Penktadienį planuojamas pedagogų streikas: ketina prisijungti 228 švietimo ir ugdymo įstaigos | Kas vyksta Kaune

Penktadienį planuojamas pedagogų streikas: ketina prisijungti 228 švietimo ir ugdymo įstaigos

BNS / Jurgita Andriejauskaitė 2023/09/13 21:05
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Prisijungti prie pedagogų streiko penktadienį ketina 228 ugdymo įstaigos – tiek mokyklos, tiek darželiai visoje Lietuvoje.

„228 įstaigos ir apie 5000 jų darbuotojų. Skaičiai kažkiek gali pasikeisti, niekas nedraudžia prisijungti ar pasitraukti iš streiko tą pačią dieną“, – BNS trečiadienį sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas.

Jo duomenimis, Vilniuje streikuos 33 švietimo įstaigos, Klaipėdoje – 44, Alytuje – 17, Panevėžyje – 20, Kaune – 8.

Anot A. Navicko, įspėjamojo streiko metu mokytojai galės užsiimti veikla, kurią patys nusimatę.

„Labai paprastai – mokytojas neturi dirbti, gali ką nori daryti. Kaip girdime, kiti susirinks, gers kavą, kiti išvis neis į darbą, kiti darys susirinkimus, tarsis dėl tikrojo streiko, bandys analizuoti lenteles, kur ministerija teikia darbo užmokesčius (nors matome, kad jie meluoja), bandys pateikti skaičiavimus, koks realus darbo užmokestis“, – BNS sakė A. Navickas.

„Kiekvienas pakankamai laisvai galės, kaip sugalvos – vieni prisiklijuos ženklus, kad streikuoja, kiti galbūt nieko nedarys. Asmeniškai, kaip kas norės“, – teigė jis.

Pasak LŠDPS vadovo, penktadienio streiko atšaukti neketinama, pokalbių su ministerija artimiausiu metu nenumatyta.

„Nėra rimtų siūlymų, nėra kur sustoti“, – kalbėjo A. Navickas.

Jo teigimu, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) planuose mažinti mokinių skaičiaus klasėse nėra, tad „tikrasis streikas neišvengiamas“. Be to, pasak jo, numatomas atlyginimų didinimas kol kas prilygsta vidutinio darbo užmokesčio (VDU) augimui.

„Streikas neišvengiamas. Klausimas, kiek drįs mokytojai paprieštarauti, kiek įbaugins, kiek ryšis paaukoti darbo užmokestį – čia diskusija apie tai“, – sakė jis.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas po susitikimo su A. Navicku antradienį akcentavo būtinybę penktadienį vyksiančio streiko metu užtikrinti ugdymo procesą.

LŠDPS planuoja penktadienį rengti įspėjamąjį streiką, o nepavykus sutarti dėl reikalavimų iki rugsėjo pabaigos – ir tikrąjį.

Įspėjamasis streikas vyks dvi valandas arba dvi pamokas – nuo 8 val. iki 10 valandos.

Reikalaujama atlyginimus nuo rugsėjo didinti 20 proc., nuo kitų metų sausio – dar 30 proc., klasėse mažinti mokinių skaičių ir kita.

Reikalavimus dėl mokytojų algų, mokinių skaičiaus klasėse bei kitų dalykų praėjusį pirmadienį paskelbė ir Egidijaus Milešino vadovaujama Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga. Ji taip pat neatmeta galimybės streikuoti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA