Prezidento patarėja: „Vičiūnų grupė“ galėtų padaryti moralinį pasirinkimą | Kas vyksta Kaune

Prezidento patarėja: „Vičiūnų grupė“ galėtų padaryti moralinį pasirinkimą

BNS / Valdas Pryšmantas 2024/01/09 09:17
Asociatyvi / Bendrovės archyvo nuotr.

Rusijoje veiklą tęsianti ir dėl to į tarptautinių karo rėmėjų sąrašą Ukrainoje įtraukta Lietuvos žuvies bei kitų maisto produktų gamybos ir prekybos bendrovė „Vičiūnų grupė“ įstatymų nepažeidžia, bet galėtų priimti moralinį sprendimą, sako vyriausioji prezidento patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė.

Anot jos, grupės veiklos Rusijoje tęstinumą galima vertinti pagal teisinį ir moralinį apsektą.

„Tikrai yra vienas aspektas teisinis, kitas aspektas yra moralinis ir, aišku, įmonė galėtų pasirinkimą padaryti tą labiau į moralinę pusę“, – antradienį Žinių radijui sakė A. Skaisgirytė.

Jos teigimu, įmonė jokių teisės aktų nepažeidžia tol, ko maisto pramonės įmonėms netaikomos tarptautinės sankcijos.

„Kol tai nėra sankcijų objektas, na, įmonė elgiasi tuose teisiniuose rėmuose, kokie egzistuoja. Kita dalis yra, žinoma, ta moralinė dalis, nes Lietuva yra viena, sakyčiau, karščiausių Ukrainos rėmėjų, o štai jeigu įmonė nepasitraukia iš Rusijos pradėjus jai karą, na, vadinasi, tas santykis su Rusija išlieka ambivalentiškas“, – kalbėjo A. Skaisgirytė.

Ukrainos nacionalinė korupcijos prevencijos agentūra praėjusią savaitę paskelbė įtraukusi „Vičiūnų grupę“ į tarptautinių karo rėmėjų sąrašą, nes ji tęsia veiklą Rusijos rinkoje. Tai reiškia, kad ji patenka ir į pasaulinę „World check“ duomenų bazę, kurioje publikuojami padidintos rizikos asmenys ir organizacijos siekiant padėti identifikuoti bei suvaldyti finansinę ir reputacinę riziką.

A. Skaisgirytė sako, kad tai nėra gera žinia Lietuvai.

„Tikrai ukrainiečiai kai įtraukė šitą įmonę į tą juodąjį sąrašą, sakykime, tai nebuvo gera žinia Lietuvai. Teisybė dėlei reikia pasakyti, kad ne vien šita įmonė tame juodajame sąraše yra, yra kitų šalių įmonių, tas sąrašas nėra labai mažas“, – sakė A. Skaisgirytė.

„Vičiūnų grupės“ savininkai nuo 2022 metų pavasario, kai Rusija pradėjo invaziją Ukrainoje, teigia bandantys parduoti verslą Kaliningrado srityje, tačiau kol kas nesėkmingai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA