A. Armonaitė apie Kaune vystomą projektą: susidomėjusių gerokai daugiau nei pavyks sutalpinti | Kas vyksta Kaune

A. Armonaitė apie Kaune vystomą projektą: susidomėjusių gerokai daugiau nei pavyks sutalpinti

Skirmantė Javaitytė, Dominykas Biržietis 2023/08/22 16:55
A. Armonaitė Kauno mokslo ir technologijų parke / EIMIN nuotr.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė antradienį lankė Kaune veikiančius startuolius ir Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) įsikūrusias bendroves. Ministrė pristatė verslo skatinimo priemones, o taip pat pakomentavo apie Aleksoto inovacijų pramonės parko perspektyvas.

A. Armonaitė šiandien lankėsi Kauno mokslo ir technologijų parke įsikūrusioje genomikos laboratorijoje bei „iDenfy“ biure, kur pristatė finansines paskatas talentams ir kvietimus gauti mokymams skirtą finansavimą. Ministrė dalyvavo diskusijoje apie verslo skatinimo priemones ir inovacijų kūrėjams reikalingus išteklius, po kurios teikė komentarus žiniasklaidai.

Pasak ekonomikos ir inovacijų ministrės, Aleksoto inovacijų pramonės parkas yra labai svarbi vieta Kaune, galinti tapti tikra sėkmės istorija.

„Svarbu nesustoti ir projektą vykdyti, susidomėjusių įmonių yra labai daug, gerokai daugiau, nei pavyks ten sutalpinti. Reikia palaikyti tempą ir startuoti su tuo projektu – tai, ko gero, bus vienas reikšmingiausių inovacijų parkų valstybėje, Kaune taip pat“, – kalbėjo A. Armonaitė, pridūrusi, kad kol kas anksti atskleisti potencialius šio pramonės parko nuomininkus.

Paklausta apie Kauno miesto ir rajono bendradarbiavimą siekiant pritraukti investicijas, ministrė sakė, kad Lietuvoje teritorija apskritai yra maža, žmonių mobilumas esą geras: darbo vietą galima pasiekti automobiliu, traukiniu, autobusu.

„Jeigu kalbate apie Kauną ir Kauno rajoną, tik bendradarbiavimas ir partnerystė. Tarkime, Kauno LEZ – tarsi rajonas, bet juk akivaizdu, kad ir iš Kauno, ir net iš Vilniaus žmonės važiuoja čia dirbti. Jeigu konkuruosime tarpusavy, nieko nebus. Dar daugiau, pasakysiu, kad didieji investuotojai, ar vokiečių automobilių pramonės kompanijos, ar amerikiečių biotechnologijų kompanijos, įsikūrusios Kaune, gerai ir labai detaliai žino Kauno rajono problematiką – infrastruktūros, susisiekimo.

Tikrai nėra taip, kad mūsų vietinės problemos – tik vietos aktualijos. Man yra tekę nustebti, kaip detaliai žinomos tos aktualijos. Tai visąlaik reikia turėti omeny. Daug padaryta, bet kalbant apie infrastruktūros planavimą, bendradarbiavimas tarp Kauno miesto ir rajono turi būti intensyvesnis“, – „Kas vyksta Kaune“ teigė A. Armonaitė.

Ministrės vertinimu, ekonominė situacija Lietuvoje yra stabili, įmonės ir atlyginimai auga nepaisant globalių ekonominių iššūkių.

„Svarbu įmonėms padėti keistis, pritaikyti daugiau automatinių sprendimų, nes žmogiškųjų išteklių nėra daug. Procesus reikia greitinti, kalbėjome apie tai. Bet galiu pasakyti, kad Lietuva ir investuotojų, ir inovacijų verslų akyse išlieka labai patraukli šalis, greitai vyksta sprendimai, daug talentingų žmonių – tai yra gerai“, – po susitikimo su startuoliais Kauno mokslo ir technologijų parke dėstė A. Armonaitė, pažymėjusi, kad reikia didelių investicijų ir dėmesio švietimui, idant pažangi ekonomika eitų į priekį.

A. Armonaitė taip pat darkart pasidžiaugė, kad į Lietuvą ateina didelis, žinomas globalus vardas – rizikos kapitalo įmonė „Plug & Play“, kuri padės Lietuvos startuoliams akceleruotis trejus metus. Numatyti penki akceleravimo ciklai bent 60-čiai šalies startuolių.

„Tai ne tik didelė pagalba žiniomis, kontaktais, patarimais ir investicijomis įmonėms, bet ir Lietuvos vardo žinomumo didinimas Europoje ir pasaulyje. „Plug & Play“ neturi lokacijos mūsų regione, Vilnius taps centru, aišku, akceleruosime startuolius iš visos Lietuvos. Mūsų startuolių ekosistema yra viena labiausiai augančių Europoje, per paskutinius metus verte augo 17 kartų, industrijoje dirba beveik 18 tūkst. žmonių. Tai tampa vis reikšmingesne sritimi“, – sakė ministrė.

Antradienį A. Armonaitė susitiko ir su Kauno LEZ vadovybe, įmonių „Festo“, „Continental“ vadovais. Ministerijos duomenimis, praėjusiais metais LEZ įmonių tiesioginių investicijų Kaune dydis siekė 166,5 mln. eurų, tai sukūrė 721 naują darbo vietą. Nuo Kauno LEZ įsteigimo pritraukta 945 mln. eurų investicijų ir sukurta beveik 6000 darbo vietų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA