Kauno meras debatuoti apie Kauno ateitį nenori: savo viziją pristatė V. Juozapaitis | Kas vyksta Kaune

Kauno meras debatuoti apie Kauno ateitį nenori: savo viziją pristatė V. Juozapaitis

Vytautas Juozapaitis / Organizatorių nuotr.

Penktadienio vakarą prof. Vytautas Juozapaitis, TS-LKD kandidatas į Kauno miesto merus, kvietė dabartinį miesto merą Visvaldą Matijošaitį susitikti diskusijai – rinkiminiuose debatuose apie Kauno dabartį ir ateitį. Deja, esamam merui kvietimą atmetus, diskusija apie miesto politinius, socialinius, kultūrinius bei infrastruktūrinius prioritetus vyko be V. Matijošaičio.

Siekė pasikalbėti

„Labai gaila, jog meras nepriėmė kvietimo į debatus, tokią demokratijoje įprastą rinkiminio proceso dalį. Šiandieninio susitikimo tikslas buvo ne peikti ar kalbėti už akių, o susitikus kartu pasikalbėti ir diskutuoti“, – sakė TS-LKD kandidatas į Kauno miesto merus prof. V. Juozapaitis.

Kalbėdamas apie dabartines aktualijas, kandidatas akcentavo ir pasekmes, kurias miestui gali atnešti neatskaitinga politika bei komunikacija.

„Sutikime, jog Kaunas yra unikalus miestas ir todėl, kad šiandien jam vadovauja meras, kuris turi verslą, vykdomą teroristinėje valstybėje – Rusijoje. Rusijoje, kuri žudo ir šluoja nuo žemės Ukrainą: jos piliečius, kultūrinį paveldą, istoriją. Kauno meras nesiryžta nutraukti sąsajų su šia valstybe, taip ir toliau mokėdamas mokesčius bei netiesiogiai finansuodamas Ukrainos piliečių žudymui perkamus šaudmenis ir sprogmenis. Esame NATO ir Europos Sąjungos miestas, tad tai – sunkiai paaiškinama situacija. O juk skaitome dar ir apie korupcijos atvejus, susijusius su meru bei jo šeimos interesais. Labai svarbu suprasti šių reiškinių galimus padarinius miestui“, – teigė prof. V. Juozapaitis.

Korupcijos skandalai bei demokratines tradicijas peržengiantys valdymo metodai, pasak prof. V. Juozapaičio, kelia riziką ne tik dialogui tarp gyventojų ir valdančiųjų, bet ir Kauno potencialo išnaudojimui. Kandidato teigimu, būtent šie reiškiniai šiandien tampa priežastimi, kodėl miestas sunkiai pritraukia naujas, ne iš mero artimos aplinkos atkeliaujančias investicijas.

Vytauto Juozapaičio diskusija / Organizatorių nuotr.

Šiandieninio Kauno fenomenas

Debatus vesti pakviestas Mykolo Romerio universiteto docentas, politologas Virgis Valentinavičius atkreipė dėmesį į Kaune susiklosčiusį fenomeną. Istoriškai miestas garsėjo kaip viena aršiausiai prieš Rytų politiką nusiteikusių bendruomenių, tačiau šiandieniniai reitingai iliustruoja, kad reikšminga dalis kauniečių rinktųsi savo balsą atiduoti už teroristinėje Rusijoje veiklą vykdyti tęsiantį merą. Kodėl?

„Svarbu suprasti, jog jokiu būdu negalime neigti darbų, kuriuos prieš dvi kadencijas pradėjęs veikti meras ir jo komanda nuveikė. Infrastruktūriniai pokyčiai tikrai puikūs. Tiesa, kartu verta atkreipti dėmesį, kad būtent nuo 2015 metų pradėjo veikti ir infrastruktūrinės Europos Sąjungos paramos mechanizmas. Jį mero komandą išnaudojo puikiai. Taip pat turiu pagirti ir už viešuosius ryšius. Visgi bendravimas su žiniasklaida yra apribotas labai siaurame rate, blokuojant kitokią nuomonę ar informaciją. Kodėl žmonėms tokie metodai patinka? Tenka girdėti atsakymus, jog neva tai iliustruoja mero valdymo stiprybę, tvirtumą. Bet jei esi sąžiningas žmogus ir žinai, jog tokie valdymo metodai yra blogi, neužsimerk – išlik sąžiningas prieš save ir prieš kitus, pripažink tai“, – kalbėjo TS-LKD kandidatas į Kauno merus.

Diskusijoje iškilus klausimui apie ankstesniųjų kadencijų, kuomet miesto valdančiųjų pozicijas užėmė TS-LKD atstovai, rezultatus, V. Juozapaitis atkreipė dėmesį į skirtumus tarp tuometinės bei šiandieninės situacijos šalyje ir pasaulyje.

„Tai, kas buvo daroma Kaune prieš aštuonerius metus ir seniau reikėtų vertinti per ekonominės situacijos Lietuvoje bei pasaulyje prizmę. Neturėjome net įvesto euro, situacija šalyje ir pasaulyje buvo krizinė, o Kauno biudžetas – toli gražu net nepalyginamas su šiandieniniu. Žinoma, nėra žmonių, kurie nedaro klaidų, tačiau nereikėtų demonizuoti. Šiandien Lietuvoje gyvename kaip niekada gerai ir gąsdinti su valdžios pasikeitimu tikrai nereikėtų. Ypač, kai kalbame apie atsinaujinusią, jauną ir progresyvią komandą“, – sakė prof. V. Juozapaitis.

TS-LKD kandidatų į miesto tarybą sąrašas šiandien – stipriai atsinaujinęs. Didžiąją dalį jo sudaro jauni partijos nariai, kurių požiūris, išsilavinimas bei vertybės, anot prof. V. Juozapaičio, vakarietiškos ir progresyvios, o išsilavinimas ir patirtis – atliepia skirtingas miesto veiklos sritis.

Vytauto Juozapaičio diskusija / Organizatorių nuotr.

Prioritetas – laisvė veikti

Ne paslaptis, jog bene daugiausiai esamas Kauno meras V. Matijošaitis vertinamas už mieste plėtojamus infrastruktūrinius pokyčius. Diskusijos metu klausimo apie savo komandos planus sulaukė ir prof. V. Juozapaitis.

„Labiausiai mane neramina, jog stambiems ir tikrai dideliems šalies verslininkams bei investuotojams mieste yra surišamos rankos. Visi turi turėti laisvę veikti ir kurti mieste. Antra, kamščiai. Kauno kamščiai, įvertinus miesto dydį, jau santykinai lenkia ir Vilnių. Tad vienas iš mūsų prioritetų – sureguliuoti viešąjį transportą ir eismą, įsteigiant sistemą, leidžiančią nuotoliniu būdu, realiuoju laiku reguliuoti šviesoforus ir kitas eismo sritis. Ne mažiau svarbu ir energetika. Ypač – žalioji, atsinaujinanti. Kaune šioje srityje daryta dar itin mažai. Patyrusi mūsų komanda pasiruošusi detalų planą, kaip gerinti kasdieninį gyvenimą skirtingose miesto veiklos srityse“, – teigė kandidatas į merus.

Kalbėdamas apie kultūrą, V. Juozapaitis pažymėjo – Kaunas, kaip niekas kitas, investuoja į šią sritį aukščiausiame lygmenyje. Visgi pagrindinė problema šioje sferoje – užgniaužta bendruomenių saviraiška.

„Nė vienas kitas miestas neturi miesto simfoninio orkestro, o Kaunas jį turi. Taip pat Kaunas turi ir savo bigbendą ir daug kitų puikių kultūrinių reiškinių. Tačiau tuo pačiu kultūros puoselėjimas bendruomenėse yra apribotas kaip niekur kitur. Iš jų yra atimtos patalpos, jie negali burtis net ir mokyklose, yra priversti važiuoti į Kauno rajoną. Kodėl? To mums niekaip nepavyksta suprasti“, – sako profesorius.

Vytauto Juozapaičio diskusija / Organizatorių nuotr.

Baigdamas diskusiją kandidatas pabrėžė – svarbiausia išsaugoti miesto veidą ir identitetą. Ne konkuruojant su Vilniumi ar kitais miestais, o puoselėjant kultūrines stiprybes: skirtingas meno šakas, sportą, architektūrą, religiją.

„Jaučiu neteisybę ir šį kartą turiu nuostabią komandą, einančią į šiuos rinkimus. Nuoširdžiai tikiu, kad Kaunas turi istorinę galimybę atsitiesti dvasiškai. O juk apie esamą – labai blogą – situaciją kalba visi: nuo politologų ar akademikų iki visuomenės veikėjų ar verslo atstovų“, – sakė prof. V. Juozapaitis.

Savivaldos rinkimuose balsuoti gyventojai bus kviečiami jau kovą. Merą kauniečiai rinks tiesioginiuose mero rinkimuose, o savivaldos tarybos rinkimuose – 41 Kauno miesto tarybos narį. Išrinktieji partijų atstovai miestą valdys keturis metus – iki 2027-ųjų pavasario.

Politinė reklama. Bus apmokėta iš TS-LKD Kauno miesto rinkimų kampanijos sąskaitos, pagal sutartį NR. 20221202-TSLKD.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA