Kandidatų į Kauno merus apžvalga: kas ką mėgsta ir kiek turi | Kas vyksta Kaune

Kandidatų į Kauno merus apžvalga: kas ką mėgsta ir kiek turi

BNS / Jūratė Skėrytė, Milena Andrukaitytė 2023/02/04 09:18
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kaune ketina išsilaipinti Kultūros ministerijos desantas, o dabartinis meras į tarybą mėgins atsivesti visus šeimos narius. Be to, visų penkių didmiesčių rinkėjai galės rinktis ne tik iš dar vienos kadencijos siekiančių dabartinių valdžios atstovų, bet ir Seimo narių. Kaune į 41 tarybos nario mandatą pretenduoja 436 politikai, 12 jų kaunasi ir dėl mero posto. Kaune savo kandidatų sąrašus iškėlė 11 partijų ir vienas komitetas. Remdamasi Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) viešai paskelbtais duomenimis, BNS pateikia Kauno miesto kandidatų į merus apžvalgą.

Trečios kadencijos Kauno miesto mero pareigose siekia politinio komiteto „Vieningas Kaunas“ lyderis, vienas iš „Vičiūnų grupės“ savininkų 65 metų Visvaldas Matijošaitis. Inžinieriaus mechaniko išsilavinimą turintis vyras prieš pasukdamas į politiką daug metų užsiėmė verslu. Jo pomėgiai – automobiliai ir medžioklė. Jis vienintelis iš kandidatų Kaune deklaravo milijoninį turtą. V. Matijošaitis nurodė turįs 5 mln. vertės turto, taip pat yra suteikęs paskolų už 5,4 mln. eurų.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai jam varžovu kelia žinomo operos solisto, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, Seimo Kultūros komiteto pirmininko 59 metų Vytauto Juozapaičio kandidatūrą. Vilniuje daug metų gyvenantis politikas turėjo pakeisti gyvenamąją vietą, kad galėtų kandidatuoti. Jis teigia mėgstantis keliones, teatrą, knygas, muziką, sportą. V. Juozapaičio deklaracijoje – apie 266 tūkst. eurų vertės turtas.

„Valstiečiai“ savo kandidatą į Kauno merus – 46 metų Seimo narį mediką Aurelijų Verygą – vadina vienu stipriausių V. Matijošaičio varžovų. Buvęs sveikatos apsaugos ministras yra pagarsėjęs kovotojas už blaivybę. Jis laisvalaikiu užsiima šaulių veikla, jam patinka kelionės motociklu, numizmatika, staliaus darbai ir sveikatinimo veikla. Seimo narys turi turto už 44 tūkst. eurų.

Socialdemokratai Kauno miesto pareigose mato 42 metų bankininką ir kūno kultūros specialistą Darių Razmislevičių. Politikas domisi ekonomika ir politika. „Patinka skaityti knygas, būti su šeima ir draugais, sportuoti, užsiimti visuomenine veikla“, – teigia jis savo kandidato anketoje. Socialdemokratas turi turto už maždaug 120 tūkst. eurų.

Laisvės partija į Kauno merus siūlo 29 metų nepartinį Mantą Bertulį. Vidurinį išsilavinimą teturintis politikas mėgsta sportą ir keliones. Jis deklaravo 5000 eurų santaupas.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ kandidatas į Kauno vadovus – buvęs socialdemokratas 59 metų bendrovės „Laban industria“ direktorius Gintautas Labanauskas. Ekonomisto išsilavinimą turintis kandidatas mėgsta skraidymą, buriavimą, knygų skaitymą. Jis nurodė turįs turto ir pajamų už 286 tūkst. eurų.

Kaune kandidatuoja ir 32 metų Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkė Ieva Budraitė. Politikos mokslus baigusi kandidatė moka anglų, italų, rusų kalbas, domisi literatūra, antikos kultūra, Lotynų Amerikos šokiais, badmintonu, renginių organizavimu. Jos sąskaitoje – 10 tūkst. eurų.

Liberalų sąjūdžio kandidatė 48 metų Nijolė Putrienė – pedagogė, socialinių mokslų daktarė. Jos laisvalaikio užsiėmimai – knygos ir kelionės. Kandidatė deklaravo turinti 23 tūkst. eurų santaupų.

Krikščionių sąjungos kandidatas 58 metų Darius Trečiakauskas ne tik užsiima verslu, bet ir ne vienus metus yra paniręs į visuomeninę veiklą. Jis dalyvauja žygeivių klubo „Ažuolas“, Lietuvos turistų klubo, bendrijos „Atgaja“, Lietuvos žaliųjų judėjimo, kultūrinė bendrijos „Darna“, Lietuvos tėvų forumo veiklose. Jis mėgsta keliones, skaityti ir plaukti. Kandidatas deklaravo 742 tūkst. eurų turtą ir pajamas.

Darbo partijai atstovauja Šiaulius į Kauną iškeitęs 47 metų advokatas Marijus Velička. Buvęs krašto apsaugos viceministras nurodė mėgstantis sportą, keliones, knygas. Jo deklaracijoje – 231 tūkst. eurų.

Partija „Laisvė ir teisingumas“ rinkti Kauno meru siūlo 51 metų mokytoją Dainių Varną. Politikas nurodė mėgstantis džiazą, keliones ir pavasarį. Vienintelis jo turtas – 4 tūkst. eurų santaupų.

Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai) į Kauno merus iškėlė 64 metų agronomės Rūtos Zabielienės kandidatūrą. Politinė nelinkusi rinkėjams atskleisti nei savo pomėgių, nei kokias užsienio kalbas moka. Jos deklaruotas turtas siekia 98 tūkst. eurų.

Pernai Europos kultūros sostine buvęs Kaunas šiemet per rinkimus sulaukė nemažo kultūrininkų ir kultūros funkcionierių desanto. Konservatorių sąraše į miesto tarybą yra Kauno nacionalinio dramos teatro direktorius Egidijus Stancikas, Liberalų sąjūdžio – kultūros viceministrai Rimantas Mikaitis ir Albinas Vilčinskas, kultūros ministro patarėjas Sigitas Šliažas, Kauno valstybinės filharmonijos vadovas Justinas Krėpšta.

Tuo metu „Vieningo Kauno“ rinkimų sąraše – visa mero V. Matijošaičio šeima – jo gyvenimo draugė Loreta Stonkienė, sūnūs Šarūnas ir Dainius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA