Teismas paskelbė, kas laukia savo vaikus pagrobti mėginusios motinos | Kas vyksta Kaune

Teismas paskelbė, kas laukia savo vaikus pagrobti mėginusios motinos

VSAT, DELFI nuotr.

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėja patenkino Kauno apylinkės prokuratūros prokurorės prašymą savo vaikų pagrobimu ir pasikėsinimu neteisėtai kirsti valstybės sieną įtariamai Ingai Vilčinskienei skirti švelnesnę kardomąją priemonę – intensyvią priežiūrą.

Teismo nutartimi I. Vilčinskienė nuo 2023 m. rugpjūčio 9 dienos iki 2023 m. lapkričio 9 d. yra įpareigota nuolat dėvėti elektroninę stebėjimo įrangą (apykoję) ir būti namų zonoje nuo 17 valandos vakaro iki 9 valandos ryto.

Prokurorai rugpjūčio pradžioje pasidalijo informacija apie pagrobtų vaikų situaciją. 5, 7 ir 9 metų amžiaus vaikai Kaune, iš vaikų gerovės centro „Pastogė“, buvo pagrobti liepos 18 dieną. Tuomet pranešta, jog pasieniečiai netoli Baltarusijos pasienio sulaikė savo mažamečius vaikus pagrobusius tėvus, vaikai perduoti laikinai globai.

Teisėsauga įtaria, kad tėvai, pagrobę savo vaikus, bandė bėgti į Baltarusiją.

„Aplinkybės yra pakankamai aiškios. Jie neneigia savo kaltės. Jie sako, kad tai jų vaikai ir jie nematė kito sprendimo būdo, o teisinėmis priemonėmis nepasinaudojo“, – kalbėjo Kauno apygardos prokuratūros prokurorė G. Kaupė. Prokurorė taip pat aiškino, jog įtariamieji neneigia, kad planavo kirsti Lietuvos sieną ir vykti į Baltarusiją.

„Kur jie buvo tas dvi savaites jie nepasakė. Aš manau, kad jie buvo ne užsienio valstybėje. O kol kas ikiteisminio tyrimo duomenimis mes neturime konkrečios vietos, kur jie buvo“, – teigė G. Kaupė.

Pateikė suklastotus dokumentus

Primename, kad VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Puškų užkardos pareigūnai, vykdydami tarnybą Ignalinos rajone prie Kačergiškės kaimo, sustabdė patikrinti automobilį „Ford Focus“ su vokiškais registracijos numeriais.

Automobiliu be vairuotojo, kaip keleiviai vyko dar du suaugę asmenys ir trys mažamečiai vaikai. Fordą vairavęs vyras, paprašytas pateikti dokumentus, į pasieniečius prabilo vokiečių kalba ir pateikė 5 asmenų dokumentus. VSAT pareigūnams tikrinant dokumentus duomenų bazėje, paaiškėjo, kad jie yra netikri.

Tuo metu, supratęs pasieniečių įtarimą, automobilį vairavęs vyras dideliu greičiu pajudėjo iš vietos ir spruko link valstybės sienos. Į įvykį žaibiškai sureagavę pasieniečiai bėglius ėmė vytis ir maždaug už kilometro, prie pat valstybės sienos, jie buvo sulaikyti. Sprukusiam automobiliui kelią pastojo fizinis barjeras ir pelkė, kurioje mašina įklimpo.

Pasieniečiai išsiaiškino, kad automobilį vairavęs 42-ejų vyras ir kartu vykusi 40-ies metų moteris yra kauniečių sutuoktinių pora, liepos 18 d. iš vaikų gerovės centro „Pastogė“ pagrobusi 3 savo mažamečius vaikus, kurie birželio mėnesį Kauno apylinkės teismo nutartimi buvo paimti iš šeimos. Sulaikytame automobilyje buvo ir dar vienas suaugęs asmuo, nepateikęs asmens dokumentų. Jo tapatybė tikslinama.

Visi asmenys buvo sulaikyti ir perduoti atvykusiems Kauno policijos pareigūnams. 5, 7 ir 9 metų amžiaus vaikai Kaune, iš vaikų gerovės centro „Pastogė“, buvo pagrobti liepos 18 dieną. Antradienį pranešta, jog pasieniečiai netoli Baltarusijos pasienio sulaikė savo mažamečius vaikus pagrobusius tėvus, vaikai perduoti laikinai globai.

Teisėsauga įtaria, kad tėvai, pagrobę savo vaikus, bandė bėgti į Baltarusiją. Minimi vaikai iš tėvų teismo sprendimu buvo paimti gegužę, atsižvelgiant į tai, kad vaikai nelankė ugdymo įstaigų, jų tėvai nesudarė vaikams sąlygų socializuotis, patys tėvai teigė nepripažįstantys Lietuvos įstatymų.

Priskiria save suverenams

Kaip anksčiau skelbė Valstybės saugumo departamentas (VSD), Kaune savo vaikus, kaip įtariama, pagrobę asmenys priskiria save „suverenų“ judėjimui.

„Vadinamieji „suverenai“, kuriais esantys skelbiasi ir savo vaikus iš valstybės laikinos globos pagrobę sutuoktiniai, vadovaujasi valstybės teisėtumą neigiančia antivalstybine ekstremistine ideologija. „Suverenais“ pasiskelbę asmenys nepripažįsta valstybės institucijų sprendimų ir yra įsitikinę, kad gali nevykdyti teisės aktuose įtvirtintų gyventojų pareigų“, – skelbė VSD.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA