Kamuolinių gaujos vadeiva ir jo sėbrai išgirdo siūlomas bausmes | Kas vyksta Kaune

Kamuolinių gaujos vadeiva ir jo sėbrai išgirdo siūlomas bausmes

Lrytas.lt / Vygandas Trainys 2022/12/16 19:41
Asociatyvi / M. Patašiaus nuotr.

Žiaurumu pagarsėjusios Kauno Kamuolinių gaujos byla juda link finišo – visiems 17 teisiamųjų, tarp jų ir grupuotės vadeiva laikomam Giedriui Janoniui-Kamuoliui jau pasiūlytos bausmės. Dėl didelės medžiagos apimties Generalinės prokuratūros prokuroro Zdzislavo Tuliševskio baigiamoji kalba Kauno apygardos teisme truko netgi du posėdžius.

46 metų G. Janonį prašoma įkalinti 13 metų. Tokiam pačiam laikotarpiui į belangę siūloma uždaryti ir Kamuolio bendraamžius, kurie taip pat priskiriami gaujos šulams – Deividą Čerešką-Pyragėlį ir Tomą Gaidanką-Ilgą.

Be šios trijulės, grupuotės „žiedui“ yra priskiriamas ir 48 metų Genadijus Borisovas, kuriam pasiūlyta griežčiausia bausmė – 13 metų ir 6 mėnesių kalėjimas.

Prokuroro įsitikinimu, kitiems gaujos nariams taip pat reikėtų skirti realias laisvės atėmimo bausmes. Genadijų Ževžikovą, Rolandą Borisovą ir Artūrą Osmankiną pasiūlyta pasiųsti už grotų vienodą laikotarpį – 11 metų ir 6 mėnesius. Andrių Juodį prašoma įkalinti 12 metų, Eligijų Maželį ir Regimantą Jonušą – po 10 metų, Taurą Grinių – 8 metus.

Likusiems grupuotės nariams pasiūlytos švelnesnės bausmės: Mindaugui Lukauskui – 7 metai ir 3 mėnesiai, Andriui Guogai, Edgarui Meizeraičiui ir Nerijui Venclavičiui – po 7 metus kalėjimo. Mažiausios bausmės pasiūlytos Mariui Navickui – po pusketvirtų metų pataisos namuose.

Nusikaltimų sąrašas – ilgas

Daugiau nei prieš du dešimtmečius suburtos Kamuolinių gaujos nusikaltimai šiurpina visą Lietuvą. Minėtoje 60 tomų byloje grupuotės nariai yra teisiami dėl žmogaus pagrobimo, nelegalaus ginklų laikymo, kontrabandos, plėšimo, sveikatos sutrikdymo, dokumentų klastojimo ir kitų nusikaltimų. Baigiamąsias kalbas kitų metų vasarį pratęs teisiamųjų advokatai, žodis bus suteiktas ir patiems mafiozams.

Jei neiškils nenumatytų kliūčių, nuosprendis jiems turėtų būti paskelbtas 2023 metų pavasarį. G. Janonis ir jo sėbrai ilgą laiką buvo suimti, tačiau dabar jie jau yra laisvėje, skiriant švelnesnes nei suėmimas kardomąsias priemones.

Antra byla – 7 kartus didesnė

Tame pačiame teisme šiuo metu yra nagrinėjama ir antra, dar didesnės apimties Kamuolinių byla, kurią sudaro net 400 tomų. Pagrindinėje byloje be Kamuolio, kaltinimai pareikšti dar 26 grupuotės nariams.

Šioje byloje kamuoliniai yra teisiami dėl ginkluoto nusikalstamo susivienijimo organizavimo, vadovavimo ir dalyvavimo jo veikloje, žmogžudystės, sunkaus sveikatos sutrikdymo, kontrabandos, disponavimo labai dideliu narkotikų kiekiu, nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimo, reketo ir kitų nusikaltimų.

Šių metų lapkritį turėjo įvykti pirmasis posėdis, bet bylos svarstymą teko atidėti dėl kitų advokatų užimtumo. Į teismą tąsyk sugužėjo tokia didelė mafiozų kompanija, kad visiems bylos dalyviams sutalpinti prireikė netgi dviejų salių.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA