Seimui bus pasiūlyta daugiau lėšų skirti mokinių būreliams | Kas vyksta Kaune

Seimui bus pasiūlyta daugiau lėšų skirti mokinių būreliams

ELTA 2023/11/07 08:22
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Vytautas Bakas antradienį ketina pateikti parlamentui Švietimo įstatymo pataisas, siūlančias neformaliajam švietimui vienam vaikui per mėnesį skirti ne mažesnę nei 1,45 bazinės socialinės išmokos dydžio išmoką.

Šiuo metu tai būtų 71,05 eurų per mėnesį.

„Siūlau neformalaus ugdymo krepšelį susieti su objektyviu dydžiu tai yra su baziniu išmokų dydžiu, kuris yra indeksuojamas priklausomai nuo ekonominių pokyčių. Šiuo metu problema yra tame, kad neformalaus ugdymo krepšelis nėra pririštas prie jokio objektyvaus dydžio, kuris keistųsi priklausomai nuo pokyčių būrelių rinkoje.

Kitaip tariant, jis yra užšaldytas ir tapo neadekvačiu, nes už 20 eurų vargu ar kokia nors šeima rastų būrelį, ar tai būtų sportas ar tai būtų technologijos. Objektyviai būreliai kainuoja žymiai daugiau, prasideda nuo 60 eurų“, – komentuodamas Seimo demokratų teikiamą įstatymo pataisą Eltai yra sakęs V. Bakas.

Parlamentaras taip pat siūlo įstatyme, o ne ministro įsakymu, kaip yra dabar, nustatyti krepšelio finansavimo principus.

V. Bakas apgailestauja, kad Lietuvoje neformaliajam vaikų švietimui skiriamas nepakankamas dėmesys ir finansavimas. Šiuo metu, vadovaujantis švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymu, neformalaus vaikų švietimo programoje dalyvaujančiam vaikui nustatytas krepšelio dydis yra nuo 15 iki 20 eurų.

V. Bako duomenimis, apie 129 tūkstančiai Lietuvos vaikų iš viso nedalyvauja nė vienoje neformaliojo vaikų švietimo programoje ir tai sudaro virš 37 proc. nuo visų Lietuvos mokyklinio amžiaus vaikų skaičiaus.

Seimo nario V. Bako preliminariais skaičiavimais, Švietimo įstatymo pakeitimo projekto įgyvendinimas pareikalautų apie 156 mln. eurų valstybės ar savivaldybių biudžeto lėšų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA