VTEK teiks išaiškinimą, ar Kauno Etikos komisija gali pradėti tyrimą dėl Š. Matijošaičio praėjus terminui | Kas vyksta Kaune

VTEK teiks išaiškinimą, ar Kauno Etikos komisija gali pradėti tyrimą dėl Š. Matijošaičio praėjus terminui

ELTA / Augustė Lyberytė 2023/07/31 17:44
Šarūnas Matijošaitis / R. Tenio nuotr.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) šią savaitę teiks išaiškinimą, ar Kauno miesto Etikos komisija gali pradėti tyrimą dėl mero sūnaus Šarūno Matijošaičio elgesio – net ir praėjus įstatymuose numatytiems terminams.

Prašymą VTEK įvertinti laikinojoje sostinėje susiklosčiusią situaciją dar praėjusią savaitę išsiuntė laikinosios sostinės savivaldybės Etikos komisijos pirmininkė, konservatorė Rasa Duobaitė-Bumbulienė. Politikė ėmėsi pastarojo žingsnio po to, kai du kartus iš eilės neįvyko jos vadovaujamos komisijos posėdžiai, skirti apsispręsti, ar pradėti tyrimą dėl tarybos nario Š. Matijošaičio – įmonės, kuri aktyviai pirko sklypus laikinojoje sostinėje, vadovo. Priimti sprendimą komisija turėjo per 10 dienų nuo tada, kai gavo tai numatančias Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) rekomendacijas.

„Prašau VTEK išaiškinimo, ar minėtu atveju, kai per 10 dienų net du kartus nepavyko sušaukti Etikos komisijos posėdžio ir svarstyti klausimo dėl tyrimo pradėjimo, galima šio klausimo svarstymą atnaujinti ateityje. Jeigu taip – per kiek laiko tai turėtų būti padaryta“, – pirmadienį Eltai teigė R. Duobaitė-Bumbulienė.

Apie gautą raštą Eltai patvirtino ir VTEK Tyrimų skyrius. Komisija ketina išnagrinėti kreipimąsi ir pateikti nuomonę dar šį trečiadienį vyksiančio posėdžio metu.

STT: nuosavybės teisių į žemę atkūrimo procesuose egzistuoja korupcijos rizika

Pernai lapkritį LRT Tyrimų skyrius paskelbė, kad naudodamasis neskaidria schema Visvaldo Matijošaičio sūnus ir Kauno miesto tarybos narys Š. Matijošaitis už mažesnę nei rinkos kainą įgijo žemės pačiose patraukliausiose miesto vietose. Jų vertė siekia mažiausiai 2,5 mln. eurų. Skelbta, kad šioje schemoje dalyvavo ne tik meras ir jo sūnus, šeimos verslų advokatė, bet ir savivaldybės darbuotojai. Aiškėja, kad įgytų sklypų aplinka ir reikalinga infrastruktūra taip pat buvo tvarkoma iš miesto biudžeto lėšų.

STT, atlikusi korupcijos rizikos analizę, nustatė, kad korupcijos rizika nuosavybės teisių į žemę atkūrimo procesuose Kauno mieste egzistuoja. Dokumente nurodoma, kad Kauno miesto savivaldybėje nepakankamai reglamentuotos laisvos (neužstatytos) žemės plotų nustatymo procedūros, o korupcijos rizikas sprendžiant klausimus, susijusius su įgaliotų atstovų pateiktais prašymais, sukelia galimi neformalūs ryšiai tarp įgaliotų atstovų ir savivaldybės politikų ir pan.

Todėl STT savivaldybei pateikė rekomendacijas, tarp kurių – siūlymas aiškiau reglamentuoti minėtas procedūras, o Etikos komisijai įvertinti informaciją dėl Š. Matijošaičio veiksmų masto ir intensyvumo sprendžiant klausimus dėl nuosavybės teisių į žemę atkūrimo ir galimai teikiant pagalbą asmenims, kad būtų kiek galima greičiau atkurtos nuosavybės teisės į buvusių savininkų žemę, kurią vėliau įsigijo Š. Matijošaitis ar jo vadovaujama UAB „VICI investments“.

Nors STT išvadą pateikė dar pavasarį, raštas Kauno Etikos komisiją pasiekė tik liepos 14 d. Todėl įstatymų nustatyta tvarka, komisija per 10 dienų turėjo apsispręsti, ar pradėti tyrimą dėl Š. Matijošaičio elgesio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA