Festivalis „Akacijų alėja 2023“: dainuojamosios poezijos grandai ir išskirtinis dėmesys poeto S. Gedos kūrybai | Kas vyksta Kaune

Festivalis „Akacijų alėja 2023“: dainuojamosios poezijos grandai ir išskirtinis dėmesys poeto S. Gedos kūrybai

/ Organizatorių nuotr.

Ilgiausiai Lietuvoje gyvuojantis nemokamas dainuojamosios poezijos ir gyvos muzikos festivalis „Akacijų alėja“ šiais metais liepos 15 d. jau 23-ąjį kartą kviečia į Kauno rajone įsikūrusį kurortinį Kulautuvos miestelį, kur pušų paunksmėje susirinkusiųjų lauks akustiniai legendinių atlikėjų pasirodymai, išskirtinis muzikinis projektas, skirtas poeto Sigito Gedos 80 – mečiui ir staigmenos.

Kaip teigia festivalio „Akacijų alėja“ prodiuseris ir atlikėjas Kazimieras Likša, šių metų programa turėtų paglostyti ne vieno lietuviškos poezijos gerbėjo širdį, rašoma organizatorių pranešime žiniasklaidai.

„Šiais metais programoje skambės nemažai išskirtinių muzikinių projektų, kuriuos atliks ne tik visiems gerai pažįstami dainuojantys aktoriai bei muzikantai, bet ir jaunosios kartos dainuojamosios poezijos atstovai. Taip pat Lietuvai minint iškylaus poeto Sigito Gedos 80-metį, turėsime išskirtinę galimybę naujai susipažinti su naujai suskambėsiančiomis šio kūrėjo eilėmis.

Tad dar viena „Akacijų alėja“ Kulautuvos pušų apsuptyje pakvies akustiniam ir prasmingam pokalbiui tarp bendraminčių. Nepraleiskite to“, – teigia K. Likša ir priduria, kad šio festivalio jokiu būdu praleisti negalima, nes jo gerbėjams organizatoriai yra parengę ir daugiau staigmenų, kurias žada atskleisti likus savaitei iki festivalio.

Akacijų alėja 2022 / D. Čėplos nuotr.

Netruks scenos grandų

Kauno rajono kurortiniame Kulautuvos miestelyje gyvai savo pasirodymus surengs aktorius, atlikėjas ir dainų autorius Giedrius Arbačiauskas, dainų autorius ir atlikėjas, poetas, gitaristas, kompozitorius Domantas Razauskas. Taip pat scenoje su nauju muzikiniu projektu pasirodys ir dainuojantys aktoriai – Olegas Ditkovskis ir Saulius Bareikis.

Retai bendrus pasirodymus rengiantis duetas „Akacijų alėjos“ svečiams paruošė nostalgišką autorinių dainų programą, kurioje sutilpo gražiausios, dar studijų laikais kurtos dainos, o jas talentingi menininkai paskirs visiems tradicinės dainuojamosios poezijos gerbėjams.

Dainuojamosios poezijos festivalio programą papildys aktorius, atlikėjas, dainų tekstų kūrėjas, kompozitorius ir režisierius, atpažįstamas ir mėgiamas dėl savo išskirtinės dainavimo manieros bei originalių dainų tekstų Andrius Kaniava. Jo koncertai – tai tarsi vaizdingi pasakojimai, kurie niekados nepasikartoja, o klausytojų pamėgtos dainos kaskart prisistato naujame amplua. Dėl to nei vienas A. Kaniavos koncertas nėra panašus į prieš tai buvusį.

Andrius Kaniava / J. Danielevičiaus nuotr.

Jaunąją dainuojančių aktorių kartą „Akacijų alėjos“ scenoje atstovaus profesionali teatro aktorė, rašanti pjeses, poeziją ir mėgstanti tą poeziją paversti muzika Dominyka Budinavičiūtė. „Pirmosioms mano dainoms nereikėjo nei gitaros nei pianino – užteko besąlygiško noro kurti.

Mokykloje išmokau keletą gitaros akordų ir ėmiau kurti dainuojamąją poeziją, kuri tapo įrankiu pasakoti skirtingas istorijas. Tokia muzika mane lydi ir iki šiol“, – apie savo muzikinį kelią pasakoja D. Budinavičiūtė.

„Thundertale“ skola „Akacijų alėjos“ publikai

Pirmą kartą „Akacijų alėjos“ scenoje savo programą atliks, kaip patys save pristato, lietuviško roko komanda „Thundertale“ ir kvies festivalio publiką pasinerti į patriotišką, kovingą ir tuo pačiu lyriškai ramų naujos programos akustinį skambesį. Kaip teigia teigia grupės „Thundertale“ narys Laurynas Baškys, šis pasirodymas bus tarsi grąžinta skola festivalio publikai.

„Lygiai prieš 10 metų festivalyje „Akacijų alėja“ turėjęs įvykti mūsų akustinis pasirodymas taip ir neįvyko – dėl didelės liūties autostradoje. Važiuodami iš kito pasirodymo pajūryje, nespėjo laiku pasiekti festivalio. Iš toli matėme finalinius fejerverkus ir supratome, kad pasirodymo nebus – beliko tik anksti ryte vykusiame garso patikrinime susirinkti paliktą įrangą. Dabar, gimus naujai akustinei programai, nusprendėme, kad atėjo laikas gražinti skolas“, – pasakojo narys L. Baškys.

Thundertale / Organizatorių nuotr.

Programoje – duoklė S. Gedos kūrybai

Menotyrininkas ir naujai išrinktas Lietuvos kultūros atašė Ukrainoje bei Sakartvele Tomas Ivanauskas festivalio gerbėjams pristato muzikinį projektą „Baltojo Nieko dainelės“, skirtą poeto Sigito Gedos 80 – mečiui. Anot T. Ivanausko, poetas Sigitas Geda yra reikšmingiausias Lietuvos poetas, kuriam yra skiriama per mažai dėmesio, tad poeto 80 – mečio proga norėjosi, kad jo vardas skambėtų kuo plačiau.

Vienas iš projektų, kurio ėmėsi T. Ivanauskas, siekdamas priminti visuomenei apie neįkainojamąją S. Gedos kūrybą – atkurti Vytauto Kernagio įdainuotas Sigito Gedos dainas. Taip gimė naujai skambantis „Baltojo Nieko dainelės“ projektas. Tiesa, anot T. Ivanausko, užmanymas buvo suteikti projektui naują skambesį ir nemėginti atkartoti V. Kernagio, nes jis, anot jo, yra nepakartojamas.

„Ilgai galvojau, koks vokalas galėtų skambėti šiame projekte ir galiausiai nusprendžiau jį daryti su atlikėju Tautvydu Pauliumi Augustinu, kuris geriau žinomas kaip „Baltasis kiras“. Tautvydas turi išskirtinį vokalą, tačiau nesinorėjo, kad projektas skambėtų „Baltojo kiro“ stiliumi, nes čia yra „Baltojo Nieko dainelės““ , – teigė T. Ivanauskas.

Tad naujai skambančiame „Baltojo Nieko dainelės“ projekte T. Ivanauskui pavyko suburti ir išgauti nuostabią skirtingų muzikantų sinergiją, kuri suteikė muzikiniam projektui naujų spalvų Be Tautvydo – „Baltojo kiro“ – projekto muzikantų komandą sudaro fleitininkė Mėta Gabrielė Pelegrimaitė, smuikininkė Lyja Maknavičiūtė ir Gabrielius Zapalskis – klavišiniai.

Akacijų alėja 2022 / D. Čėplos nuotr.

„Nors pavadinimas yra „Baltojo Nieko dainelės“, bet šis projektas yra daug daugiau. Vytautas Kernagis „Baltojo Nieko dainelės“ kompakte buvo atrinkęs septynis Sigito Gedos eilėraščius, nors paties Gedos sukurta kur kas daugiau eilių apie „Niekelio“ personažą. Todėl muzikinis pasirodymas susideda ne tik iš tų minėtų septynių dainų, bet apima daugiau Vytauto Kernagio dainų pagal Sigito Gedos eiles. Viską apibendrinantis dalykas yra „Baltasis Niekas“, man jis yra kaip Sigito Gedos prototipas.

Kaip Marcelijus Martinaitis turėjo savo „Kukutį“, taip Sigitas Geda sukūrė savo „Baltąjį Nieką“. Tai tikra ne „kernagiška“ programa, joje daug muzikinės interpretacijos, dainas prailginome instrumentuotėmis, džiazo aranžuotėmis“, – būsimo muzikinio pasirodymo užkulisius praskleidžia T. Ivanauskas ir priduria, kad neabejotinai festivalis „Akacijų alėja“ – tobula vieta šiai programai.

„Akacijų alėja“ – nemokamas dainuojamosios poezijos festivalis, nuo 2001 metų vykstantis kurortiniame Kulautuvos miestelyje. Tai pats kultūringiausias festivalis ant žolės, skambant prasmingiems tekstams, neužgožiamiems instrumentų gausa.

Daugiau informacijos – https://www.facebook.com/AkacijuAleja

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA