Kaune pagerbti Sausio 13-osios didvyriai | Kas vyksta Kaune

Kaune pagerbti Sausio 13-osios didvyriai

/ Kauno savivaldybės nuotr.

Sausio 13-ąją minint Laisvės gynėjų dieną, Kauno centre, prie Vytauto Didžiojo karo muziejaus, gyventojai rinkosi į minėjimo renginį.

12 val. Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje skambėjo Kariliono muzikos koncertas. Pasirodymą dovanojo Austėja Staniunaitytė-Proietta.

Taip pat vyko iškilminga gėlių padėjimo ceremonija, kurioje dalyvavo Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus kadetai.

Minėjimas skirtas 1991 metais, kai naktį iš sausio 12-osios į 13-ąją sovietų desantininkai užėmė Vilniaus televizijos bokštą, Radijo ir televizijos komiteto pastatą, puolė Kaune esančius reikšmingus statinius. Tą naktį buvo sužeista per 1000 žmonių, o 14 žuvo, tai – Loreta Asanavičiūtė, Virginijus Druskis, Darius Gerbutavičius, Rolandas Jankauskas, Rimantas Juknevičius, Alvydas Kanapinskas, Algimantas Petras Kavoliukas, Vidas Maciulevičius, Titas Masiulis, Alvydas Matulka, Apolinaras Juozas Povilaitis, Ignas Šimulionis, Vytautas Vaitkus, Vytautas Koncevičius.

Mero planai pasikeitė

Laisvės gynėjų minėjime turėjo pasirodyti ir miesto meras Visvaldas Matijošaitis, bet netikėtai jo planai pasikeitė ir Kauno savivaldybę atstovavo vicemerai.

Savivaldybės atstovų teigimu, vidurdienio renginyje VDU Karo muziejaus sodelyje miesto vadovų komandai atstovavo vicemerai Mantas Jurgutis ir Tomas Jarusevičius. Meras taip pat buvo numatęs dalyvauti ir čia , tačiau priešpiet planus teko koreguoti dėl asmeninių priežasčių.

I. Šimonytė: svarbu nuolatos iš naujo prisiminti, kodėl esame laisvi

„Sunku patikėti, kad nuo Sausio įvykių, amžiams įsirėžusių į mūsų tautos ir kiekvieno iš mūsų sąmonę, jau prabėgo trisdešimt treji metai. Ypač svarbu nuolatos iš naujo prisiminti, kodėl esame laisvi ir kokią didelę kainą už tai sumokėjome. Dabartinių brutalių karų kontekste dar kartą įvertinkime tiek laisvės, tiek kiekvienos gyvybės reikšmingumą ir pastangas jas išsaugoti.

Esame amžinai dėkingi visiems, kurie ryžtingai apgynė Lietuvos valstybę, kai to labiausiai reikėjo. Laisvės gynėjų drąsa ir pasiaukojimas mus įkvepia, bet kartu įpareigoja. Turime būti pasirengę atremti bet kokį išpuolį. Sausio įvykiai mums primena, kad turime ne tik puoselėti, bet ir sugebėti apginti tai, ką turime, kas esame.

Kiekviena karta turi savo laisvės kovą, o valstybės gynimas ir auginimas yra ne vienkartinis įvykis, bet nuolatinis apsisprendimas. Branginkime, puoselėkime ir kovokime už savo laisvę“, – minint Sausio 13-ąją sakė Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA