Darbo rinkos Europoje ramiau pasitiko 2024-uosius | Kas vyksta Kaune

Darbo rinkos Europoje ramiau pasitiko 2024-uosius

Asociatyvi / ELTA nuotr.

Septynis mėnesius iš eilės mažėjęs Europos darbo rinkos barometras paskutinį šių metų mėnesį nuteikė visus šiek tiek optimistiškiau, – praneša Užimtumo tarnyba (UT) prie Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Europos darbo rinkos barometras – pagrindinis mėnesio rodiklis, pagrįstas 17 vietinių ar regioninių valstybinių užimtumo tarnybų apklausa. Šios tarnybos įsikūrusios Austrijoje, Bulgarijoje, Kipre, Čekijoje, Danijoje, Belgijos generaliniame direktorate, Belgijoje-Flandrijoje, Belgijoje-Valonijoje, Vokietijoje, Islandijoje, Lichtenšteine, Lietuvoje, Lenkijoje, Švedijoje (nuo 2023 metų rugsėjo), Liuksemburge, Maltoje, Portugalijoje ir Šveicarijoje. Tyrimą nuo 2018 metų birželio kartu vykdo užimtumo tarnybos ir Užimtumo tyrimų institutas.

Barometro skalė svyruoja nuo 90 (labai prasta padėtis darbo rinkoje) iki 110 (labai gera padėtis). Pirmiausia yra nustatomas kiekvienos projekte dalyvaujančios užimtumo tarnybos barometro balas. Tuomet pagal nacionalinių balų svertinį vidurkį apskaičiuojamas ir Europos darbo rinkos barometras.

Konstatuota, kad pagrindinis valstybinių užimtumo tarnybų tinklo ir Užimtumo tyrimų instituto (IAB) rodiklis, baigiantis 2023-iesiems, išliko neigiamų perspektyvų zonoje, bet augo 0,2 balo ir siekia 99,2. Visgi didžiojoje dalyje Europos šalių jis liko žemiau neutralios ribos.

Užimtumo komponentas augo 0,2 balo ir siekia 100,8. Tai reiškia, kad perspektyvos išlieka šiek tiek teigiamos. Nedarbą prognozuojantis komponentas didėjo 0,2 punkto iki 97,6. Tai parodo, kad naujuosius metus darbo rinkos pasitiko su atsargiais lūkesčiais.

„Europos valstybinės užimtumo tarnybos vis dar gana pesimistiškai vertina ateinančius mėnesius, tačiau yra vilties, kad blogiausia situacija liko praeityje“, – aiškino IAB prognozių vadovas Enzo Weberis.

Lietuvos užimtumo tarnybos specialistų aiškinimu, vienas barometro komponentas rodo artimiausių trijų mėnesių nedarbo rodiklių raidą, atsižvelgiant į sezoniškumą. Tuo tarpu kitas komponentas prognozuoja užimtumo tendencijas. Nedarbo ir užimtumo komponentų vidurkis sudaro bendrą barometro vertę, o pastarasis pateikia darbo rinkos raidos perspektyvą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA