Nuo liepos 1-osios įsigaliosianti nauja prievolė glumina vairuotojus: pareigūnai skelbia, ko tikėtis per reidus | Kas vyksta Kaune

Nuo liepos 1-osios įsigaliosianti nauja prievolė glumina vairuotojus: pareigūnai skelbia, ko tikėtis per reidus informuoja, kokia laukia bauda

Lrytas.lt / Miglė Golubovaitė 2023/05/10 12:30
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo šių metų liepos 1-osios įsigalios kelis kartus atidėtas reikalavimas vairuotojams – automobilyje turėti naujos komplektacijos pirmos pagalbos rinkinį. Nevykdant šio reikalavimo galima sulaukti baudos. Naujienų portalas lrytas.lt pasidomėjo, ar pareigūnai ruošiasi tikrinti kiekvieno vairuotojo vaistinėles, ar jas atsinaujino, bei kiek jose yra bintų.

Laukia baudos

Šis pakeitimas turėjo įsigalioti dar 2022 m. sausio 1 d., tačiau vairuotojams suskubus į vaistines, terminas buvo patęstas iki 2022 m. balandžio 1 d., o dėl karo Ukrainoje ir logistikos problemų šis terminas buvo nukeltas į 2023 m. sausio 1 d., o vėliau ir iki liepos 1 d.

Likus porai mėnesių iki numatyto termino pabaigos, vis dar nėra aišku, kaip bus tikrinama, kad automobilyje esantys pirmosios pagalbos rinkiniai atitiktų naujus reikalavimus, taip pat, kokią atsakomybę turės priimti vairuotojas, jeigu šios prievolės neįvykdys.

Kelių policijos atstovė Jorūnė Liutkienė perspėja vairuotojus, kad neatnaujinta vaistinėlė gali užtraukti baudą nuo 10 iki 12 eurų.

Policijos pareigūnai jau yra aprūpinti ir susipažinę su nauju pirmosios pagalbos priemonių rinkiniu.

Jame papildomai turi būti keletas naujų priemonių spaudžiamasis tvarstis, ledo maišeliai, turniketai, skirti arteriniam kraujavimui stabdyti, ir vienkartinė veido kaukė gaivinimui.

Vis dėlto, įsigaliojus naujai nuostatai specialios vairuotojų patikros pareigūnai nevykdys, tačiau vairuotojai turi laikytis taisyklių ir išlikti budrūs.

„Specialių reidų nei Lietuvos kelių policijos tarnyba, nei Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato, nei kitų komisariatų pareigūnai neplanuoja organizuoti, tačiau vairuotojai bus tikrinami nuolat vykdomų prevencinių priemonių metu“, – teigia J. Liutkienė.

Mokės panaudoti?

Vairavimo instruktorė Olga Židovlenkova tokį pokytį vertina skeptiškai.

„Tokį pokytį vertinu su klaustuku. Iš teorinės pusės – gerai, svarbu turėti tinkamus įrankius pagalbai. Iš praktinės – vargu, ar kas kritinėje situacijoje padės“, – sako O. Židovlenkova.

Anot jos, mūsų visuomenėje vis dar gajus įsitikinimas, kad bandant padėti žmogui jam labiau pakenksime, nei padėsime. Taip pat žmonės, dar neprireikus pagalbos, neretai sako, kad tokioje situacijoje pasimes, išsigąs, nesugebės suteikti pagalbos. Todėl instruktorė mano dar vieną sistemos spragą.

„Dažniausiai žmonės praeina kursus prieš vairavimo egzaminą ir papildomai nesikartoja, neprisimena“, – sako O. Židovlenkova.

Ji priduria, kad tokia problema yra ne tik patekus į autoįvykį, tačiau ir kitose erdvėse, kuriose gali nutikti įvairios nelaimės, tačiau aplinkiniai nemokės naudotis turimomis pirmos pagalbos priemonėmis arba bijos prieiti.

„Paklauskite, kiek žmonių žino kaip naudotis defibriliatoriumi prekybos centre, ar kur jis yra? Ar jie žino kur kreiptis, kam pranešti, kai mato, kad gali žmogui padėti?“, – retoriškai klausia vairavimo instruktorė.

Pasak O. Židovlenkovos, neretai vaistinėlė yra patikrinama ir turima tik tam, kad būtų praeita techninė apžiūra, o policijos pareigūnai neturi tiek laiko ir žmogiškųjų išteklių, kad patikrintų kiekvieno vairuotojo vaistinėlę, todėl vairuotojai patys turi būti sąmoningi.

„Viskas prasideda nuo žmonių sąžinės“, – sako vairavimo instruktorė.

Pareigūnai informuoja, kad tie vairuotojai, kurie turi po 2019 m. sausio 1 d. atnaujintus pirmosios pagalbos rinkinius, juos turi tik papildyti 2 turniketais. O jeigu vaistinėlės rinkinys yra pirktas anksčiau, vairuotojai privalės įsigyti naują rinkinį.

Šiuo metu naujos komplektacijos pirmos pagalbos rinkinio kaina siekia apie 20–25 eurus.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA