Pasiskiepyti atnaujintomis gripo ir koronaviruso vakcinomis bus galima vieno vizito metu | Kas vyksta Kaune

Pasiskiepyti atnaujintomis gripo ir koronaviruso vakcinomis bus galima vieno vizito metu

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Prasidedant šaltajam sezonui Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena – savo imunitetu turime pasirūpinti kiekvienas, tad nuo spalio 5 d. visose gydymo įstaigose bus galima pasiskiepyti nuo labiausiai plintančių infekcinių susirgimų – gripo ir koronaviruso vieno vizito metu. Skiepijimas gripo ir atnaujintomis COVID-19 vakcinomis labiausiai rekomenduojamas rizikos grupėse esantiems asmenims – jie abiem vakcinomis bus skiepijami nemokamai, skelbiama SAM pranešime.

„Šį sezoną pasitinkame pasiruošę – abi vakcinos jau yra Lietuvoje ir iki spalio 5 d. jas turės visos vakcinas užsakiusios gydymo įstaigos. Tikimės, kad galimybė vienu metu pasiskiepyti nuo COVID-19 ir gripo padidins vakcinacijos apimtis, o gyventojams bus gerokai patogiau planuotis vizitus į gydymo įstaigas. Galimybė nemokamai abiem vakcinomis pasiskiepyti sudaroma rizikos grupėms priklausantiems asmenims, kuriuos raginu suplanuoti vizitus vakcinacijai bei tokiu būdu apsaugoti save ir artimuosius“, – pranešime cituojama SAM kanclerė Jurgita Grebenkovienė.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) nuolat seka bendrą sergamumo gripu, COVID-19 liga ir kitomis ŪVKTI dinamiką, jau keletą savaičių stebima sergamumo augimo tendencija. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras praneša, kad Europoje nežymiai auga tiek gripo, tiek COVID-19 ligos atvejų, tačiau nerimą keliančių ženklų (sunkesnių ligos atvejų, hospitalizacijos ir mirties atvejų didėjimo) kol kas nėra.

„Žinant, kad nuo virusinių infekcijų galima apsisaugoti skiepijantis nuo gripo ir nuo COVID-19 ligos pandemiją sukėlusio viruso, ypač rekomenduojame pasiskiepyti rizikos grupių asmenims. Asmenims, nepriklausantiems rizikos grupėms taip pat sudarytos galimybės pasiskiepyti abiem vakcinomis vieno vizito metu. Kaip ir kiekvieną šaltąjį metų sezoną, gyventojams rekomenduojamos kompleksinės nefarmacinės priemonės, t. y. atstumų laikymasis, kaukių dėvėjimas, rankų higiena, patalpų vėdinimas“, – sako NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Rudens orai sudaro palankią terpę viršutinių kvėpavimo takų infekcijų plitimui, todėl SAM atkreipia dėmesį, jog labiausiai pasiskiepyti abiem – gripo ir COVID-19 – vakcinomis rekomenduojama rizikos grupei priklausantiems asmenims:

– 65 metų amžiaus ir vyresniems žmonėms;
– sergantiems lėtinėmis ligomis (taip pat ir vaikams);
– socialinės globos ir slaugos įstaigų gyventojams (taip pat ir vaikų globos įstaigose);
– sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams;
– nėščiosioms (bet kuriuo nėštumo laikotarpiu).

SAM nuotr.

Norint pasiskiepyti abiem vakcinomis, rekomenduojama kreiptis į gydymo įstaigą, kurioje asmuo prisirašęs. COVID-19 vakcinomis gyventojai ir toliau galės skiepytis bet kurioje gydymo įstaigoje ir vaistinėse. Gripo vakcinos rizikos grupėms priklausantiems asmenims valstybės lėšomis kompensuojamos toje gydymo įstaigoje, kurioje asmuo yra registruotas. Savo lėšomis gripo vakcina galima pasiskiepyti bet kurioje gydymo įstaigoje ar vaistinėse.

Skiepijimas daugiau nei viena vakcina vieno apsilankymo metu yra įprasta medicininė praktika – tai greita, patogu, rekomenduojama specialistų, Lietuvos infektologų draugijos.

„Neseniai Europos vaistų agentūroje buvo užregistruota adaptuota vakcina Comirnaty XBB.1.5, skirta apsaugai nuo dabar cirkuliuojančių SARS-CoV-2 variantų. Ji jau pristatyta į Lietuvą ir galės būti naudojama tiek suaugusiųjų, tiek vaikų skiepijimui. Tai vienvalentė vakcina, sukurta pagal tą pačią RNR technologiją, kaip ir ankstesnės „Comirnaty“ vakcinos“, – teigia Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro profesorė Aurelija Žvirblienė.

Vadovaujantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro bei Lietuvos ekspertų rekomendacijomis, atnaujinta COVID-19 vakcina gali pasiskiepyti visi 5 m. amžiaus ir vyresni asmenys. 6 mėn. – 4 m. amžiaus vaikams suteikiama galimybė pasiskiepyti originalia COVID-19 vakcina. Gripo skiepai apsaugo nuo ligos vidutiniškai 12 mėn. Jau po 6 mėn. nuo skiepo antikūnų organizme sumažėja dvigubai. Kasmet yra pagaminama nauja vakcina, kuri geriau atitinka cirkuliuojančius gripo virusų tipus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA