E. Stancikas: jaučiuosi kaip pirmą kartą pravėręs netikro teatro duris | Kas vyksta Kaune

E. Stancikas: jaučiuosi kaip pirmą kartą pravėręs netikro teatro duris

Egidijus Stancikas / R. Tenio nuotr.

„Prieš 35 metus, kai pirmą kartą atėjau dirbti į teatrą, turėjau daug vilties. Žinojau, kad manęs laukia daug darbo, – kūryba, leisianti įprasminti save, augti, siekti visa ko geriausio ir drauge su kitais teatro žmonėmis savo kūrybiniais rezultatais džiuginti žiūrovus. Čia, politikoje, – viskas kitaip. Tavo pastangas, žinoma, ir rezultatą gali paveikti ne tik siekiai bei darbai, bet ir aplinka“, – pasakojo Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas, aktorius Egidijus Stancikas.

„Klausiate, kaip aš jaučiuosi debiutuodamas municipalinėje politikoje ir dalyvaudamas pirmajame šios kadencijos Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje?

Tiesiog dabar jaučiuosi kaip pirmą kartą pravėręs netikro teatro duris. Dėkoju savo rinkėjams už man parodytą pasitikėjimą, tik stokoju vilties, kad mano lūkesčiai bus išgirsti ir įgyvendinti. Čia būsiu antraeilio aktoriaus vaidmenyje“, – šypsodamasis portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistei savo mintis antradienį savivaldybės didžiojoje salėje dėstė E. Stancikas, kovo 5-ąją kauniečių pirmą kartą išrinktas miesto tarybos nariu.

Prielaidų sutarimui „vardan Kauno“ nesimato

Jis – vienintelės Kauno taryboje opozicinės, turinčios 8 politikus, frakcijos (Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių) narys. O šie jau nemažai metų Kaune yra nepailstantys valdančiųjų kritikai.

Kad karo kirvis tarp valdančiosios daugumos („Vieningo Kauno“) bei konservatorių dar ilgai kybos politikos padangėje, vakar patvirtino ir trečią kartą miesto meru išrinkto Visvaldo Matijošaičio inauguracinė kalba bei vėliau, antroje posėdžio dalyje, pasigirdusios kelios replikos opozicijos adresu.

Todėl nesunku įsitikinti, kad jokia, net ir pačia menkiausia, sutarimo idile miesto savivaldybės politikoje (kaip beje, – ir visos šalies) kol kas tikrai nekvepia. Vieni, save laikantys politikos „geriečiais“, neabejotinai, dar ilgai kitus vadins „blogiečiais“, neklausydami, ką jie siūlo, į ką ragina atkreipti dėmesį. Negirdės ir paprasčiausiai opozicijos narių nuomones ignoruos. Nes „geriečių“ (daugumos atstovų) išrinkta daugiau.

Miesto taryboje ir šią kadenciją turėdami daugiau nei pusę jos narių (iš 41- 26) „Vieningo Kauno“ rinkimų komiteto atstovai gali apsieiti be koalicijos. Juolab, jau žinodami, kad į savivaldybės tarybą išrinkti kitų dviejų, neskaitlingų, frakcijų atstovai formaliai „su konservatoriais nesusidės“ ir opozicijos jėgų nesustiprins. Jie pasirinko politinį kelią „per vidurį“?

Kauno tarybos narių ir mero priesaika
Kauno tarybos narių ir mero priesaikos / Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vieni iš tų, kurie nusiteikę nebūti nei su „tais“, nei su „anais“…

…yra Lietuvos socialdemokratų partijos atstovai. Jų Kauno miesto savivaldybės taryboje būta ir anksčiau, iki 2019-ųjų, kai rinkimus laimėjo tik dvi jėgos – jau minėti „vieningieji“ bei konservatoriai. Dabar, „Kas vyksta Kaune“ primena, rinkėjų valia miesto savivaldoje politinės įvairovės yra daugiau.

„Dirbome taryboje 2015-2019-aisiais. Šiemet sugrįžome ir labai džiaugiamės. Su konservatoriais į opoziciją nesijungsime. Teiksim patys savo idėjas tarybai. Tikiuosi, kad pavyks kai ką iš mūsų pasiūlymų mieste įgyvendinti“, – trumpai būsimos veiklos perspektyvą šių eilučių autorei apibūdino iš trijų socialdemokratų susidedančios mažiausios frakcijos Kauno taryboje seniūnas Darius Razmislevičius.

Paprašytas patikslinti, ar jam pačiam, būnant vienam iš Kauno miesto savivaldybės įsteigtos bei jai pavaldžios biudžetinės įstaigos vadovų – „Parkavimas Kaune“ direktoriaus pavaduotoju, tikrai pavyks išlaikyti politinį „neutralumą“ ir neprarasti tarnybos, D. Razmislevičius paaiškino: „Nemanau, kad su savivaldos politika disonuos mano buvimas direktoriaus pavaduotoju. Jei taryboje kada kils abejonių dėl galimo interesų konflikto, aš nusišalinsiu nuo tų klausimų svarstymo“.

Kauno tarybos narių ir mero priesaika
Darius Razmislevičius / R. Tenio nuotr.

„Įdomu pažinti žmones“

Ji tikrai nesijaučia užimanti kažkieno kito, jauno žmogaus, vietą Kauno miesto taryboje. Ir tam, kuriam atrodo priešingai, galėtų pasakyti: „jaunystė, kaip ir sloga negydoma praeina, o žmogus nesenas tol, kol vis randa, kas jį gyvenime domina bei stebina“.

Tačiau „Kas vyksta Kaune“ užkalbinta iš miesto tarybos narių amžiumi vyriausia (kūrybinio darbo patirtimi tikriausiai – taip pat) medicinos mokslų daktarė, buvusi garsi šokėja, trenerė, tarptautinės klasės teisėja bei festivalių organizatorė, Kauno garbės pilietė Jūratė Norvaišienė sako: „Ne fizinė savijauta viską lemia, o tai, kaip dirba tavo smegeninė. Mes čia nedirbame fizinio darbo , o svarbius miestui klausimus gali spręsti ir jaunas, ir senas. Jei tik rinkėjai jam tai patikėjo daryti“.

Dr. J. Norvaišienė – viena iš daugiau nei prieš 10 metų įkurtos nepartinės organizacijos „Vieningas Kaunas“ steigėjų. Savo garbaus amžiaus ji neslepia, taip, – gyvena daugiau nei 85-erius metus ir…vis dar randa, kas stebina, kas žavi, o kam reikia padėti skleistis.

„Miesto savivaldybės taryboje pradedu jau ketvirtą savo kadenciją. Dirbti, pažinti žmones man tikrai įdomu. Vieni į politika ateina iš idėjos dalyvauti miesto strategijos, gerų pokyčių kūrime, kiti – nežinau, dėl ko. Kadangi esu kaunietė ir genetiškai, jei tik taip galima išsireikšti, ir istoriškai (per senelius, tėvus), man – ne tas pats, kas dabar vyksta Kaune.

Prašot paminėti, ką iki šiol gražaus mums pavyko nuveikti? Pirmiausia – išlaikyti tradicinius kultūrinius renginius, taip pat padėti įsitvirtinti įvairioms miestą turtinančioms iniciatyvoms bei kitoms pažangioms naujovėms. Tokioms kaip „Kauno akcentai“, kultūros paveldo puoselėjimo ir kitos programos. Žinoma, smagu, kad į tas iniciatyvas įsitraukia vis daugiau žmonių, tad kasmet daugėja ir vertų apdovanojimų kauniečių. Juk miestą kuria ir stiprina patys jo žmonės“, – sako šią savaitę vėl išrinkta vadovauti Kauno miesto savivaldybės tarybos komitetui (Švietimo, kultūros ir sporto) J. Norvaišienė.

Kauno tarybos narių ir mero priesaika
Jūratė Elena Norvaišienė / R. Tenio nuotr.

Pasirinkimas – konstruktyvi mažuma

Šiemet į Kauno miesto tarybą kauniečiai išrinko bent keletą anksčiau buvusių parlamentarų bei politikų, dabar LR Seime dirbančių patarėjais ar padėjėjais. Pirmą kartą miesto tarybos nare, drauge su kitais trimis bendrapartiečiais, tapo ir Vaida Pranarauskaitė – miesto mero rinkimuose Kaune antruoju likusio Seimo nario, prof. Aurelijaus Verygos patarėja bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) Kauno skyriaus pirmininkė.

„Praeitos kadencijos taryboje, iš šalies jos veiklą stebėdami, galėjome girdėti jos veikloje tikrai daug kritikos valdantiesiems. Bet ne visada ji buvo argumentuota ir paremta skaičiais. Dabar atėję į savivaldybės tarybą, mes renkamės konstruktyvios mažumos kelią. Žinoma, visa mūsų frakcija labai gerbia rinkėjų pasitikėjimą ir stengsimės jų nenuvilti. Sieksime savo programos (nemokamas važiavimas tam tikrų grupių gyventojams miesto viešuoju transportu, daugiau galimybių vaikų popamokiniam ugdymui, prasmingam laisvalaikiui, sportiniam, kultūriniam lavinimui, šeimoms išvengiant didelių papildomų išlaidų). Taip pat, labai svarbus palankios verslui aplinkos kūrimas bei naujų darbo vietų Kaune steigimo skatinimas ir kitų mūsų programos nuostatų įgyvendinimas. Sprendimus siūlysime, prieš tai objektyviai įvertinę visas miesto galimybes.

Aš partijoje – nuo 2016-ųjų, o Kauno skyriaus pirmininke tapau kovo mėnesį, 2017-aisiais. Turėjau iki šiol nemažai progų susipažinti su savivalda, su svarbiais Kauno reikalais. O dabar tikiu, kad geriau spręsti kauniečiams aktualius savivaldos klausimus padės ne vien darbas miesto taryboje, bet ir mano tiesioginis darbas Seime“, – kalbėjo B. Pranarauskaitė iš savivaldybės Ekonomikos ir finansų komiteto.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA