Metų renginys – Kaune vykstantis „Birželio sodas“ – Kas vyksta Kaune

Metų renginys – Kaune vykstantis „Birželio sodas“

Gruodžio 14 d. Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose įteikti apdovanojimai už muziejininkystės puoselėjimą ir plėtrą. Metų renginiu paskelbtas antrą kartą muziejaus teritorijoje vykęs meninis vakaras „Birželio sodas“, skirtas Gedulo ir vilties dienai paminėti. Tarp nominantų pateko ir Kauno IX forto muziejaus edukacinė programa „Romany bacht: romų istorija ir kultūra“.

„Laimėjimas „Metų renginio“ nominacijoje yra didelis muziejaus komandos darbo įvertinimas ir parodymas, kad renginio tema, konceptas yra svarbūs, aktualūs, pastebimi ir kad renginį turime plėtoti toliau“, – sako „Birželio sodo“ organizatorė Karolina Jurevičiūtė.

Birželio sodas“./M. Plepio nuotr.

Gedulo ir vilties dienai skirtas renginys Kauno IX forto memorialiniame komplekse organizuojamas ne vienerius metus, tačiau nuo pernai pasikeitė jo formatas. Muziejaus kultūros renginių organizatorė K. Jurevičiūtė teigia, kad tai lėmė siekis suburti įvairių kartų atstovus ir neleisti istorinių įvykių atminimui sunykti: „Kasmet mažėjant žmonių, patyrusių tremtį, suprantame, kad istorinė įvykių atmintis gali būti išsaugota ir perduota ateities kartoms tik jaunosios kartos dėka. Mes kaip muziejus stengiamės įtraukti ir edukuoti jaunąją kartą, kad ji žinotų ir suprastų apie tai, kas įvyko. Ieškome įvairių formų, veiklų, kurios būtų įdomios, drauge ir vienijančios skirtingas kartas. Taip bemąstant kilo idėja pakviesti visus į meninį vakarą, susidedantį iš parodos pristatymo ar meninio pasirodymo ir dainuojamosios poezijos.“

Pasak pašnekovės, dirbant muziejuje, kuris pristato skaudžias ir sunkias temas, nėra lengva atrasti ne tik įdomias, bet ir tinkamai trauminius įvykius pristatančias formas. Visgi susidomėjimas meniniu vakaru kasmet auga, tremtinių bendruomenės nariai po renginio negaili gražių atsiliepimų, o jaunieji atlikėjai mielai dalyvauja programoje. „Man asmeniškai „Birželio sodas“ yra tarsi jungtis tarp dabarties ir praeities. Renginio metu ne tik prisimename tremties įvykius, bet kartu ir kiekviename kūrinyje kiekvienas atrandame kažką artimo, aktualaus ir šiandieniniame kontekste“, – mintimis dalijasi K. Jurevičiūtė.

Apdovanojimus, kuriais įvertinti reikšmingiausi 2023 metų muziejiniai darbai ir juos nuveikę asmenys, organizavo Lietuvos muziejų asociacija (LMA). Iš daugiau nei 90 paraiškų išrinkti 8 nominacijų laimėtojai Metų ekspozicijos, Metų parodos, Metų renginio, Metų edukacijos, Metų restauracijos, Metų leidinio, Metų proveržio ir Metų muziejininko kategorijose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA