Savivaldybės parduodamo NT sąrašą papildys „nulinės“ likutinės vertės objektai J. Žemgulio gatvėje | Kas vyksta Kaune

Savivaldybės parduodamo NT sąrašą papildys „nulinės“ likutinės vertės objektai J. Žemgulio gatvėje

Asociatyvi / Socialinis būstas / lryto.lt nuotr.

Miesto taryba rugsėjį svarstys sprendimo projektą, kurį patvirtinus, pasikeis Viešame aukcione parduodamo Kauno miesto savivaldybės nekilnojamojo turto ir kitų nekilnojamųjų daiktų sąrašas. Dalies iki šiol jau parduotų objektų jame nebeliks, o sąrašą papildys pardavimui parengti kiti objektai.

Tarp jų – vieno aukšto rąstinis avarinis pastatas – gyvenamasis namas (bendras plotas – 46,89 kv. m) J. Žemgulio g. 26, Kaune, ir dirbtuvės (bendras plotas – 76,21 kv. m, namas fiziškai pažeistas) J. Žemgulio g. 26A. Šio NT likutinė vertė – 0 Eur.

Numatyta parduoti ir dalį gretimo tos pačios gatvės namo (J. Žemgulio g. 28). Tai – 41/100 nuo 116,90 kv. m bendrojo ploto vieno aukšto rąstinio avarinio pastato. Ir šio nekilnojamojo turto likutinė turto vertė – 0 Eur.

Maža abejonių, kad būtent šie „nulinės vertės“ statiniai, kurių vietoje galima vystyti savuosius projektus, susilauks aukcione daugiau būsimų pirkėjų dėmesio nei kiti į sąrašą įtraukiami objektai. Pavyzdžiui, Kauno miesto savivaldybės nuosavybės teise valdomas negyvenamosios paskirties nekilnojamasis turtas – patalpos Kranto 20-ojoje g. 15-11, Kaune, ir patalpa Kranto 20-ojoje g. 15-12, Kaune.

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

NT, kuris nenaudojamas savivaldybės funkcijoms ar veiklai vykdyti, yra nereikalingas, ir kurio nenumatoma pritaikyti savivaldybės savarankiškosioms funkcijoms vykdyti. Arba – savivaldybei nuosavybės teise priklausantis nekilnojamasis turtas – kambarys Savanorių pr. 262-ajame name bei kitos patalpos, tarp kurių nemažai yra ir negyvenamosios paskirties. Tiesa, savivaldybės administracija rengiasi parduoti ir šių metų birželį iš socialinio būsto sąrašo išbrauktą butą Vaižganto g. 10-2.

Savivaldybės administracijos Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas portalui „Kas vyksta Kaune“ yra sakęs, kad kasmet Kauno savivaldybė iš esmės suremontuoja maždaug po šimtą jai priklausančių nuomojamų būstų. Tačiau istoriškai Kaune tebėra nemažai būstų, kurie priklauso miesto savivaldybei, – apie pustrečio tūkstančio. Nes ne visi Kauno gyventojai (nuomininkai) laiku pasinaudojo galimybe juos privatizuoti už investicinius čekius. Todėl yra daug atvejų, kai ir vaikai, anūkai tebegyvena tuose pačiuose būstuose, kuriuos iš savivaldybės anksčiau nuomavosi jų seneliai.

Ne socialiniuose būstuose gyvenantiems nuomininkams yra galimybių šį turtą įsigyti, ir tuo pastaraisiais metais vis labiau naudojasi jauni kauniečiai. Ką jie su tuo turtu paskui daro, ar sutvarko ir patys toliau jame gyvena, ar būstą parduoda, tai jau – ne savivaldybės reikalas.

Asociatyvi / Daugiabutis / R. Tenio nuotr.

Į koreguojamą anksčiau minėtą Sąrašą „įtraukiamas (…) Kauno miesto savivaldybės nuosavybės teise valdomas nekilnojamasis turtas, pripažintas nereikalingu ar netinkamu (negalimu) naudoti dėl fizinio nusidėvėjimo arba išbrauktas iš Savivaldybės socialinio būsto fondo, kaip Savivaldybės būsto fondo dalies sąrašo (iš kurio gyventojai yra iškeldinti), nenaudojamas Savivaldybės funkcijoms ar veiklai vykdyti, ir kuris nenumatomas pritaikyti Savivaldybės savarankiškosioms funkcijoms vykdyti“, – paaiškino miesto tarybos sprendimo projektą parengę Nekilnojamojo turto skyriaus specialistai.

Tuo pačiu jie pažymi, kad į numatomo privatizuoti savivaldybės turto sąrašą nėra įtrauktas NT, dėl kurio yra pateikti Lietuvos Respublikos piliečių prašymai atkurti nuosavybės teises į išlikusį nekilnojamąjį turtą, taip pat – religinių bendrijų prašymai dėl teisės į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo ir turto grąžinimo, bet nepriimti atitinkami sprendimai. Sąraše negali būti objektų, jei dėl jų yra priimti turto arešto aktai arba turtui įstatymų nustatyta tvarka pritaikytos ir tebegalioja kitos laikinosios apsaugos priemonės, taip pat, – jei teisės aktų nustatyta tvarka priimti sprendimai turtą nurašyti ir likviduoti.

Viešai skelbiamame tarybos sprendimo projektą aiškinančiame rašte akcentuota: „atsižvelgiant į tai, kad Savivaldybei nuosavybės teise priklausantis turtas turi būti parduodamas taip, kad būtų užtikrinti savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo principai, Savivaldybės administracija siūlo Sąraše nurodytą Savivaldybei nuosavybės teise priklausantį nekilnojamąjį turtą parduoti viešame aukcione“.

Turto vertinimui, informacijos apie viešąjį aukcioną parengimui bei paskelbimui, notarų paslaugoms apmokėti yra naudojamos Kauno miesto savivaldybės biudžeto lėšos. O pinigai už parduotą nekilnojamąjį turtą skiriami savivaldybės biudžete numatytoms programoms finansuoti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA