Vienu kartu daug pakuočių apdorojančius taromatus planuojama įrengti visuose didžiuosiuose miestuose | Kas vyksta Kaune

Vienu kartu daug pakuočių apdorojančius taromatus planuojama įrengti visuose didžiuosiuose miestuose

Lietuvoje atidarytas naujo tipo taromatas / Organizatorių nuotr.

Skandinavijoje puikiai pasiteisinusi praktika atkeliavo į Lietuvą. Ne po vieną, o dešimtis užstato pakuočių iškart galintis priimti ir nuskaityti „Tomra R1“ taromatas trečiadienį ėmė veikti Vilniuje, prie prekybos centro „Rimi Šiaurės miestelis“ Žirmūnuose. Tačiau VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) atstovai naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ atskleidė, jog tokius taromatus planuojama įrengti visuose didžiuosiuose miestuose.

Viena iš atliekų surinkimo ir perdirbimo technologijų lyderių pasaulyje, bendrovė „Tomra“ taromatais Lietuvoje rūpinasi nuo pat užstato sistemos pradžios 2016 metais. Užstato sistemą Lietuvoje administruojanti USAD šiemet su šia partnere nusprendė žengti svarbų žingsnį – įrengti pirmą R1 modelio taromatą, kuris išsiskiria tuo, jog vartotojui bus patogesnis – vienu metu priims didelį kiekį pakuočių, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Lietuvoje atidarytas naujo tipo taromatas / Organizatorių nuotr.

Pasak USAD vadovo Gintaro Varno, naujas taromatas įrengtas atsižvelgiant į taros surinkimo vietų rezultatus ir lokaciją mieste. Naują technologiją pirmieji galės išbandyti Vilniaus gyventojai, kurie tarą yra įpratę grąžinti Žirmūnuose, greta „Rimi“ parduotuvės (Žirmūnų g. 64) esančiame taromate. Per plačią angą į naują taromatą vienu kartu bus galima sukrauti per 100 skardinių ir PET plastiko butelių. Greičiau negu per minutę įranga užstato pakuotes nuskenuos ir suskaičiuos, o tada bus atspausdintas kvitas. Greta veiks ir įprastas „Tomra T9“ taromatas, į kurį gyventojai galės grąžinti stiklo butelius, o taip pat PET ir metalines pakuotes mažesniais kiekiais.

Lietuvoje atidarytas naujo tipo taromatas / Organizatorių nuotr.

Pažymima, kad į naująjį R1 modelio įrenginį galima priduoti tik užstato pakuotes iš PET plastiko ir metalo skardines.

„Tikiuosi, kad pirmasis naujo modelio taromatas Vilniuje pakartos Skandinavijoje jau užfiksuotą sėkmę – ši naujovė žmones paskatino aktyviau dalyvauti užstato sistemoje ir grąžinti daugiau pakuočių. O daugiau grąžintų pakuočių – tai švaresnė gamta ir didesnės perdirbimo apimtys, nes kiekviena grąžinta pakuotė netrukus virsta vertinga antrine žaliava, iš kurios galima pagaminti naują produktą“, – sako G. Varnas.

„Užstato sistema yra svarbi mūsų tvarumo kelionės dalis. Visi kartu siekiame, kad gėrimų pakuočių perdirbimo rodikliai būtų dar geresni. Todėl naujovės startas čia, Žirmūnuose, mus labai džiugina. Tikime, kad naujas įrenginys atveria mums ir gyventojams galimybę stipriau palaikyti žiedinę ekonomiką. Mūsų darbuotojai yra pasirengę padėti visiems, kurie pakuotes atgabena į taros surinkimo vietas, esančias prie mūsų parduotuvių“, – teigia Eglė Krasauskienė, „Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene vadovė.

Lietuvoje atidarytas naujo tipo taromatas / Organizatorių nuotr.

Ji džiaugiasi, kad būtent „Rimi” prekybos centre pradėjo veikti pirmasis Lietuvoje naujosios kartos taromatas, kuris leis grąžinti PET ir metalines pakuotes kur kas greičiau ir patogiau.

Pasak jos, taromatą greta parduotuvės, esančios prie P. Lukšio ir Žirmūnų gatvių sankirtos, vilniečiai vertina dėl erdvios ir patogios stovėjimo aikštelės. Juo aktyviai naudojasi tiek vos kelias užstato pakuotes grąžinti įpratę klientai, tiek atokesnių miesto vietų gyventojai, kurie yra linkę per ilgesnį laikotarpį prikaupti daugiau taros.

„Mums labai svarbu, kaip žmonėms seksis naudotis naujuoju įrenginiu. Todėl skirsime ypatingą dėmesį vartotojų patirčiai analizuoti, periodiškai vertinsime šios surinkimo vietos privalumus bei trūkumus. Vėliau šio modelio įrenginius bus galima diegti atnaujinant ar diegiant naujas taros surinkimo vietas, taip padidinant taromatų pajėgumus ir patogumą gyventojams“, – pabrėžia USAD vadovas G. Varnas.

PET plastiko buteliai ir aliuminio skardinės sudaro didžiąją dalį visų grąžinamų pakuočių. USAD duomenimis, pernai Lietuvoje žmonės grąžino daugiau negu 672 mln. vienetų užstato pakuočių, iš jų daugiau negu 93 proc. sudarė PET plastiko buteliai ir aliuminio skardinės. Iš viso taros surinkimo vietas pernai pasiekė 345,4 mln. PET plastiko pakuočių ir 281,7 mln. aliuminio skardinių.

Tokio įrenginio Lietuvoje dar nebuvo: Vilniuje jau veikia taromatas, į kurį vienu ypu paprasta ir grąžinti verta dešimtis skardinių ir PET plastiko butelių, įtrauktų į pakuočių užstato sistemą.

Lietuvoje atidarytas naujo tipo taromatas / Organizatorių nuotr.

„Per šiuos ir kitus metus į šio tipo taromatus, taip (planuojame investuoti apie 2 mln. eurų – BNS), jei pasiteisins. Šiuo metu turim pasirašę preliminarią sutartį su tiekėju („Tomra“ – BNS) (…). Planuojame šiais, kitais metais tų taromatų, jeigu jie pasiteisins, pastatyti dešimt vienetų“, – ketvirtadienį pirmojo taromato pristatyme žurnalistams teigė G. Varnas.

Naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ VšĮ USAD atstovai pakomentavo, jog tokio tipo taromatus planuoja įrengti visuose didžiuosiuose miestuose. Šiuo metu yra derinamasi su pardavėjais dėl galimybės įrengti Kauno mieste.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA