Nacionalinė švietimo agentūra paskelbė, kiek abiturientų šiemet neišlaikė matematikos egzamino | Kas vyksta Kaune

Nacionalinė švietimo agentūra paskelbė, kiek abiturientų šiemet neišlaikė matematikos egzamino

BNS / Milena Andrukaitytė, Jurgita Andriejauskaitė 2023/07/11 15:02
Asociatyvi / R. Narmonto nuotr.

Matematikos egzamino šiemet neišlaikė 15 proc. abiturientų – ženkliai mažiau nei pernai, kai šis procentas siekė 35 proc., antradienį pranešė Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA).

„Labai smagu, kad gerėja matematikos rezultatai, jie geresni nei praėjusiais metais, išlaikymą turime apie 85 procentų. Taip pat turime apie 180 šimtukų“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė direktoriaus pareigas laikinai einantis Aidas Aldakauskas.

Anot NŠA, lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos, biologijos egzaminus šiemet išlaikė daugiau abiturientų nei pernai, vokiečių ir prancūzų kalbų egzaminus išlaikė visi, geografijos išlaikymo rezultatas labai panašus į pernykštį.

„Reikšmingai geresni“ rezultatai

Po pernai kilusio susirūpinimo dėl itin prastų matematikos egzamino rezultatų, pasak švietimo ministro, matomas reikšmingas pagerėjimas, tačiau neišlaikiusiųjų procentas vis dar yra per didelis.

„Rezultatai, lyginant su praėjusiais metais, kai egzamino neišlaikė daugiau, kaip trečdalis (35 proc.) abiturientų – reikšmingai geresni. Tai yra didelis žingsnis pirmyn, tačiau ir šiemet egzamino neišlaikė 15 proc. ir tai yra per daug“, – feisbuke rašė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

NŠA duomenimis, matematikos valstybinį brandos egzaminą laikė 14 334 kandidatai. Egzaminą išlaikė 84,6 proc. kandidatų (pernai – 64,6 proc., 2021 metais – 84,8 proc.). Egzamino neišlaikė per 2000 kandidatų.

Asociatyvi / DELFI nuotr.

„Būtų gerai, kad ties tuo 15 procentų nesustotų, ilgalaikis mokymo ir mokymosi planas, kurį parengė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija su ekspertais, matyt, orientuotas į tai, kad užtikrintų tvarumą ir gerėjimą ateityje“, – sakė NŠA vadovas.

Ministras teigė, jog egzaminas nebuvo palengvintas, palyginti su pernykščiu: egzamino minimalius reikalavimus atitinkantys uždaviniai buvo standartiniai, o uždaviniai, reikalaujantys aukštesniųjų mąstymo gebėjimų, – tokio paties sudėtingumo, kaip ir praėjusių metų egzamine.

A. Aldakauskas teigė, jog sunku pasverti egzamino sunkumą, tačiau, pats pagal specialybę būdamas matematikos mokytojas, sprendė tiek pernykščius, tiek šių metų uždavinius ir laiko užduotims atlikti prireikė panašiai.

„Norisi išskirti Jonavos ir Kaišiadorių rajonų savivaldybes – daugiau kaip 7 kartus pagerinti rezultatai! Pernai matematikos neišlaikė 47 proc. Jonavos rajono abiturientų, šiemet – 6,6 proc. Kaišiadorių rajone nuo matematikos neišlaikiusių 40,2 proc., skaičius sumažėjo iki 5,4 procento“, – pažymėjo G. Jakštas.

Lietuvių kalbos rezultatai – panašūs

NŠA duomenimis, lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą šiemet laikė 16 948 kandidatai. Egzaminą išlaikė 92,8 proc., o šimtukus gavo 342 kandidatai – apie 2 proc. visų egzaminą laikiusiųjų.

Praėjusiais metais išlaikiusiųjų šį egzaminą buvo kiek mažiau – 92 proc., tačiau kiek daugiau gavusių aukščiausią įvertinimą – 2,2 procento.

„Lietuvių kalba galima pasidžiaugti, gerėjimo tendencija išlieka“, – sakė NŠA vadovas.

Kaip skelbia NŠA, dauguma – per 10,7 tūkst. – kandidatų šiemet rinkosi samprotavimo rašinį temą „Nuo ko priklauso asmens savivertė?“

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Antroji pagal populiarumą – literatūrinio rašinio tema „Moters vaizdavimas literatūros kūriniuose“, ją pasirinko 4,3 tūkst. kandidatų. 1044 kandidatai apsisprendė rašyti samprotavimo rašinį tema „Ar žemdirbiškoji kultūra aktuali šiuolaikiniam žmogui?“, o literatūrinio rašinio tema „Visuomenės tobulinimo siekiai literatūroje“ sulaukė 758 kandidatų dėmesio.

Šiais metais ir vokiečių, ir prancūzų kalbų valstybinius egzaminus laikė mažiau kandidatų nei praėjusiais metais: vokiečių – 28 kandidatai šiemet ir 53 pernai, prancūzų – 15 kandidatų šiemet ir 22 pernai – 22.

Šimto balų įvertinimą vokiečių kalbos egzamine gavo šeši kandidatai, prancūzų kalbos – vienas. Praėjusiais metais nė vienam kandidatui nepavyko surinkti reikiamo taškų skaičiaus aukščiausiam įvertinimui gauti.

Populiaresni biologijos ir geografijos egzaminai

„Įdomu, kad geografijos ir biologijos egzaminai šiemet buvo pasirinkti didesnio skaičiaus kandidatų nei pernai, apie 98 proc. tiek vieną, tiek kitą išlaikė“, – sakė A. Aldakauskas.

NŠA duomenimis, šiemet biologijos egzamine pelnyta ir daugiau šimtukų. Biologijos egzaminą laikė 5 785 kandidatai. Egzaminą išlaikė 97,8 proc. kandidatų (pernai – 96,3 proc.). Šimto balų įvertinimą gavo 51 kandidatas, tai yra, 0,9 proc. visų egzaminą laikiusių kandidatų (pernai – 0,3 proc.).

Geografijos egzaminą šių metų brandos egzaminų pagrindinėje sesijoje laikė 3 949 kandidatai. Egzaminą išlaikė 98,6 proc. kandidatų (pernai – 99,2 proc.).

Darbų vertintojai atkreipė dėmesį, kad šiemet kandidatams sunkiau sekėsi atlikti užduotis, reikalaujančias palyginimų, analizės, argumentavimo pagal duotus informacinius šaltinius, nors šios užduotys būna egzamine kiekvienais metais.

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Antradienį pradėti skelbti kai kurių valstybinių brandos egzaminų rezultatai. Nuo 14 val. skelbiami lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos, biologijos, geografijos, prancūzų ir vokiečių kalbų egzaminų rezultatai. Juos abiturientai ir kiti laikiusieji gali sužinoti prisijungę prie egzaminų rezultatų skelbimo sistemos.

Visų kitų egzaminų rezultatai bus paskelbti iki ketvirtadienio, o pakartotinės brandos egzaminų sesijos – iki pirmadienio.

NŠA duomenimis, brandos egzaminus šiemet laikyti registravosi 27,5 tūkst. bendrojo ugdymo mokyklų ir profesinių mokyklų baigiamųjų klasių moksleivių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA