M. Drobiazko ir P. Vanagas neatvyks į Europos dailiojo čiuožimo čempionatą Kaune | Kas vyksta Kaune

M. Drobiazko ir P. Vanagas neatvyks į Europos dailiojo čiuožimo čempionatą Kaune

BNS 2023/09/15 13:41
Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko / Lryto.lt, V. Ščiavinsko nuotr.

Viena tituluočiausių Lietuvai atstovavusių šokėjų ant ledo porų Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko į Europos dailiojo čiuožimo čempionatą Kaune neatvyks, sako Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentas Vytautas Jasutis.

P. Vanagas ir M. Drobiazko gyvena Rusijoje.

„Niekas negali paneigti mūsų geriausios visų laikų poros nuopelnų šiam sportui. Šiek tiek gaila, kad dabar jie negalės atvykti į čempionatą, kitomis aplinkybėmis tai turbūt būtų labai sveikintinas dalykas“, – penktadienį Seime sakė jis, pristatydamas pasirengimą sausį Lietuvoje vysiančiam čempionatui.

V. Jasutis nesiėmė vertinti prezidento Gitano Nausėdos apsisprendimo panaikinti Lietuvos pilietybę M. Drobiazko.

„Nesu nei teismas, juoba, moralinis teismas, federacija savo poziciją yra išsakiusi labai aiškiai, kad nėra jokių dviprasmybių Ukrainos klausimu, nėra jokių dviprasmybių vertinant mūsų praeities poros veiksmus. Gal man kažkiek baugu, kaip tai vyksta, bet tuo ir apsiribosiu, nes tai mano kaip žmogaus, ne kaip federacijos prezidento, nuomonė“, – sakė jis.

Atimti Lietuvos pilietybę iš M. Drobiazko ketvirtadienį rekomendavo Pilietybės reikalų komisija, argumentuodama jos viešai reiškiamu palaikymu karą Ukrainoje vykdančiam Kremliaus režimui.

Prezidentas G. Nausėda penktadienį tvirtino dekretą dėl Lietuvos pilietybės atėmimo pasirašysiantis artimiausiu metu.

Rusijos sportininkei Lietuvos pilietybė išimties tvarka suteikta prieš 30 metų už nuopelnus Lietuvos sportui ir šalies vardo garsinimą. M. Drobiazko su savo vyru Povilu Vanagu yra atstovavusi Lietuvai įvairiuose čempionatuose.

Šiemet Seimas priėmė Pilietybės įstatymo pataisas, leidžiančias Lietuvos pilietybę atimti iš dvigubą pilietybę turinčio asmens, jeigu jis viešai reiškia palaikymą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos ar jos sąjungininkų saugumo interesams.

Lietuvos institucijos teigia, kad M. Drobiazko palaiko glaudžius profesinius ir asmeninius ryšius su Tatjana Navka – Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos sekretoriaus Dmitrijaus Peskovo žmona. ES ir JAV T. Navkai yra įvedę sankcijas.

M. Drobiazko šią savaitę išplatintame viešame laiške teigė Rusijos propagandoje nedalyvaujanti, o skleidžianti „kultūros ir gėrio šviesą“.

Čempionate nebus ir rusų bei baltarusių sportininkų

Europos dailiojo čiuožimo čempionate Kaune Rusijos ir Baltarusijos sportininkų nebus, teigia Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentas V. Jasutis.

„Tarptautinė čiuožimo sąjunga yra griežtai priėmusi sprendimą, jis buvo prieš keletą mėnesių priimtas, kad bent jau šiame sezone nebus nei rusų, nei baltarusių pas mus“, – penktadienį Seime sakė jis.

„Vėliau jie paliko ten nedidelę landą, bet turbūt visos sporto šakos apsidraudžia, nes tikisi, kad karas baigsis ir galbūt yra norinčiųjų šiek tiek reabilituoti dabartinius sportininkus, bet tai jau ateities klausimas“, – teigė V. Jasutis.

Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentas penktadienį pirmąjį bilietą į čempionatą įteikė jo globėjai Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen.

„Labai labai džiaugiuosi, kad Lietuvoje vyks tokio rango varžybos. Pastaraisiais metais Lietuva organizuoja daug svarbiausių tarptautinių renginių, mes nebesivaržome B, C lygoje, bet tikrai esame tarp tų šalių, kurioms tarptautinės organizacijos patiki svarbiausius renginius. Ką tik vyko NATO viršūnių susitikimas, dabar, mano galva, svarbiausias laukiamas renginys yra šis – Europos dailiojo čiuožimo čempionatas sausio mėnesį“, – penktadienį sakė parlamento vadovė.

Ji atkreipė dėmesį, kad Europos dailiojo čiuožimo čempionatas vyks Lietuvai simboliškais metais – kitąmet bus minimas šios sporto šakos Lietuvoje atsiradimo šimtmetis.

Penktadienį vidurdienį prasidėjo vieša prekyba čempionato bilietais. Jie kainuoja nuo 10 iki 60 eurų.

Pasak V. Jasučio, pasirengimas Europos čempionatui jau įsibėgėjo. Jis vyks sausio mėnesį „Žalgirio“ arenoje Kaune. Finalas numatytas sausio 13-ąją, kai Lietuva mini Laisvės gynėjų dieną.

Šių metų liepą Kaune lankęsi Tarptautinės čiuožimo federacijos atstovai gerai įvertino arenos galimybes.

„Sakė, kad tai, kas yra Kaune, yra pavyzdys visai Europai. Kaip jie minėjo, Europos dailiojo čiuožimo čempionatas dar nevyko tokio lygio arenoje, kuo tikrai labai džiaugiamės“, – tvirtino V. Jasutis.

„Darysime viską, kad šis Europos čempionatas būtų geriausias istorijoje“, – sakė jis.

„Žalgirio“ arena čempionatui bus pradėta ruošti gruodį.

„Gruodžio 2-ąją įvyks paskutinės Eurolygos varžybos namuose, iš karto po jų bus rekonstruojamas vidus, klojamas ledas“, – teigė Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentas.

Planuoja, kad Europos dailiojo čiuožimo čempionato surengimas kainuos apie 1,5 mln. eurų.

V. Jasutis neabejojo, kad ši investicija atsipirks, nes laukiama atvykstant apie 600 sportininkų, trenerių ir kitų delegacijų narių. Be to, susidomėjimas renginiu jau dabar didžiulis – savanoriai registruojasi iš Japonijos, Kanados, JAV.

Anot federacijos vadovo, kitų čempionatų patirtis rodo, kad vidutiniškai stebėti sportininkų pasirodymų parduodama 50–60 tūkst. bilietų.

„Jau dabar aišku, kad atpirks visas investicijas kalbant apie šalies pinigus, kiek Kaunas, valstybė duos pinigų. Visi viešbučiai bus užimti, sirgalių susidomėjimas iš užsienio yra milžiniškas. Užklausų yra labai ir labai daug“, – teigė jis.

Anot federacijos vadovo, čempionato pasiekiamumas taip pat bus milžiniškas, per 700 mln. žiūrovų pasaulyje galės stebėti čiuožėjų pasirodymus. Numatytos tiesioginės čempionato transliacijos į JAV. Anot jo, po dailiojo čiuožimo čempionato paprastai japonų turistai rodo dėmesį tai valstybei, kur jis vyko.

Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentas pažymėjo, kad Lietuvos rinktinė šiame čempionate bus didžiausia istorijoje. Viliamasi, kad abi Lietuvai atstovaujančios šokėjų ant ledo poros Kaune pateks į finalą ir galbūt pavyks laimėti medalį.

„Mūsų jaunoji pora Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala perėjo pas Ispanijos trenerius, matome didžiulį progresą. Tikimės, kad abi poros bus finale. Mūsų stipriausiai porai Allison Reed (Elison Ryd) ir Sauliui Ambrulevičiui keliamas tikslas iškovoti medalius“, – penktadienį sakė V. Jasutis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA