Pristatyta 2022-ųjų policijos veiklos ataskaita: nusikaltimų lygis grįžo į priešpandeminį | Kas vyksta Kaune

Pristatyta 2022-ųjų policijos veiklos ataskaita: nusikaltimų lygis grįžo į priešpandeminį R. Požėlai kelią nerimą pareigūnų amžiaus vidurkis

BNS 2023/03/03 12:27
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kas antras policijos pareigūnas gali išeiti į pensiją, augantis amžiaus vidurkis yra problema, sako generalinis komisaras Renatas Požela.

„Vidurkis yra 38 metai. Gera žinia, kad mes per penkis metus pasenome tik vienais metais, – pristatydamas praėjusių metų veiklos ataskaitą Panevėžyje penktadienį sakė policijos vadovas.

Vis dėlto jis pabrėžė, jog problema yra, kad „organizacija sensta pagal darbuotojų ištarnavimo laiką“.

„Šiai dienai, deja, kas antras statutinis pareigūnas turi teisę palikti tarnybą ir išeiti į pensiją“, – kalbėjo R. Požela.

Generalinis komisaras taip pat atkreipė dėmesį, kad 2022-aisiais, lyginant su ankstesniais metais, pareigūnų skaičius šalyje sumažėjo.

„Sistema sumažėjo tik trimis darbuotojais, tačiau kalbant apie statutinius pareigūnus, deja, minus 172 statutiniai pareigūnai“, – teigė policijos vadovas.

Jis ragino politikus atsakingai svarstyti policiją liečiančius teisės aktų pokyčius, nes „neatsargus pasvarstymas“ pareigūnus dėl nežinomybės gali priversti „masiškai palikti tarnybą“.

Nusikaltimų lygis grįžo į priešpandeminį

Policija praėjusiais metais užregistravo 45,7 tūkst. nusikalstamų veikų – maždaug 3,2 tūkst. daugiau nei užpernai ir panašiai tiek, kiek buvo prieš koronaviruso pandemiją. Iš viso per praėjusius metus ištirta beveik 29 tūkst. nusikalstamų veikų.

„Per dešimt metų registruotų nusikalstamų veikų skaičius sumažėjo perpus“, – sakė R. Požėla.

Jis atkreipė dėmesį, kad per dešimtmetį registruotų sunkių ir labai sunkių nusikaltimų sumažėjo nuo 4384 iki 2507.

Tuo metu vagysčių skaičius, lyginant su 2021 metais, ūgtelėjo: užregistruota 10,4 tūkst. atvejų – 1,9 tūkst. daugiau nei užpernai.

„Apie 30 proc. vagysčių yra ištiriama, manyčiau, kad tai vienas iš geriausių rodiklių Europos Sąjungoje“, – sakė policijos vadovas.

Praėjusiais metais užregistruota 1114 viešosios tvarkos pažeidimų – mažiausiai per dešimtmetį. Pernai nustatyta ir mažiausiai žūčių keliuose atvejų, nužudymų – atitinkamai 120 ir 75.

Žvelgdamas praėjusius metus metus, R. Požela teigė, kad pernai buvo bandymų „išsiūbuoti valstybės laivelį“.

„Deja, ką mes matėme ir ką mes matome, kad už tų organizatorių ar tu organizatorių asmenyje yra ir priešiškai prieš mūsų valstybę nusistačiusių piliečių, kurie, neaišku kokiais sumetimais, veikė prieš valstybę – ar tiesiog jie yra naudingi idiotai, ar tiesiog, matyt, turi tikslinius pavedimus“, – sakė generalinis komisaras.

Pasak jo, negalima leisti tokiems asmenims pasiekti savo tikslų.

Žvelgdamas į šiuos metus, policijos vadovas pabrėžė daugiausia dėmesio skirsiantis veiklos optimizavimui, pareigūnų pritraukimui ir išlaikymui, nusikaltimams elektroninėje erdvėje, parengties veikti krizinėse situacijose stiprinimui, saugios aplinkos kūrimui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA