Tragedija sostinėje priminė košmarą Kaune: už balkono turėklų žmonės laikėsi degančiomis rankomis | Kas vyksta Kaune

Tragedija sostinėje priminė košmarą Kaune: už balkono turėklų žmonės laikėsi degančiomis rankomis

Lrytas.lt / Arūnas Karaliūnas 2024/01/06 20:47
Asociatyvi / M. Patašiaus nuotr.

Sprogimas ir gaisras Vilniaus daugiabutyje priminė tragišką įvykį Kaune, įvykusį 2012 metų kovo 25-osios naktį Kaune, Baltų prospekte esančiame daugiabutyje. Tąkart liepsnose sudegė jaunuolis, dar vienas nukentėjęs vyras vėliau mirė ligoninėje dėl priežasčių, nesusijusių tiesiogiai su gaisru. Vienas jaunuolis dėl patirtų sužalojimų liko neįgaliu.

Gaisras kilo apie 3 valandą nakties. Ugniagesiai į nelaimės vietą atvyko per 6 minutes nuo iškvietimo, tačiau gaisras jau buvo įsismarkavęs visose patalpose. Gelbėtojams iš karto susidarė įspūdis, kad būstas galėjo būti padegtas tyčia, panaudojus degų skystį.

Anot ugniagesių, paprastai be tyčinių veiksmų ir degių priemonių ugnis taip staigiai ir taip smarkiai neišplinta.

Į nelaimės vietą buvo išsiųstos gausios gelbėtojų pajėgos. Darbą apsunkino gausybė sustatytų automobilių, kuriuos teko pašalinti iš kelio. Tik tuomet sunkiosios transporto priemonės galėjo pasiekti įvykio vietą.

Atvykus ugniagesiams trys žmonės gelbėdamiesi jau buvo iššokę per balkoną, kiti laikėsi už turėklų, o rankos degė.

Į ligoninę medikai pristatė 11 žmonių – trijų nukentėjusiųjų būklė buvo labai sunki. Anot liudininkų, bandydami išsigelbėti 3 žmonės mėgino įsigauti į kaimynų balkonus, šoko žemyn iš didelio aukščio.

Netrukus pradėjo ryškėti tragedijos scenarijus. Jaunuolių kompanija nuomojamame bute šventė gimtadienį, tačiau susikivirčijo.

Konfliktas įsiplieskė, kai 21 metų Martyno Sasnausko brolis Paulius Sasnauskas, kuriam tuo metu buvo 17 metų, buvo išvarytas iš gimtadienio šventės. Smarkiai įkaušęs kaunietis susikibo su kitais šventės dalyviais, kurie trenkė jam per veidą ir liepė išeiti.

Įsiutęs paauglys pasiskundė savo vyresniajam broliui ir kitiems draugams – 25 metų Pauliui Diliūnui bei 23 metų Lukui Buckui. Keršytojai pasiėmė talpas ir važiuodami degalinėje nusipirko benzino. Juo buvo aplietas duris atidaręs 18-metis Mindaugas Skruodis.

P. Diliūnui ant vaikino numetus degtuką, jis žuvo liepsnose. Butą nuomavusio jaunuolio kūnas rastas vonios kambaryje. Degaus skysčio buvo prišlakstyta ir buto koridoriuje. Liepsnoms išplitus po visą butą, sunkias traumas patyrė dar septyni jaunuoliai.

Kai kurie iš jų gelbėdamiesi šoko iš septinto aukšto. Šuoliu mirties išvengti bandęs dvyliktokas liko prikaustytas prie neįgaliojo vežimėlio.

2014 metais Kauno apygardos teismas P. Diliūnui skyrė 15 metų laisvės atėmimo bausmę, P. Sasnauską įkalino 7 metams ir 6 mėnesiams, o L. Buckui skyrė 2 metų laisvės atėmimo bausmę jos vykdymą atidedant.

M. Sasnauskas iškart po įvykio paspruko į užsienį ir slapstėsi net ketverius metus, kol 2016-ųjų lapkritį buvo parskraidintas iš Londono (Jungtinė Karalystė). Ikiteisminio tyrimo metu jaunuolis atsisakė duoti parodymus ir paaiškinti įvykio aplinkybes, parodymus davė tik teisme.

M. Sasnausko byla buvo atskirta. Bylą išnagrinėjęs Kauno apygardos teismas 2018-aisiais jam skyrė 13 metų laisvės atėmimo bausmę.

Teisme M. Sasnauskas neneigė, kad su bičiuliais važiavo ginti brolio, automobilio salone išties buvo indas su degalais.

Tačiau teisiamasis tikino nei pylęs ant žmogaus atgabentą benziną, nei jį padegęs. Kas tai padarė, M. Sasnauskas esą nežino, nes nematė.

Nors nuo vandens nukentėjo beveik visi žemiau name buvę butai, pats pastatas gaisro metu smarkiai nenukentėjo, šeimininkams pavyko būstus suremontuoti.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA