Gyventojai vėl skundžiasi kaimynyste: strėlės skrieja į „Kika Group“ valdomą gamyklą | Kas vyksta Kaune

Gyventojai vėl skundžiasi kaimynyste: strėlės skrieja į „Kika Group“ valdomą gamyklą

R. Tenio nuotr.

Naujienų portalą „Kas vyksta Kaune“ gruodžio pradžioje pasiekė skundai dėl „Kika Group“ valdomo UAB „Akvatera“ fabriko, veikiančio Gaižėnėlių kaimo pašonėje. Žmonės teigia negalintys tverti smarvės, tuo metu aplinkosaugininkai ir Kauno rajono savivaldybė gūžčioja pečiais. Gyventojai sukūrė peticiją, kuri surinko kiek daugiau nei 100 parašų.

„Sveiki, esu iš Gaižėnėlių kaimo ir man jau visiškai įgriso, kad UAB „Akvatera“ („Kika“) smardina visas aplinkines gyvenvietes. Yra netgi pradėta peticija dėl UAB „Akvatera“ smarvės“, – gruodžio 4 d. į redakciją el. laišku kreipėsi anoniminė skaitytoja.

Prašo ištirti situaciją

Minėtą peticiją spalio 22 d. – lapkričio 20 d. pasirašė 109 asmenys, 74 iš jų nurodė savo vardą. Kai kurie pridėjo komentarus apie kvapo geografiją, smardinimo laiką, esą teršiamą Kerupės upelį, nuolatinį šunų lojimą.

„Kvapas sklinda labai dažnai, negalima net langų atsidaryti. Šuniukas, prilakęs Kerupės upelyje, kuris teka šalia UAB „Akvatera“, stipriai apsinuodijo, gydytojų pagalba šiandien gyvas“, – spalio 30 d. teigė Rima.

Peticijos tekstas skamba taip: „Iš Dievogalos kaime esančios UAB „Akvatera LT“ („Kika“) į/k 135058950 gyvūnų pašarų gamyklos aplinkinėse gyvenvietėse nuolat jaučiami smarvės proveržiai. Mes, žemiau pasirašę gyventojai, patvirtiname, kad eilę metų tiek naktį, tiek dieną, vasarą ir žiemą jaučiame pašarų gaminimo proceso dvoką, tuo metu neįmanoma atidaryti langų, smarvė per vėdinimo sistemas skverbiasi į namus.

Priklausomai nuo vėjo krypties ir kvapų intensyvumo pabuvus lauke ima pykinti, svaigsta galva. Nemalonus kvapas kelia diskomfortą, prastina gyvenimo kokybę ir riboja laisvę būti lauke.

Šia peticija mes, žemiau pasirašę gyventojai, prašome:

– Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) objektyviai ir išsamiai ištirti, ar nėra viršijama kvapo koncentracijos ribinė vertė ir kitos oro taršos leistinos normos, ką yra sudėtinga atlikti dėl smarvės nepastovumo, oro teršimo intensyvumo, vėjo krypties ar slėgio.

– UAB „Akvatera LT“ (ar instituciją, turinčią tokius duomenis) pateikti informaciją, kokios oro taršos mažinimo priemonės yra šiuo metu naudojamos gamykloje ir ar yra numatytas jų modernizavimas.

– Kauno rajono savivaldybės ir Zapyškio seniūnijos įsitraukti į problemos sprendimą ir padėti savo gyventojams mėgautis pilnavertišku gyvenimu rajone.“

Akvatera
UAB „Akvatera LT“ fabrikas Kauno rajone / R. Tenio nuotr.

Peticija, kurią galite rasti čia, buvo adresuota NVSC, Kauno rajono savivaldybei, Zapyškio seniūnijai ir UAB „Akvatera LT“. „Kas vyksta Kaune“ negali patvirtinti, kad dokumentas buvo įteiktas minėtiems subjektams, bet informavo apie situaciją bendrovę ir institucijas.

Įmonė: imamės visų kontrolės priemonių

Gruodžio 19 d. „Kika Group“ administratorės Kristinos Žalandauskienės naujienų portalui pateiktame komentare teigiama, kad UAB „Akvatera“ gamykla Zapyškio seniūnijoje veikia nuo 2004 m.

„Suprantame, kad čia, Zapyškio rajone, taip pat kuriasi ir gyvena bendruomenės, todėl mes kaip socialiai atsakinga įmonė ir šios bendruomenės dalis imamės visų saugos ir kontrolės priemonių, leidžiančių užtikrinti, kad gamyba vyktų pagal nustatytą technologinį procesą su mažiausia įtaka gamtai ir aplinkai“, – nurodė K. Žalandauskienė.

Pasak jos, įmonė nuolat ieško būdų, kaip prisidėti prie taršos mažinimo: 2022 m. investavo į atsinaujinančios elektros energijos gamybą ir įsteigė 1,88 MWh saulės energijos elektros parką, anksčiau naudotą kietojo kuro katilinę pakeitė elektroniniais šilumos siurbliais.

„Gamykloje nuolat tikriname kvapo intensyvumą ir akredituotų laboratorijų duomenys rodo, kad pažeidimų nėra. Paskutinis toks tyrimas buvo atliktas 2023 m. gruodžio 14 d. ir gauti rezultatai parodė, kad kvapo intensyvumo lygis yra maždaug 400 kartų mažesnis nei norma“, – informavo „Kika Group“ administratorė.

Paprašius patikslinti, kokios būtent kvapo intensyvumo vertės nustatytos, kaip dažnai gamykla atlieka šiuos tyrimus ir kokie buvo ankstesni rodmenys, ar gamykla tirta nepriklausomų trečiųjų šalių, kokios žaliavos naudojamos pašarams gaminti, įmonė detalesnės informacijos kol kas nepateikė.

Žalos aplinkai nenustatė

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) Komunikacijos skyriaus naujienų portalui gruodžio 21 d. pateiktame komentare nurodoma, kad šiemet įstaiga gavo vieną pranešimą dėl galimai iš UAB „Akvatera“ teritorijos į Kerupę leidžiamų srutų / nuotekų. Aplinkosaugininkams atlikus patikrinimą pažeidimų nefiksuota.

„Primename, kad pastebėjus aplinkos taršą reikėtų fiksuoti įvykio aplinkybes ir kuo skubiau pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112, kad aplinkosaugininkai galėtų reaguoti nedelsdami“, – patarė AAD.

Departamentas pridūrė, kad nefiksavus taršos, vandens ar oro kokybės tyrimai neatliekami. Suprantama, netaikomos ir sankcijos. Kad putojanti Kerupė ir sklindanti smarvelė istoriškai nėra tik kaimynų fantazijos, rodo dvoko protrūkis 2021-ųjų pradžioje.

Tąkart, anot AAD, įmonės padaryta žala aplinkai buvo įvertinta 4725,33 Eur ir taikyta sankcija pagal Administracinių nusižengimų kodekso 246 str. 1 d. Įmonė aplinkos teršimą nuotekomis nutraukė, žalą atlygino ir baudą sumokėjo.

„Kadangi įmonė buvo rizikos objektas, 2021 m. Aplinkos apsaugos departamentas įtraukė ją į planinių ūkio subjektų patikrinimų planą. 2021 m. buvo atliktas patikrinimas. Nei pažeidimų dėl nuotekų, nei aplinkos oro taršos nebuvo nustatyta. Pasitelkus rizikos vertinimą 2022 ir 2023 m. įmonė į tikrinamų objektų planus nebuvo įtraukta“, – komentavo AAD.

Departamentas negalėjo pasakyti, kas prižiūri, kad gamykla veiktų pagal vokiečių kompanijos „TÜV Thüringen“ išduotus tarptautinius sertifikatus. Kaip sertifikavimo įmonė skelbia, šie dokumentai įrodo, kad gamykloje buvo atliktas neutralaus ir nepriklausomo organo auditas. Remiantis UAB „Akvatera“ skelbiamais sertifikatais, toks auditas atliktas 2021 m. rugpjūtį, sertifikatai galioja iki 2024 m. rugpjūčio.

Patikrinimą atidėjo dėl koronaviruso

Kauno rajono mero patarėjas komunikacijai Edmundas Mališauskas „Kas vyksta Kaune“ gruodžio 8 d. nurodė, kad rajono savivaldybė dėl kvapų Dievogaloje skundų nėra gavusi.

Dėl įmonės veiklos esą reikėtų kreiptis į NVSC. Ten pat nukreipė AAD, pridūrusi, kad kvapų kontrolę vykdo ši institucija.

NVSC Kauno departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Romutė Smolskienė naujienų portalą gruodžio 28 d. informavo, kad Kauno departamentas pastaruoju metu nėra gavęs nusiskundimų dėl kvapų Zapyškio apylinkėse. Informacija apie galimą oro taršą Zapyškyje nuo UAB „Akvatera“ buvo gauta 2021 m. sausio 28 d.

Akvatera
UAB „Akvatera LT“ fabrikas Kauno rajone / R. Tenio nuotr.

„Informaciją raštu perdavė Kauno r. savivaldybė, tačiau dėl tuo metu paskelbtos valstybės lygio ekstremalios situacijos visoje šalyje dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos), NVSC direktoriaus įsakymu <…> nuo 2020 m. spalio 6 d. buvo atidėta neplaninė ūkio subjektų priežiūra, išskyrus atvejus, susijusius su koronaviruso infekcijos valdymu.

Atsižvelgiant į tai NVSC Kauno departamentas 2021 m. vasario 4 d. raštu kreipėsi į UAB „Akvatera“ dėl gautų nusiskundimų kvapais bei paprašė ieškoti galimybių sklindančio kvapo sumažinimui iš įmonės teritorijos. Daugiau nusiskundimų dėl kvapų nuo UAB „Akvatera“ NVSC Kauno departamentas nėra gavęs“, – paaiškino R. Smolskienė.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA