Iš ES žemės ūkio rezervo Lietuvai skirta 10,66 mln. eurų paramos | Kas vyksta Kaune

Iš ES žemės ūkio rezervo Lietuvai skirta 10,66 mln. eurų paramos

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Skiriant lėšas, buvo atsižvelgta ir į Lietuvos pateiktus argumentus dėl pieno sektoriaus patiriamų ekonominių sunkumų. Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmų pirmininko dr. Arūno Svitojaus teigimu, dabar svarbu tą paramą teisingai paskirstyti.

Šios savaitės pradžioje, primena „Kas vyksta Kaune“, Briuselyje buvo pritarta reglamento projektui dėl neatidėliotinos ES finansinės paramos žemės ūkio sektoriams, susidūrusiems su konkrečiomis gamintojų ekonominį gyvybingumą veikiančiomis problemomis.

Parama pasieks iš viso 22 valstybių narių ūkininkus, kuriuos neigiamai paveikė nepalankios oro sąlygos ar specifiniai sunkumai atskiruose sektoriuose. Lietuvai skirta 10,66 mln. Eur, Latvijai – 6,8 mln. Eur, Estijai – 1,72 mln. Eur.

„Kiekviena šalis ES narė turi iki rugsėjo 30-osios informuoti Europos Komisiją, kuriuos ekonominių sunkumų patyrusius sektorius ir ūkius parems bei pagal kokius kriterijus bus skiriama parama. Ji turi būti teikiama pagal objektyvius ir nediskriminuojančius kriterijus, kurie neiškreiptų rinkos bei konkurencijos. ES parama turės būti išmokėta ne vėliau kaip iki 2024 metų sausio 31 dienos“, – teigia dr. A. Svitojus.

Reglamentas artimiausiu metu bus paskelbtas oficialiai. Žemės ūkio ministerija parengs teisės aktų projektus, kurie bus derinami su socialiniais partneriais bei visuomene teisės aktuose nustatyta tvarka.

„Jau birželio mėnesį susitikę su ministru Kęstučiu Navicku aptarėme paramos paskirstymo Lietuvos ūkininkams klausimus. Informavome apie sudėtingą situaciją žemės ūkyje: pavasarį ūkinės kultūros nukentėjo nuo šalnų, vasaros sausra taip pat pridarė daug žalos.

Susitikime akcentavome, kad paramą, kurios sulauksime iš Briuselio, svarbu teisingai paskirstyti, – ją turi gauti tie ūkiai, kurie nukentėjo ir patyrė nuostolių. Būtina išsaugoti šalies smulkius bei vidutinius pieno ūkius, nes jų svarbą akcentuoja ir ES institucijos. Nuo minimų ūkių gyvybingumo priklauso kaimo ateitis“, – pažymi ŽŪR pirmininkas dr. A. Svitojus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA