Vėl „atgimstančioje“ savivaldybės kolegijoje bus ir opozicijos atstovų | Kas vyksta Kaune

Vėl „atgimstančioje“ savivaldybės kolegijoje bus ir opozicijos atstovų

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Prieš keliasdešimt metų Kauno miesto savivaldybėje greta tarybos bei jos išrinktojo mero veikė ir taip vadinamas patariamasis organas – savivaldybės kolegija. Ją sudarydavo tarybos bei savivaldybės administracijos atstovai. Kolegija patardavo merui, dar prieš susirenkant posėdžiauti tarybai, kaip reikėtų spręsti vieną ar kitą miesto gyventojams aktualų klausimą.

Įstatymai keitėsi, ir kolegijos reikšmė nunyko. Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, jog apie būtinybę ją vėl turėti nieko nebuvo kalbama įteisinus tiesioginius savivaldybių merų rinkimus. Tačiau kolegijoms vėl skirtas dėmesys ne taip seniai pradėjusiame galioti pakoreguotame Vietos savivaldos įstatyme. O kadangi įstatymus reikia vykdyti, tai šių metų pavasarį patvirtindami naują savivaldybės tarybos veiklos reglamentą, Kauno miesto politikai nustatė kolegijos darbo ir posėdžių organizavimo tvarką.

Antradienį vyksiančiame tarybos posėdyje numatoma patvirtinti ir savivaldybės kolegijos sudėtį. Greta valdančiosios „Vieningo Kauno“ frakcijos atstovų (tai – Jonas Audėjaitis – Kauno miesto savivaldybės tarybos Darnios plėtros ir investicijų komiteto pirmininkas, Ramunė Bičkauskienė – tarybos Ekonomikos ir finansų komiteto pirmininkė, Rimantas Lekavičius – Savivaldos plėtojimo komiteto pirmininkas, Jūratė Elena Norvaišienė – Kauno miesto savivaldybės tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkė, Rosvydas Marcinkevičius – Miesto ūkio ir paslaugų komiteto pirmininkas, Ingrida Visockienė – Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkė), darbuosis Kauno valdžios vyrai – meras Visvaldas Matijošaitis bei jo pavaduotojai Tomas Jarusevičius, Mantas Jurgutis, Andrius Palionis ir Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis.

Kauno tarybos posėdis
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Jei bus patvirtinti kolegijos nariais, tai patariamąjį balsą Kauno valdžiai turės opozicinės – Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų – frakcijos miesto taryboje nariai. Tai – Rasa Duobaitė – Bumbulienė – Etikos komisijos pirmininkė, Andrijana Filinaitė – Antikorupcijos komisijos pirmininkė, Jurgita Kupčinskienė – Kontrolės komiteto pirmininkė bei Paulius Lukševičius – Kauno miesto savivaldybės tarybos opozicijos lyderis.

Anot posėdžio išvakarėse miesto tarybai parengto Aiškinamojo rašto autorių, „kolegija yra savivaldybės tarybos patariamasis organas, kurio posėdžiams pirmininkauja meras. Kolegija paprastai: analizuoja savivaldybės teritorijoje esančių valstybės institucijų padalinių veiklą, teikia siūlymus savivaldybės tarybai dėl šių padalinių veiklos gerinimo ir jų vadovų išklausymo, svarsto ir teikia siūlymus dėl savivaldybės strateginio planavimo dokumentų rengimo, numato mero ir savivaldybės tarybos narių kvalifikacijos tobulinimo prioritetus (kiekvienais metais)“.

Kolegija taip pat svarsto klausimus dėl mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų pareigybių skaičiaus nustatymo, susipažįsta su specialiųjų ir detaliųjų planų projektais, dėl jų gali teikti rekomendacijas merui. Kolegija svarsto savivaldybės įstaigų metinių ataskaitų rinkinius ir savivaldybės valdomų įmonių metinių finansinių ataskaitų rinkinius, metinius pranešimus ir (arba) veiklos ataskaitas. Greta viso to ji svarsto bei teikia pasiūlymus dėl savivaldybės tarybos posėdžių darbotvarkių papildymo, teikia savivaldybės tarybos sprendimų projektus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA