„Regitrai“ siekia nustatyti naują prievolę: ne bausti, o padėti | Kas vyksta Kaune

„Regitrai“ siekia nustatyti naują prievolę: ne bausti, o padėti

BNS / Milena Andrukaitytė 2023/06/18 18:23
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimas svarstys siūlymą įpareigoti „Regitrą“ įspėti vairuotojus apie artėjančią civilinės atsakomybės draudimo ir techninės apžiūros galiojimo pabaigą.

Parlamentas šią savaitę už balsavus 71 parlamentarui, prieš buvus vienam ir susilaikius 41 Seimo nariui po pateikimo pritarė tokiai „darbietės“ Ievos Kačinskaitės-Urbonienės inicijuotai Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisai. Ją toliau svarstyti planuojama rudenį.

I. Kačinskaitė-Urbonienė pristatydama projektą sakė, kad jis įtvirtintų nuostatą „ne bausti, o informuoti, padėti, įspėti“.

„Tur­būt ra­si­me čia, šio­je sa­lė­je, žmo­nių, ku­riems te­ko pa­tir­ti, kad va­žia­vo­te ar­ba be pri­va­lo­mo­jo drau­di­mo, ar­ba pa­si­bai­gė au­to­mo­bi­lio tech­ni­nė ap­žiū­ra, ne­pa­ste­bė­jo­te, pra­lei­do­te ter­mi­ną ir pas­kui jau ga­vo­te pra­ne­ši­mą iš „Re­git­ros“, kad jū­sų au­to­mo­bi­lis iš­re­gist­ruo­tas, kad ne­be­ga­li­te da­ly­vau­ti eis­me“, – kalbėjo parlamentarė.

Pasak jos, pataisa padėtų tokios situacijos išvengti žmonėms, kurie pažeidimą padarė netyčia praleidę terminą.

„Šis įsta­ty­mo pro­jek­tas gi­mė iš tik­rų is­to­ri­jų, iš tik­rų gy­ven­to­jų krei­pi­mų­si, kai vai­ruo­to­jai to­kį pa­žei­di­mą pa­da­ro ne dėl to, kad ty­čia ne­no­rė­jo ap­draus­ti au­to­mo­bi­lio ar at­lik­ti tech­ni­nės ap­žiū­ros, o to­dėl, kad tie­siog pa­si­mirš­ta tas ter­mi­nas“, – teigė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Pataisa numato, kad likus penkioms darbo dienoms iki civilinės atsakomybės privalomojo draudimo sutarties pabaigos ir transporto priemonės privalomosios techninės apžiūros galiojimo termino pabaigos „Regitra“ apie tai praneštų savininkui elektroniniu paštu arba SMS žinute.

I. Kačinskaitė-Urbonienė siūlo, kad tokia tvarka įsigaliotų nuo kitų metų sausio.

Parlamentarės teigimu, tokią tvarką įdiegti nebūtų sudėtinga, nes ir šiuo metu „Regitra“ informuoja savininką, jei pasibaigus privalomo draudimo ar techninės apžiūros galiojimui sustabdomas transporto priemonės dalyvavimas viešajame eisme, tik būtų pridėta prievolė apie tai perspėti ir iš anksto.

„Vals­ty­bi­nė įmo­nė „Re­git­ra“ da­bar jau tu­ri in­for­ma­ci­nę sis­te­mą, ku­rio­je val­do vi­sus ak­tu­a­liau­sius duo­me­nis apie trans­por­to prie­mo­nių val­dy­to­jus, taip pat tu­ri visą rei­ka­lin­gą in­fra­struk­tū­rą, tai yra in­for­ma­ci­nę sis­te­mą su da­bar­ti­nių trans­por­to prie­mo­nių val­dy­to­jų duo­me­ni­mis. In­ves­ti­ci­jos čia ne­bū­tų di­de­lės, tie­siog gal­būt bū­tų ko­kie nors pa­pil­do­mi pro­gra­mi­nės sis­te­mos at­nau­ji­ni­mo kaš­tai taip su­prog­ra­muo­ti sis­te­mą, kad pen­kios dar­bo die­nos iki tech­ni­nės ap­žiū­ros ar drau­di­mo ga­lio­ji­mo pa­bai­gos sis­te­ma au­to­ma­tiš­kai in­for­muo­tų trans­por­to prie­mo­nių val­dy­to­jus“, – kalbėjo i. Kačinskaitė-Urbonienė.

Pasak Seimo narės, būna atvejų, kai vairuotojui užmiršus laiku pratęsti automobilių draudimo sutartį arba atlikti techninę apžiūrą dėl to iškyla grėsmė ne tik gauti baudą, bet ir patirti rimtų finansinių nuostolių tokia transporto priemone patekus į eismo įvykį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA