Auksu pasidabinusi R. Meilutytė: esu labai laiminga – man šis čempionatas ypatingas viskuo | Kas vyksta Kaune

Auksu pasidabinusi R. Meilutytė: esu labai laiminga – man šis čempionatas ypatingas viskuo

delfi.lt / Laurynas Butkauskas 2023/07/25 21:15
Asociatyvi / DELFI nuotr.

2013-ųjų metų liepos 29-ąją Barselonoje tuomet 16-metė Rūta Meilutytė iškovojo pirmą savo aukso medalį pasaulio plaukimo čempionate. 100 metrų krūtine distancijoje kaunietė triumfavo ir prabėgus beveik lygiai dešimtmečiui – 2023-ųjų liepos 25-ąją Japonijos mieste Fukuokoje. „Tai nesulyginami dalykai, juk tuomet buvau vaikas“, – po triumfo „Marina Messe“ baseine nusišypsojo pasaulio čempionė.

Antradienio vakarą Japonijoje 100 m krūtine plaukimo rungties finale R. Meilutytė į priekį išsiveržė nuo pirmųjų distancijos metrų ir nepaliko jokių abejonių dėl savo pranašumo bei tobulos dabartinės formos.

Atstumą finale 26-erių kaunietė įveikė per 1 min. 4,62 sek., taip pasiekdama vieną iš geriausių rezultatų per savo karjerą.

„Mėgavausi kiekviena distancijos dalimi, mėgaujuosi šiuo čempionatu“, – iš karto po finišo oficaliame interviu čempionato rengėjams kelis kartus pakartojo Rūta, o „Delfi“ paklausta, kuo jai šis čempionatas yra toks išskirtinis, ėmė vardinti, – Man šis čempionatas ypatingas viskuo. Tiek šalimi, tiek plaukimu, tiek gyvenimu už baseino ribų. Džiugina daug dalykų.“

Sidabrą 100 m krūtine rungtyje iškovojo 26-erių PAR atstovė Tatjana Schoenmaker (1 min. 05,84 sek.), bronzą – 19-metė amerikietė Lydia Jacoby (1 min. 05,94 sek.).

Pasaulio rekordininkė – amerikietė Lilly King (1 min. 06,02 sek.) šį kartą liko be medalio, užėmė ketvirtąją vietą. Antrame pasaulio čempionate paeiliui. Rūta 100 m distancijoje pernai pasipuošė bronza.

Finale Fukuokoje R. Meilutytė plaukė netgi greičiau, nei atrankos varžybose, kurias laimėjo su 1 min. 04,67 sek. laiku. Pirma kaunietė buvo ir pusfinalyje, kuriame finišavo per 1 min. 05,09 sek.

Paklausta, ar galima tikėtis, kad įgijus tokią sportinę formą ateityje gali kristi ir iš Rūtos 2017-aisiais L. King paveržtas pasaulio rekordas (1 min. 04,13 sek.), plaukikė gudriai šyptelėjo: „Matome, kad viskas įmanoma.“

O paprašyta palyginti du auksinius čempionatus – 2013-ųjų ir 2023-ųjų patirtis Barselonoje ir Fukuokoje, ilgai negalvojo: „Nebūna tos pačios patirties du kartus. Juk tada dar buvau 16-os metų vaikas. Viskas kitaip, visai kita patirtis. Dabar labiau kontroliuoju plaukimą. Anksčiau jaučiau tą jaunatvišką spaudimą, trūko kantrybės, pasitikėjimo savimi, dabar viskas kitaip.“

„Dabar distancijoje galiu atsipalaiduoti, geriau, tolygiau išdėstyti jėgas. Tai ir lemia geresnį finišą“, – pridūrė olimpinė ir pasaulio čempionė.

Anot jos, prieš startą finale ji apskritai stengėsi nieko negalvoti, koncentravosi į plaukimą, o to rezultatus dabar visi gali matyti švieslentėje: „Dabar jaučiuosi labai ramiai ir maloniai.“

Finalo rezultatai (vieta, plaukikė, rezultatas) / Ekrano nuotr.

Iki šio čempionato savo kraityje R. Meilutytė turėjo 5 planetos pirmenybių ilgajame baseine apdovanojimus. 2013 m. Barselonoje ji laimėjo auksą 100 m krūtine plaukimo distancijoje ir sidabrą – 50 m sprinte, 2015 m. Kazanėje – sidabrą 100 m rungtyje, o 2022 m., po pertraukos sugrįžusi į tokio lygio varžybas Budapešte, ten pridėjo auksą 50 m sprinte ir bronzą 100 m distancijoje.

Pasaulio čempionate Fukuokoje R. Meilutytė dar taip pat išbandys jėgas su greičiausiomis planetos sprinterėmis. Moterų 50 metrų plaukimo krūtine rungtyje sportininkės varžysis savaitgalį.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA