Seime – siūlymas VRK anketose ir plakatuose nurodyti informaciją apie partijų teistumą | Kas vyksta Kaune

Seime – siūlymas VRK anketose ir plakatuose nurodyti informaciją apie partijų teistumą

ELTA / Augustė Lyberytė 2023/12/10 10:38
Asociatyvi / ELTA nuotr.

Apeliaciniam teismui vadinamojoje „MG Baltic“ byloje pripažinus Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją kaltomis dėl korupcinių veikų, grupė parlamentarų siūlo teistoms politinėms jėgoms Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) anketoje pateikti informaciją apie padarytus nusikaltimus.

Tokią prievolę numatančias Rinkimų kodekso pataisas šią savaitę registravo grupė Seimo opozicijos narių.

Šiuo metu kandidatai VRK anketose privalo pateikti informaciją apie savo teistumą. Siūloma, kad rinkimuose dalyvaujantys politikai privalėtų nurodyti ir jį iškėlusios partijos padarytas nusikalstamas veikas. Taip pat būtų privalu nurodyti, ar dėl panašių nusikaltimų yra teistos ir politinės jėgos, kurioms kandidatas kada nors priklausė.

Projekto iniciatoriai tikina, kad politinė korupcija „pakerta visą politinę sistemą, sumenkina pasitikėjimą ja“. Todėl, pasak jų, rinkėjai turėtų būti informuoti, ar rinkimuose dalyvaujančios partijos yra padariusios tokius nusikaltimus.

„Baudžiamoji atsakomybė – sunkiausia atsakomybės forma, todėl, manytina, kad rinkėjas turi teisę būti informuojamas ne tik apie kandidato patirtą baudžiamąją atsakomybę, kaip kad yra dabar, bet ir apie jį iškėlusios partijos ar partijos, kuriai jis priklausė, padarytas nusikalstamas veikas“, – nurodoma projekto aiškinamajame rašte.

Be oficialiųjų anketų, informacija apie politinės jėgos nusikaltimus būtų nurodoma VRK leidžiamuose kandidatų ir partijų, jų rinkiminių sąrašų plakatuose.

Tuo metu nenurodžius informacijos apie padarytas nusikalstamas veikas, būtų laikoma, kad kandidatas ar partija šiurkščiai pažeidė Rinkimų kodeksą.

ELTA primena, kad Apeliacinis teismas lapkričio 22 d. dėl korupcinių nusikaltimų nuteisė buvusį koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) viceprezidentą R. Kurlianskį, buvusį Liberalų sąjūdžio lyderį E. Masiulį, Seimo narį V. Gapšį, eksparlamentarus Š. Gustainį ir G. Steponavičių.

Teismas taip pat kaltais dėl nusikalstamų veikų pripažino „MG Grupę“ ir dvi politines partijas – Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA