Istorinio Volfo bravoro naujakuriai pralaimėjo kovą alaus milžinams | Kas vyksta Kaune

Istorinio Volfo bravoro naujakuriai pralaimėjo kovą alaus milžinams

„Bravoras 1869“ nuotr.

Daugiau nei 150 metų Vilijampolėje stovintis Kauno aludarystės pradžią menantis alaus daryklos pastatų kompleksas priverstas keisti su jo statytoju tiesiogiai susijusį pavadinimą dėl verslininkų įsitikinimo, jog naujieji pastatų šeimininkai gali naudotis jų prekinio ženklo populiarumu. Šiuo metu žemėlapyje šis istorinis orientyras pervadintas į „Bravoras 1869“.

Vilijampolėje, Radvilų dvaro gatvėje tarp pastatų įsiterpęs į Kultūros vertybių registrą įtrauktas Alaus daryklos statinių kompleksas, kuris siejamas su Kauno aludarystės istorija. Dabar šis istorinis objektas prarado originalų savo vardą, kuris buvo siejamas su jo statytoju Rafailu Volfu.

Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos archyvų duomenimis, seniausia alaus darykla dabartinio Kauno teritorijoje ir viena seniausių pramonės įmonių Lietuvoje buvo įsteigta Vilijampolės (Slabados) miestelyje 1853 m. R. Volfo. Iki šių dienų išlikę du XIX a. raudonų plytų daryklos pastatai ir du į Kultūros vertybių registrą įrašyti mediniai namai. Viename jų (Radvilų dvaro g. 1), pastatytame apie 1870 m., buvo daryklos kontora ir du butai; kitame (Radvilų dvaro 1A) – drožiniais ir spalvotų stiklų veranda išpuoštame name, pastatytame apie 1920 m., manoma, buvo maldos namai, 1937 m. – siuvykla ir nėrimo dirbtuvės „Unitas“, nuo sovietų laikų – butai.

Alaus daryklos statinių kompleksas Vilijampolėje / „Bravoras 1869“ nuotr.

Konfliktas pasiekė ir teismus, kurių metu buvo nuspręsta, kad bendrovė UAB „Manjana“ negali niekur ir jokia forma vartoti žodžio „Volfas“ bei priteisė didžiules teismo išlaidas. Šį sprendimą paliko galioti ir Lietuvos apeliacinis teismas.

Pastatų Vilijampolėje savininkai pavadinimą „Volfo bravoras“ pakeitė į „Radvilų dvaro bravoras“, tačiau paaiškėjo, kad žodis „Radvilų“ taip pat yra registruotas net kelių įmonių, todėl, suėjus pavadinimo keitimo terminui, šis dar kartą pakeistas.

Patalpas nuomoja, alaus pardavinėti neketina

UAB „Manjana“ vadovas Donatas Genys „Kas vyksta Kaune“ teigė, jog pastatus įsigijo, nes netoliese yra jo valdomos įmonės patalpos – vyras esą nenorėjo, jog čia būtų iškiltų daugiabučiai ar kiti pastatai, o ir istorinį paveldą geidė išlaikyti.

Anot pašnekovo, „Volfas Engelman“ atstovai nepanoro bendradarbiauti ir išlaikyti autentišką pastatų istoriją, kuri mena jų verslo Kaune pradžią. Šioje vietoje dar 1869 m. pirklys R. Volfas pastatė pirmąjį pramoninį alaus fabriką Kaune. Šis žmogus laikomas pirmuoju alaus pramonininku Rusijos imperijos vakaruose, nes jo įkurtoje darykloje alus buvo verdamas naudojant moderniausią to meto išradimą – garo variklį.

„Mes jiems sakėme, kalbėkime, bendraukime, raskime kompromisus, bet jie to nepanoro, nors čia jų verslo ištakos prasidėjo“, – stebėjosi D. Genys.

Buvusiame bravore studiją įsirengęs dailininkas Mindaugas Juodis / „Bravoras 1869“ nuotr.

Jo teigimu, vyras buvo kaltinamas tuo, kad pastatų kompleksą pavadino „Volfo bravoru“ ir neva planuoja čia taip pat gaminti ir pardavinėti alų, tačiau, anot įmonės vadovo, tokių minčių nei buvo, nei dabar yra, nes patalpas jis nuomoja menininkams ir kitiems žmonėms.

„Pas mus patalpas nuomojasi menininkai, bitininkai, baikerių klubas ir dar daugelis kitų, bet apie alaus ar sidro gamybą nebuvo minties. Labai smagu, kad tokioje istorinėje vietoje vyko ir „Kaunas 2022“ renginiai“, – pasakojo jis.

2021 m. komplekse vyko šiuolaikinio cirko festivalis „Cirkuliacija“ / „Bravoras 1869“ nuotr.

Kompromiso rasti nepavyko

Apie situaciją dabartiniai teritorijos savininkai taip pat pasidalijo savo socialiniame tinkle, kur paaiškino, kodėl pradžioje buvo pasirinktas toks pavadinimas.

„Įsigiję šį Rafailo Volfo 1869 metais pastatytą alaus fabriką, nusprendėme, kad turime pabandyti grąžinti Kaunui šiek tiek istorinio teisingumo ir priminti apie vieną iš garsiausių XIX–XX a. pramonininkų šeimų. Dauguma kauniečių ir šiandien nežino, kad būtent čia stovi vienas iš seniausių autentiškų pramoninių Kauno pastatų.

Norėdami išsaugoti tiesioginę sąsają su Volfų šeima, šiuos autentiškus pastatus ir teritoriją pavadinome „Volfo bravoras“. Labai greitai sulaukėme pretenzijų iš Kaune įsikūrusios Suomijos įmonei priklausančios alaus daryklos. Vengdami veltis į konfliktą, pakeitėme pavadinimą į „Volfo fabrikas“. Deja, bet tai niekaip nepadėjo nusiraminti šios daryklos vadovams. Buvome apkaltinti, kad bandome pasinaudoti jų genialiu marketinginiu įdirbiu ir bandome uždirbti iš neva labiausiai Lietuvos alaus vartotojų mylimo prekės ženklo žinomumo. Argumentas, kad visa ši teritorija yra skirta patalpų nuomai ir renginiams, kurie neturi nieko bendro su gėrimų gamyba, šių veikėjų neįtikino“, – rašė UAB „Manjana“ atstovai.

„Siūlėme bendradarbiauti ir pasinaudoti tuo, kad pastatai, kuriuose Volfų šeima išplėtojo savo verslą, pradeda atsiverti visuomenei. Atsakymas buvo tiesiog grasinimai teismu. Labai nelauktas ir netikėtas veiksmas iš įmonės, kuri visais įmanomais būdais bando pabrėžti savo istorines sąsajas su Kaunu. Pasirodo čia tas atvejis, kai marketingas su realiu gyvenimu ir realiomis vertybėmis eina skirtingais keliais.

Neilgai trukus, sulaukėme AB „Volfas Engelman“ kreipimosi į teismą. Teismas nustatė, kad mes negalime niekur ir jokia forma vartoti žodžio „Volfas“ bei priteisė didžiules teismo išlaidas. BNS žurnalistui komentuodamas teismo sprendimą įmonės direktorius nestabdo ir dėsto, kad jis ŽINO apie pas mus planuojamą gaminti sidrą. Pasirodo, kad AB „Volfas Engelman“ direktorius žino daugiau nei mes patys, bet nesigilinsime į to žmogaus fantazijas ir nepulsime į teismą su reikalavimais paneiginėti tuos kliedesius. Jie ir taip ten pluša bandydami aiškintis, kaip jų alus vis atsiduria Rusijoje“, – socialinėje erdvėje dabartiniai pastatų savininkai alaus daryklai negailėjo aštraus žodžio.

„Apeliacinis teismas paliko galioti ankstesnįjį teismo sprendimą, bet bent jau apkarpė šios įmonės bandymą pasipinigauti ir gerokai sumažino jiems priteistas teismo išlaidas.

Tai reiškia, kad Kauno žemėlapyje („Google“ taip pat) nebeliks tokio landmarko kaip „Volfo fabrikas“. Suomijos investuotojų valdoma Kauno įmonė padarė viską, kad viena iš seniausių Kauno pramoninių teritorijų savo pavadinime negalėtų turėti savo įkūrėjų pavardės. Mes savo pinigais jau apmokėjome bandymą išsaugoti Volfo pavardę šiam paveldo objektui, bet toliau kovoti nebematome prasmės“, – guodėsi UAB „Manjana“.

Dėl šimtamečių pastatų vardo dabartiniai savininkai ir AB „Volfas Engelman“ aiškinosi teisme / M. Patašiaus nuotr.

„Vykdydami teismo sprendimą keičiame pavadinimą ir vadinsimės „Radvilų dvaro bravoru“. Kodėl Radvilų? Todėl, kad būtent iš Radvilų dvaro Volfų šeima išsinuomojo žemę savo bravoro statybai. Tai primena ir ties mūsų vartais besibaigianti Radvilų dvaro gatvė.

Istorijos tęsinys. Pasirodo, žodis Radvilų taip pat jau registruotas net kelių įmonių, todėl pavadinimas bus dar kartą pakeistas kai tik praeis FB numatytas terminas pavadinimo keitimui“, – aiškino įmonė.

„Volfas Engelman“ savo istoriją vertina

Susisiekus su AB „Volfas Engelman“ marketingo vadovu Mantu Matukaičiu, šis paaiškino, jog pradžioje bendradarbiauti su istorinio bravoro savininkais norėjo, tačiau vėliau paaiškėjo, kad aludarių vardas esą naudojamas kitiems tikslams.

„AB „Volfas Engelman“ yra viena seniausių ne tik Kauno, bet ir Lietuvos įmonių, todėl ir savo paveldą labai vertiname. Kauno Vilijampolėje buvo įmonės pradžia, dalis išlikusio komplekso pastatų vis dar mums priklauso. Tiesa, pagrindinė „Volfas Engelman“ veikla maždaug prieš 100 metų savininkų sprendimu persikėlė į naujesnes ir tam metui modernesnes patalpas dabartinėje Kaunakiemio gatvėje, o senojoje vietoje alus nebebuvo gaminamas, vykdyta kitokia veikla, daugiausia gamintas salyklas. Todėl ir pagrindinė „Volfo Engelman“ istorija siejama su vieta Kaunakiemio g. Pastatų, susijusių su Volfais ir Engelmanais, Kaune yra ir daugiau. Būtų smagu ilgainiui juos pažymėti.

Pasikeitus pastatų Radvilų dvaro gatvėje savininkams, apsidžiaugėm, kad pastatai bus prižiūrimi. Naujų savininkų prašymu ir geros kaimynystės vardan perleidome jiems vieną savo turėtų sandėlių. Siūlėme įkurti pagrindiniame pastate Volfo memorialinį kambarį / muziejų, kadangi turime daug išlikusių relikvijų. Buvo planų ir bendram restoranui.

Suteikėme istorinės medžiagos istorikui / gidui, kuris su naujų savininkų žinia organizavo ekskursijas pastatuose ir pasakojo Volfo bei su juo susijusią istoriją. Mes labai palaikome idėją išsaugoti pastatus ir jų istoriją, užkabinti memorialines lenteles ar kitaip išsaugoti atmintį, tačiau naudojimasis AB „Volfas Engelman“ priklausančio prekinio ženklo žinomumu komerciniais tikslais yra nepriimtinas“, – teigė M. Matukaitis.

Anot „Volfas Engelman“ marketingo vadovo, dabartinei daryklai istoriškai reikšmingesnė vieta Kaunakiemio gatvėje, tačiau esą bandyta rasti bendrų taškų ir su pirmojo bravoro šeimininkais / „Volfas Engelman“ nuotr.

Marketingo vadovas paaiškino, jog po kurio laiko buvo pastebėta viešojoje erdvėje naujuosius pastatų savininkus sukūrus „Facebook“ puslapį pavadinimu „Volfo bravoras“ ir pateikus patentavimui analogišką pavadinimą. Taip pat buvusio bravoro valdytojai pradėjo organizuoti renginius ir kviesti lankytojus į „Volfo bravorą“.

„Perspėjome, kad tokiu būdu jie klaidina vartotojus, naudojasi svetima intelektualine nuosavybe, „Volfas Engelman“ prekinio ženklo žinomumu komerciniais tikslais, kas yra draudžiama. Siūlėme įvairius variantus: vadintis „Volfo salyklide“, kadangi ten paskutinį šimtmetį buvo gaminamas salyklas, ar „Senuoju bravoru“, į ką gavome neigiamą atsakymą. Be minėtų renginių, ką ir AB „Volfas Engelman“ organizuoja, nauji savininkai neslėpė aistros sidro gamybai, o dabar iš viešosios erdvės galima suprasti, kad turėjo ketinimų ir alaus gamybai“, – apie nerastus kompromisus kalbėjo M. Matukaitis.

Neradus sutarimo, pasak jo, buvo kreiptasi į teismą.

„Teismas išaiškino tą patį – kad naudotis svetima intelektualine nuosavybe be savininko sutikimo yra draudžiama ir priteisė kaltajai šaliai bylinėjimosi išlaidas. Tą patį pakartojo ir apeliacinis teismas“, – nurodė M. Matukaitis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA