Užimtumo tarnyba: Europos darbo rinkos stabilumo ženklų dar nerodo | Kas vyksta Kaune

Užimtumo tarnyba: Europos darbo rinkos stabilumo ženklų dar nerodo

Asociatyvi / lryto.lt, D. Umbraso nuotr.

Pagrindinis valstybinių užimtumo tarnybų tinklo ir Užimtumo tyrimų instituto (IAB) darbo rinkoje rodiklis lapkritį ir vėl nežymiai mažėjo. Tokie duomenys fiksuojami septintą kartą iš eilės. Spalio ir lapkričio mėnesiais jis mažėjo 0,2 balo ir dabar siekia 99,0.

„Ekonomikos nuosmukis ir toliau daro įtaką Europos darbo rinkoms“, – komentavo IAB prognozių vadovas Enzo Weberis.

Lietuvos darbo rinkos barometras šiek tiek smuktelėjo ir šiuo metu siekia 98,2 balo (-0,3). Nedarbo komponentas mažėjo labiausiai – 0,9 balo ir išliko neigiamoje skalės zonoje (97,5). Visgi užimtumo perspektyvas rodantis rodiklis lapkritį šiek tiek didėjo (+0,3) – iki 98,9 balų. Tai rodo, kad šalies užimtumo prognozės stabilizuojasi.

Nedarbą prognozuojantis komponentas sumažėjo 0,1 balo iki 97,4, taip tvirtai išlikdamas neigiamoje zonoje. Užimtumą prognozuojantis komponentas siekė 100,7 ir susitraukė 0,2 balo, palyginti su spalio mėnesiu. Nepaisant šio mažėjimo, užimtumo perspektyvos Europoje tebėra teigiamos, rašoma Užimtumo tarnybos pranešime žiniasklaidai.

Europos darbo rinkos barometras yra pagrindinis mėnesio rodiklis, pagrįstas 17 vietinių ar regioninių valstybinių užimtumo tarnybų apklausa.

Šios tarnybos įsikūrusios Austrijoje, Bulgarijoje, Kipre, Čekijoje, Danijoje, Belgijos generaliniame direktorate, Belgijoje-Flandrijoje, Belgijoje-Valonijoje, Vokietijoje, Islandijoje, Lichtenšteine, Lietuvoje, Lenkijoje, Švedijoje (nuo šių metų rugsėjo), Liuksemburge, Maltoje, Portugalijoje ir Šveicarijoje. Tyrimą nuo 2018 metų birželio kartu vykdo užimtumo tarnybos ir Užimtumo tyrimų institutas.

Barometro A komponentas rodo artimiausių trijų mėnesių nedarbo rodiklių raidą, atsižvelgiant į sezoniškumą. Tuo tarpu B komponentas prognozuoja užimtumo tendencijas. Nedarbo ir užimtumo komponentų vidurkis sudaro bendrą barometro vertę, o pastarasis pateikia darbo rinkos raidos perspektyvą.

Barometro skalė svyruoja nuo 90 (labai prasta padėtis darbo rinkoje) iki 110 (labai gera padėtis). Pirmiausia yra nustatomas kiekvienos projekte dalyvaujančios užimtumo tarnybos barometro balas. Tuomet pagal nacionalinių balų svertinį vidurkį apskaičiuojamas ir Europos darbo rinkos barometras.

Skirtingų laikotarpių Europos darbo rinkos barometro duomenys pateikiami čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA