Rūkantiems – dar vienas draudimas: gali nelikti kaitinamojo tabako su skoniais | Kas vyksta Kaune

Rūkantiems – dar vienas draudimas: gali nelikti kaitinamojo tabako su skoniais Vyriausybė pasisakys ir dėl „naminukės“ įteisinimo

BNS 2023/04/12 08:31
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Vyriausybė trečiadienį spręs dėl Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) iniciatyvos griežtinti kaitinamojo tabako gaminių prieinamumą – siūloma įpareigoti gamintojus ant pakuotės naudoti įspėjimą apie žalą sveikatai ir drausti įvairių kvapų ir skonių gaminius.

To reikalauja Europos Komisijos direktyva – ribojimais siekiama mažinti šių gaminių vartojimą Europos Sąjungoje.

SAM siūlo uždrausti prekiauti pridėtinio kvapo ar skonio kaitinamojo tabako gaminiais, kurių bet kokiuose komponentuose, pavyzdžiui, filtruose, popieriuje, pakuotėse, kapsulėse yra kvapiųjų medžiagų, leidžiančių pakeisti kvapo ar skonio stiprumą ar jų dūmo sodrumą.

Toks reikalavimas jau taikomas cigaretėms ir joms sukti skirtam tabakui, bet kaitinamojo tabako gaminiams šis kvapų ir skonių draudimas negalioja.

Be to, ministerija siūlo panaikinti išimtį, kad rūkomieji kaitinamojo tabako gaminiai gali būti be įspėjimo apie galimą žalą sveikatai. Tačiau bedūmiams kaitinamojo tabako gaminiams ženklinimo pokyčių nebūtų – juose toks įspėjimas turės išlikti.

Šiuos ribojimus Lietuva turi priimti iki liepos 23-osios.

Siekis griežčiau reglamentuoti kaitinamojo tabako naudojimą numatytas ir Vyriausybės darbų, kurie bus teikiami parlamento pavasario sesijoje, programoje.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, didmeninė prekyba kaitinamuoju tabaku pernai didėjo 27,3 proc.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto pernai atliktas tyrimas parodė, kad veiksniai, nulėmę pasirinkimą pradėti vartoti elektronines cigaretes arba kaitinamojo tabako gaminius, buvo draugų, kolegų ar kitų asmenų, kurie rūkė naujoviškus bedūmius kaitinamojo tabako gaminius, pavyzdys (30,6 proc.) ir galimybė įsigyti įvairių skonių ir kvapų gaminius (28,3 proc.).

Pasisakys dėl „naminukės“ įteisinimo

Vyriausybė trečiadienį pasisakys, ar Lietuvoje reikėtų liberalizuoti iki 65 laipsnių stiprumo naminių alkoholinių gėrimų, arba „naminukės“ gamybą.

Žemės ūkio ministerija siūlo iš esmės pritarti, bet tobulinti tokias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kurias siūlo 21 valdančiųjų ir opozicijos parlamentaras.

Samanės bei kitų tradicinių gėrimų, bet ne daugiau kaip 1 tūkst. litrų per metus, gamybos siūloma leisti imtis kaimo turizmo sodybų savininkams – ūkininkams, kurių yra apie 70, o sertifikuotų tautinio paveldo maisto produktų gamintojų – apie 300.

Žemės ūkio ministerija siūlo pataisas papildyti tokios gamybos prekybos licencijavimu, taip pat kad gėrimus ūkininkas galėtų parduoti tik savo kaimo turizmo sodyboje. Be to, norima įpareigoti laboratorijose tikrinti gėrimų saugą ir kokybę.

Teigiama, kad legalizavus naminukę būtų galima surinkti mokesčių į biudžetą, kartu tai padidintų turistų, kurie atvyktų ragauti istorinio paveldo, srautą.

Šiuo metu Lietuvoje draudžiama namuose gaminti alkoholį, išskyrus savo ar šeimos poreikiams gaminamus natūralios fermentacijos gėrimus iki 18 laipsnių, o alaus – iki 9,5 laipsnių stiprumo.

Seimas pataisas dėl naminės degtinės legalizavimo svarsto daugiau negu dešimtmetį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA