama lengvatinio kuro, skirto miško ūkio veiklai.

Sausio pabaigoje miškų savininkai žada jungtis ir į žemdirbių organizuojamą akciją bei miško technika vykti į Vilnių.

Ūkininkai praėjusį pirmadienį visoje Lietuvoje degindami laužus protestavo prieš Vyriausybės vykdomą žemės ūkio politiką, padidintus suskystintų naftos dujų akcizus, daugiamečių pievų atstatymą, ragina spręsti pieno krizę ir kitas problemas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA