Kelią skinasi naujas tabako pakaitalų reguliavimas: kol kas būtų aktualu vieninteliam produktui | Kas vyksta Kaune

Kelią skinasi naujas tabako pakaitalų reguliavimas: kol kas būtų aktualu vieninteliam produktui

BNS / Sniegė Balčiūnaitė 2023/08/13 15:40
Nikotino maišeliai / lsveikata.lt nuotr.

Siekdama, kad naujai rinkoje atsirandantys gaminiai ir su nikotinu, ir be jo būtų saugūs ir legalūs, Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlo nelaukiant europinių taisyklių nuo 2024 metų gegužės nustatyti tokios produkcijos prieinamumo tvarką.

Taip pat ketinama aiškiau reglamentuoti kol kas vienintelio tokio tabako pakaitalo – vartojimui per burną skirtų nikotine išmirkytų maišelių, kuriuose nėra tabako, tiekimą į Lietuvą ir platinimą.

Viceministrė Ieva Valeškaitė BNS teigė, kad įvairūs reikalavimai tabako pakaitalams ir jų prekybai būtų panašūs į jau taikomus kitiems rūkalams – nuo paprastų iki elektroninių cigarečių.

„Kadangi jau atsiranda rinkoje tų vadinamų tabako pakaitalų produktų, nusprendėme nelaukti europinio reglamentavimo, o padarykime taip, kad jeigu jau tie produktai atsiranda, kad jie bent jau būtų legalūs ir saugūs“, – BNS tvirtino ji.

„Bandome daryti tokį reglamentavimą, kuris atitiktų europines praktikas dėl stiprumo, dėl ženklinimo, dėl draudimų ir kitų reikalavimų. Gal net vietomis griežčiau, nes kitur visai skoniai neribojami ar leidžiamas 20 miligramų nikotino kiekis“, – kalbėjo I. Valeškaitė.

Pasak jos, kol kas apie kitus produktus, kurie būtų pripažįstami tabako pakaitalais, be nikotine išmirkytų maišelių nekalbama. „Pagrindinis tas produktas ir yra, daugiau kažkokių nėra, bet ateityje gali atsirasti“, – BNS teigė viceministrė.

Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės bei Tabako kontrolės įstatymų pataisas dėl vadinamųjų tabako pakaitalų įteisinimo ministerija pateikė institucijoms derinti. Pastabas prašoma pateikti iki kitos savaitės.

Taip pat siūlomos kelios Administracinių nusižengimų kodekso pataisos, kuriose numatytos baudos už prekybos tabako pakaitalais pažeidimus. Ministerijos teigimu, pataisomis siekiama aiškaus tabako pakaitalų patekimo į Lietuvos rinką ir kontrolės mechanizmo, kad sumažėtų nelegalių produktų prekyba.

„Šešėlinėje rinkoje vykdoma nikotino maišelių internetinė mažmeninė prekyba, taip pat galima tokių produktų įsigyti kaimyninėse šalyse ar nuotoliniu būdu atsiųsti per internetines platformas. Tokiu būdu į rinką patenkantys produktai nėra kontroliuojami, juos laisvai gali įsigyti nepilnamečiai, taip pat nėra aiški tokių gaminių kokybė ir sudėtis“, – nurodo ministerija.

Siūloma nustatyti, kad tabako pakaitalų pakuotė privalėtų turėti sunkiai vaikų atidaromą uždarymo įtaisą bei įspėjimus apie galimą žalą sveikatai. Vienoje pakuotėje būtų iki 20 produkto dozių, nebūtų saldumynų, gaiviųjų gėrimų ir energinių gėrimų kvapiųjų medžiagų ar skonio, o taip pat vitaminų, kofeino.

Tabako pakaitalams gaminti negalėtų būti naudojami ingredientai, turintys neigiamą poveikį žmonių sveikatai. Išimtis galiotų tik nikotinui. Jais nebūtų galima prekiauti nuotoliniu būdu, pakeliuose ar išorinėje pakuotėje neturėtų būti jokių elementų ar požymių, kurie skatintų pirkimą.

Produkcijos gamintojus ir importuotojus siūloma įpareigoti pateikti Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentui visų gaminio sudedamųjų dalių ir jį vartojant išsiskiriančių medžiagų kiekį ir sąrašą. Taip pat būtų privaloma kasmet informuoti apie tabako pakaitalų pardavimų mastą ir būdus.

Tabako pakaitalus siūloma apmokestinti akcizu, dėl kurio dydžio apsispręs Finansų ministerija. Ji BNS nurodė, kad taikytinų akcizų klausimas bus sprendžiamas sutarus dėl tabako pakaitalų reguliavimo.

Briuselis tabako pakaitalų nereglamentuoja, bet skatina Europos Sąjungos šalis pačias apsispręsti dėl tokių gaminių vartojimo ir prekybos. Bendrijoje, anot I. Valeškaitės, vieningas reglamentavimas galėtų atsirasti nuo 2025 metų ar vėliau.

Savo reikalavimus šiems gaminiams bando nustatyti arba jau turi Latvija, Estija, Islandija, Slovakija Čekija, Austrija.

Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos pateiktais 2020 metų vasario duomenimis, Lietuvoje nikotino maišelių rinkos dydis siekė 0,4 proc. visos tabako gaminių rinkos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA