Už susitarimus NT agentūroms skirta baudų už beveik 1 mln. eurų | Kas vyksta Kaune

Už susitarimus NT agentūroms skirta baudų už beveik 1 mln. eurų neigia susitarimus, baudas skųs

BNS / BNS inf., Valdas Pryšmantas 2022/12/29 20:09
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Konkurencijos taryba Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacijai (LNTAA) ir 39 jos narėms už susitarimą nevilioti vienos kitų klientų bei brokerių skyrė 969 tūkst. eurų baudų.

Tokiu susitarimu buvo apribota tarpusavio konkurencija, pažeistas Konkurencijos įstatymas ir sutartis dėl Europos Sąjungos veikimo, pranešė taryba.

„Jeigu draudžiamas susitarimas nebūtų sudarytas, klientai galėjo iš kitų agentūrų gauti naudingesnių pasiūlymų, pavyzdžiui, mažesnį komisinį mokestį, ir pasirinkti kitą paslaugos teikėją“, – pranešime sakė tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas.

LNTAA skirta 4,5 tūkst., agentūroms „Ober-Haus nekilnojamas turtas“ – 450,6 tūkst., „Inreal“ – 124,7 tūkst., „Capital Realty“ – 69,9 tūkst., „Apus turtas“ – 38,3 tūkst., „NTA 21 Amžius“ – 23,9 tūkst., „Resolution LT“ – 21,2 tūkst., „Centro kubas-Nekilnojamasis turtas“ – 16,4 tūkst., „Etapas“ – 21 tūkst., „Vilniaus turtas“ – 28,3 tūkst., „Gijoneda“ – 16 tūkst., „Rebesta“ – 13,2 tūkst., „JG Franchise“ – 14 tūkst., „NT Savas Būstas“ – 14,9 tūkst., „Citus“ – 21 tūkst. eurų baudų.

„Adomax“ skirta 3,5 tūkst., „Adomus“ – 2 tūkst., „Aidila“ – 4,8 tūkst., „Augida“ – 4,7 tūkst., „Hausa“ – 1 tūkst., „Juda NT“ – 11,2 tūkst., „Lendor Estate“ – 6,5 tūkst., „Ontex“ – 12,5 tūkst., „Renatos namai“ – 8,7 tūkst., „Pamario NT“ – 3 tūkst., „Proreal Invest“ – 1,4 tūkst., „Rezidentas“ – 3,4 tūkst., „Oberstata“ – 4,5 tūkst., „Trakų grupė“ – 1,2 tūkst., NT paslaugų centras – 950, „Urban Estate“ – 6,7 tūkst., „ES Investment“ – 2,8 tūkst., „Reon“ – 3,7 tūkst., „Namų partneriai“ – 1 tūkst., „Laurus Real Estate“ – 7,4 tūkst., „Namelita“ – 100 eurų baudos.

Dar keturioms NT agentūroms, nevykdančioms veiklos, sankcijos nebuvo skirtos.

Taryba nustatė, kad 2015 metais LNTAA narių priimtame Etikos kodekse buvo nuostata, jog NT specialistai turėjo vengti tiesioginio bendravimo su kitų asociacijai priklausančių agentūrų brokerių klientais siekiant išvengti tarpusavio konkurencijos, kad neprarastų turimų klientų, su kuriais yra sudarytos išimtinės sutartys.

„Šios nuostatos yra antikonkurencinio pobūdžio, kadangi jomis panaikinamos agentūrų galimybės varžytis dėl klientų ir šiems siūlyti kuo geresnes sąlygas, pavyzdžiui, mažesnes kainas, daugiau sklaidos kanalų, imtis aktyvesnių veiksmų siekiant sudaryti NT sandorį“, – teigia Š. Keserauskas.

Be to, asociacija ir jos narės susitarė nekonkuruoti dėl viena kitos brokerių, nes NT specialistų iš kitų agentūrų viliojimas laikomas neetišku elgesiu, už ką numatytos nuobaudos. Tai, anot pažeidimą nustačiusios tarybos, kenkia ne tik vartotojams, bet ir patiems darbuotojams, kurie praranda derybinę galią dėl atlyginimų.

„Kai įmonės susitaria nekonkuruoti dėl viena kitos darbuotojų, pastarieji praranda derybinę galią su darbdaviais, dėl ko pablogėja darbuotojų galimybės išsiderėti didesnius atlyginimus bei kitas palankesnes darbo sąlygas. Vartotojai taip pat patiria žalą dėl apribotos darbdavių konkurencijos, nes tik konkurencingi darbuotojai gali sukurti daugiau bei geresnių prekių ir paslaugų“, – sakė Š. Keserauskas.

Jis teigė, jog agentūros negalėjo nesuprasti, kad įsipareigodamos laikytis Etikos kodekso apribojo tarpusavio konkurenciją.

Susitarimus neigia, sprendimą skųs

LNTAA prezidentas Audrius Gudanavičius sakė, kad jokio susitarimo ir veikimo prieš įstatymus nebuvo.

„Aišku, kad mes nesutinkame su tomis išvadomis, nes niekada nebuvo jokio noro veikti prieš įstatymus ar kažkokių susitarimų. Tai buvo Etikos kodeksas, viešai skelbiamas ilgus metus ir mes patys kreipėmės į Konkurencijos tarybą norėdami gauti konsultacijas, tačiau vietoje to gaudami tyrimą ir baudas. Ne klientai, ne kažkas kreipėsi – mes patys“, – ketvirtadienį BNS sakė A. Gudanavičius.

Anot jo, tarybos nutarimas bus skundžiamas: „Aišku, kad mes jį skųsime“.

„Akivaizdu, kad dar sunku vesti pokalbį tarp verslo ir institucijų“, – pridūrė jis.

Beveik 125 tūkst. eurų baudą gavusios bendrovės „Inreal“ vadovas Andrius Anusauskas sako, kad taryba į agentūros anksčiau pateiktus argumentus neatsižvelgė. Jis neatmetė galimybės, kad susipažinus su nutarimu jis gali būti ginčijamas teisme.

„Tarybai konkrečius savo argumentus buvome išsakę, pagal baudos skyrimo faktą ir jos dydį matome, kad į juos nebuvo atsižvelgta. Su pačiu dokumentu dar nespėjome susipažinti – jis gana didelės apimties. Manome, kad susipažinę tą klausimą bandysime pasitikrinti teisme. Manome, kad esame nubausti be pagrindo“, – BNS ketvirtadienį sakė A. Anusauskas.

Su tarybos nutarimu nesutinka bei jį teismui skųsti žada ir bendrovės „Ober Haus“, kuriai skirta didžiausia 450,6 tūkst. eurų bauda, generalinis direktorius Audrius Šapoka.

„Nesutinkame nei su KT nutarimu, nei su skiriama bauda mūsų bendrovei. Be jokios abejonės šį tarybos sprendimą ginčysime ir kreipsimės į teismą, kuriame tikiuosi sąžiningo ir palankaus mums sprendimo“, – BNS ketvirtadienį sakė A. Šapoka.

Anot jo, tarybos nutarime minimo etikos kodekso tikslas – užtikrinti sąžiningo, etiško ir profesionalaus tarpininkavimo paslaugų tiekimą vartotojams, todėl bausmė už jo taikymą prilygsta valstybės smūgiui sąžiningam verslui ir jo reputacijai.

„KT išvados rodo, kad bet koks geranoriškas etikos ir apskritai sveikos moralės normų laikymasis ir siekis užtikrinti paslaugų kokybę vartotojui, yra skaudžiai baudžiamas valstybės. Be to, toks sprendimas suduoda smūgį sąžiningų, skaidrių ir tikrai profesionalių brokerių reputacijai ir veikia priešingai – skatina grįžti 20 metų atgal“, – sakė A. Šapoka.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA