Žinomam mentoriui iš Kauno – antra byla dėl nepilnamečių tvirkinimo | Kas vyksta Kaune

Žinomam mentoriui iš Kauno – antra byla dėl nepilnamečių tvirkinimo

Lrytas.lt / Vygandas Trainys 2023/03/29 20:41
Skaitytojų, M. Patašiaus nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

24 metų kaunietis Remigijus Jakštys, kuriam dar nebaigus mokyklos buvo prognozuojama puiki karjera, klimpsta į gėdos liūną – trečiadienį po pietų teismas atvertė baudžiamąją bylą, kuriame jis yra kaltinamas dėl jaunesnio nei 16 metų paauglio tvirkinimo ir lytinės aistros tenkinimo, pažeidžiant nepilnamečio seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą. Šioje byloje yra 3 nukentėjusieji.

Tai – jau antra baudžiamoji byla, iškelta mentoriui, viešosios įstaigos „Mokinio karjera“ įkūrėjui R. Jakščiui dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimų.

2021 metų gruodį Kauno apylinkės teismas pripažino jį kaltu dėl keturių nepilnamečių tvirkinimo, skirdamas jam laisvės apribojimo bausmę. Galutinė jam skirta bausmė – 1 metų ir 40 dienų trukmės laisvės apribojimas.

Tvirkintojui bausmės laikotarpiu buvo uždrausta bendrauti su nepilnamečiais, lankytis įstaigose, kuriose jie gyvena arba mokosi.

Tačiau po nuosprendžio tą patį teismą pasiekė dar viena byla – šįkart R. Jakštys teisiamųjų suole atsidūrė dėl lytinės aistros tenkinimo ir tvirkinimo, nukentėjusiaisiais pripažinus 3 nepilnamečius.

Trečiadienį, pusę dviejų prasidėjo pirmas posėdis, kuriame buvo planuojama pagarsinti kaltinamąjį aktą, atlikti kitus proceso veiksmus.

„Neatvykus kaltinamajam, posėdis buvo atidėtas“, – naujienų portalą po posėdžio informavo kaltinimą palaikantis prokuroras Andrius Kiuršinas.

„Teismas konstatavo, jog jis neatvyko dėl svarbių priežasčių“, – portalui tvirtino kauniečio advokatė Aušra Ručienė. Nuo platesnių komentarų ji susilaikė, motyvuodama, jog posėdis yra neviešas.

Sukdavosi tarp mokinių

R. Jakštys tapo žinomas, dar būdamas moksleivis – apie šį vaikiną imta plačiai rašyti, jam tapus bendrovės „Solid Education“ akcininku ir vykdančiuoju direktoriumi.

R. Jakštys / M. Patašiaus nuotr.

Bendrovė kūrė platformą, kurios dėka moksleiviai galėjo mokytis programavimo savarankiškai arba su dėstytojais visoje Lietuvoje.

Paaugliai būdavo kviečiami mokytis aukštųjų technologijų – buvo skelbiama, kad tuo tikslu kuriama naujausia mokymų sistema.

Vėliau R. Jakštys įkūrė viešąją įstaigą „Mokinio karjera“, tapo jos generaliniu direktoriumi.

Internete pristatoma, jog tai – moksleiviams skirta karjeros ugdymo agentūra, kuri paprastais būdais sukuria „nuostabią bendruomenę“, organizuoja edukacines ekskursijas.

Užmegzdavęs ryšius su švietimo įstaigomis, jau būdamas pilnametis mentorius sukdavosi prie mokinių įvairiuose renginiuose, stovyklose – manoma, jog ši širma jam padėdavo susirasti aukų.

Auka patyrė psichologinę traumą

Paskutinėje byloje R. Jakštys kaltinamas įvykdęs seksualinio pobūdžio nusikaltimus prieš nepilnamečius nuo 2021 metų rugpjūčio vidurio iki 2022 metų vasario 27 dienos.

Kriminalistų duomenimis, R. Jakštys nusikaltimus įvykdė skirtinguose butuose bei viešbučiuose, tiksliai nenustatytą skaičių kartų.

Pareigūnų tvirtinimu, mentorius keletą mėnesių tenkino aistrą su nepilnamečiu, mokėdamas jam už keliones į Vilnių ir užsienį, apgyvendinimą viešbučiuose, pramogas, pirkdamas rūbus.

Prevencinė akcija Eglutė
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šis vaikinas patyrė psichologinę traumą – dėl streso jam nustatytas sveikatos sutrikdymas.

R. Jakštys kaltinamas ir dėl aplaidaus buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Institucijos toliau snaudė

Kauniečiui gresia laisvės atėmimas iki 5 metų.

Prokuratūros tvirtinimu, dalį nusikaltimų, dėl kurių dabar yra teisiamas, R. Jakštys įvykdė jau po 2021 metų gruodžio 13-ąją priimto Kauno apylinkės teismo nuosprendžio pirmoje jo byloje dėl keturių nepilnamečių tvirkinimo.

Po šio nuosprendžio valstybės saugikliai nesuveikė – buvo gauta pranešimų apie besikartojančius galimus nusikaltimus.

Moksleivių karjeros agentūros įkūrėjas antro verdikto laukia laisvėje – jam yra skirtas namų areštas.

Pirmasis nuosprendis įsiteisėjo, Kauno apygardos teismui 2022 metų kovą atmetus tvirkintojo skundą – pripažinęs savo kaltę, jis siekė laidavimo, tačiau nieko nepešė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA