Rusų žiaurumą parodė ir Kaune: savanoris paaukojo gyvybę, kad išgelbėtų ukrainiečius | Kas vyksta Kaune

Rusų žiaurumą parodė ir Kaune: savanoris paaukojo gyvybę, kad išgelbėtų ukrainiečius

/ R. Tenio nuotr.

Ukrainoje vis dar aidint sprogimams ir švilpiant kulkoms, keturi savanoriai iš Ukrainos atvyko į Kauną, kad parodytų su kuo susiduria laisvės gynėjai. Vienybės aikštėje stovi ukrainiečių autobusiukas su kuriuo buvo išgelbėta per 1000 civilių, tačiau šis ryškus automobilis mena ir kraupią istoriją, kai vieno gelbėjimo metu savanoriai buvo apšaudyti rusų karių, o vienas savanoris žuvo.

Į Kauną atvykusiems ukrainiečiams padedantis Gintautas Mauricas pasakojo, kad autobusiukas su keturiais ukrainiečiais šiuo metu yra Vienybės aikštėje, kur jį aplankyti galima iki 16.30 val. Vėliau autobusiukas bus pervežtas į Karo muziejaus karo technikos ekspoziciją VI forte, kur 18 val. vyks renginys Sausio 13-ajai paminėti.

Atsukus nugarą rusai pradėjo šaudyti

„Šiuo autobusiuku iš Irpinės buvo gelbėjami civiliai žmonės ir važiuojant savanorius rusai praleido pro punktą, tačiau jiems pravažiavus pradėjo šaudyti. Vairuotojas Dmitrijus buvo sunkiai sužeistas penkiomis kulkomis ir per plauką išgyveno, o šalia sėdėjęs šturmanas užpuolimo neišgyveno“, – pasakojo VšĮ „Lukšų vyrai“ direktorius G. Mauricas.

Anot pašnekovo, Vienybės aikštėje dabar galima sutikti ir pabendrauti su įvykių liudininkais, tarp kurių ir išgyvenęs vairuotojas, kurie rizikavo gyvybėmis, kad išgelbėtų nekaltus vaikus, moteris, senelius ir gyvūnus nuo užpuolikų.

Su minimu autobusiuku savanoriai vežė ne tik gyvuosius, bet ir žuvusius nuo priešo rankos, norėdami kūnus parvežti artimiesiems ar juos tinkamai palaidoti.

„Įsivaizduokite: tiesiog gatvėje guli ant žemės okupantų nužudyti žmonės, o juos ėda gyvūnai. Vaizdas – kraupus. Tokius vaizdus matė ir vaikai, ir seneliai. Tai mes rinkome lavonus ir vežėme juos, kad būtų galima normaliai juos palaidoti, kad artimieji galėtų tinkamai su jais atsisveikinti ir palydėti į paskutinę kelionę – į kapines. Buvo ir tokių akimirkų, kai minėtame autobusiuke vežėme tiek sveikus žmones, tiek jau su kraupiais sužalojimais lavonus. Viename autobusiuke sėdi sveiki žmonės ir mato tokius vaizdus. Patikėkite, jausmas tikrai nekoks, bet tokia šiandieninė mūsų nepagražinta realybė“, – „Vakarų ekspresui“ pasakojo demonstracinę akciją organizuojantis ukrainietis Andrii Levanchuk.

Pasauliui nori parodyti karo realybę

Savanoriai šią akciją surengė norėdami parodyti karo realybę, kurią turi išgyventi Ukrainos žmonės. Savanoriai jau aplankė Lenkiją, atvažiavo į Lietuvą, tačiau atvykus į Klaipėdą, jų karo lauke atsilaikęs autobusiukas pavargo ir sugedo jo generatorius. Tiesa, atvykus į Kauną, jį apžiūrėjo ir kariuomenės atstovai bei pasiūlė pagalbą, kad jis būtų sutvarkytas ir galėtų judėti toliau.

Iš Kauno autobusiukas turėtų rytoj pasirodyti Vilniaus rotušės aikštėje, kad ir vilniečiai galėtų pamatyti ką rusai daro civiliams ir juos gelbėjantiems savanoriams.

„Jie atstatė autobusiuką po užpuolimo, tačiau paliko kraupius vaizdus menančius daiktus, matomos kulkų skylės, tebėra ir sėdynė, kurioje žuvo žmones gelbėjęs vyras“, – pasakojo G. Mauricas.

Savo apsilankymų metu įvykių liudininkai turės ir suvenyrų, kurių bus galima įsigyti taip palaikant Ukrainą ir jos gyventojus. Kaip minėjo prie pagalbos prisidėjęs G. Mauricas, yra pagaminti ženkliukai su Ukrainos herbu ir saulėgrąžomis, yra kitų suvenyrų, kuriuos pardavę savanoriai grįžtant į gimtąjį kraštą galės įsigyti reikiamų generatorių, šildymo prietaisų ir kitų prekių, kurios padės civiliams išgyventi šią tamsią žiemą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA