Kaunietis sunerimęs: sporto mokyklos „Gaja“ stadione vyksta žalios zonos naikinimas? | Kas vyksta Kaune

Kaunietis sunerimęs: sporto mokyklos „Gaja“ stadione vyksta žalios zonos naikinimas?

Skaitytojo nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Trečiadienį į naujienų portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytojas, susirūpinęs žalios zonos sunaikinimu Partizanų g. 192, regbio stadiono teritorijoje. Kitą dieną po išsiųstos užklausos Kauno miesto savivaldybės atstovui, Kauno sporto mokyklos „Gaja“ internetinėje svetainėje pasirodė pranešimas apie vykdomus darbus stadione.

Kaunietis susirūpino žalios zonos sunaikinimu

Naujienų portalo skaitytojas trečiadienį pranešė, jog Partizanų gatvėje esančiame Kauno sporto mokyklos „Gaja“ stadione naikinama žalia zona.

„Nėra jokios informacijos, kad tai būtų kokia statybų aikštelė ar, kad kažkas čia bus vykdoma. Šiandien ryte skambinome į visas institucijas.

Paskambinus į Dainavos seniūniją, ten mums atsakyta, kad nieko nežino. Tada kreipėmės į Kauno savivaldybės aplinkos skyrių, kur buvome patikinti, kad vyksta krūmų valymas ir medžių genėjimas. Bet panašu, kad įvyko visiškas išvalymas žalios zonos“, – susirūpinimą išreiškė vyras.

Skaitytojo nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Patvirtino pradėtus medžių pjovimo darbus

Ketvirtadienį Kauno sporto mokyklos „Gaja“ internetinėje svetainėje pasirodė pranešimas, kuriame teigiama, jog stadione yra pradėti medžių pjovimo darbai, siekiant sutvarkyti apleistų, menkaverčių ir pavojingų želdinių zoną.

Apie 1,3 hektaro ploto teritorijoje auga blindės, uosialapiai klevai, drebulės, kiti vaismedžiai, čia gausu apaugusių, suvešėjusių krūmų, stovinčių, nuvirtusių sausuolių, po stichinių nelaimių nulaužtų bei nudžiūvusių, išverstų ir sužalotų vaismedžių stiebų bei krūmų, rašoma Kauno sporto mokyklos „Gaja“ pranešime.

Šis stadionas, esantis adresu Partizanų g. 192, yra skirtas vykdyti vaikų ir jaunimo sportinio ugdymo veiklas, aukšto meistriškumo sporto renginius bei kitas sportą bei fizinį aktyvumą skatinančias veiklas, todėl pažeisti, džiūstantys medžiai ir krūmai yra nesaugūs aikštyno lankytojams, teršia gyvenamosios aplinkos ekologinę būklę ir kuria ligų ar kenkėjų masinio dauginimosi židinius.

Siekia užkirsti kelią nusikaltimams

Vietos gyventojai taip pat puikiai žino, kad iki šiol šioje apleistos augmenijos teritorijoje ypač patrauklu vartoti svaiginančius gėrimus bei psichotropines medžiagas, kurti laužavietes, apsistoti nakvynei, teršti aplinką įvairiomis atliekomis, o taip siejama netvarka ir pavojus sportuojantiems vaikams, aplinkiniams gyventojams ir kitiems vietos bendruomenės nariams.

Asociatyvi /V. Kopūsto nuotr.

Atsižvelgiant į tai, kas išdėstyta, priimtas sprendimas išmiškinti nurodytą teritoriją, užtikrinant aikštyne tinkamą aplinkos sanitarijos būklę ir vizualiai sutvarkytą urbanistinę aplinką, visuomenės kokybiško gyvenimo sąlygas ir visos bendruomenės saugumą, užkertant kelią nusikaltimų ir kitų grėsmę bei pavojų galinčių kelti įvykių atsiradimui.

Pjovimo darbai atliekami laikantis reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų

Medžių pjovimo darbai vykdomi vadovaujantis Lietuvos Respublikos želdynų įstatymu, Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2008 m. kovo 12 d. nutarimu Nr. 206 „Dėl kriterijų, kuriuos atitinkantys medžiai ir krūmai priskiriami saugotiniems želdiniams” ir Aplinkos apsaugos departamento rekomendacijomis bei Kauno miesto savivaldybės tarybos 2014 m. lapkričio 6 d. sprendimu Nr. T-559 patvirtintomis Kauno miesto tvarkymo ir švaros taisyklėmis.

Medžių pjovimas / Skaitytojo nuotr.

Remiantis nurodytų teisės aktų reikalavimais, buvo apžiūrėti teritorijoje esantys medžiai, tarp kurių – nei vieno saugotino medžio, o prieš pjovimo darbus su ornitologų draugijos atstovais įvykdyta apžiūra, kurios metu nebuvo rasta perinčių paukščių ar jų lizdų.

Įvertinus šias aplinkybes ir suderinus faktinę informaciją su Aplinkos apsaugos departamentu bei kitomis atsakingomis institucijomis, pradėti medžių pjovimo darbai, kuriuos atlieka UAB „Aplinkos darbai“. Paslaugos teikėjas preliminariai iki 2023 m. balandžio 15 d. atliks pilną nurodytos teritorijos augmenijos valymą – išpjovimą, surinkimą ir išvežimą, laikantis šią veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų.

Gavus vietos gyventojų susidomėjimą dėl tolimesnių teritorijos plėtros planų, informuojame, kad šiame etape medžių pjovimo darbų tikslas yra tik sutvarkyti apleistų, menkaverčių ir pavojingų želdinių zoną. Vėlesniuose etapuose šioje teritorijoje gali atsirasti dirbtinė danga, skirta sportinei veiklai vykdyti, tačiau jokios statybos nupjautų medžių vietoje nėra planuojamos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA