Seimo komitetas svarstys, nuo kada uždrausti parduotuvėse demonstruoti rūkalus | Kas vyksta Kaune

Seimo komitetas svarstys, nuo kada uždrausti parduotuvėse demonstruoti rūkalus

BNS 2022/11/23 08:06
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Į Seimo komitetus paskutiniams svarstymams grįžta siūlymas įteisinti specializuotas tabako gaminių, įskaitant elektronines cigaretes, parduotuves arba skyrius, o paprastose parduotuvėse uždrausti demonstruoti rūkalus ar jų aksesuarus.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį svarstys tai numatančias dar 2019 metais Seime registruotas Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas. Komitetas spręs dėl draudimų įsigaliojimo terminų.

„Valstietis“ Aurelijus Veryga siūlo naujoves taikyti nuo 2024 metų gegužės, o Regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis bei Laisvės frakcijos atstovės ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė ir Ieva Pakarklytė, kuri antradienį parašą atsiėmė – nuo 2026 metų.

A. Verygos teigimu, pataisomis norima rūkalus padaryti mažiau prieinamus nepilnamečiams.

„Kai prasidėjo kalbos apie e. cigarečių prieinamumą nepilnamečiams, nors yra daug trukdžių, bet jie apeinami, kilo būtinybė dar griežtinti. Gal pavyks sumažinti aktyvaus marketingo mastą“, – BNS sakė parlamentaras.

Pasak jo, skandinavai taiko analogišką tvarką.

Seimas po svarstymo pataisoms yra pritaręs 2020 metų birželio 18-ąją, tačiau dėl artėjančių parlamento rinkimų rudenį „valstiečių“ iniciatyva taip ir nebuvo patvirtinta.

Jeigu Seimas pataisas priimtų, specializuotose tabako gaminių parduotuvėse būtų galima prekiauti tik tabako gaminiais ir su jais susijusiomis prekėmis. Tokiose prekyvietėse nebūtų galima tokių prekių rodyti išorinėse vitrinose.

Kitose parduotuvėse būtų draudžiama viešai demonstruoti tabako gaminius ir su jais susijusias prekes. Būtų galima nurodyti tik rūkalų, kuriais būtų prekiaujama, pavadinimus bei pakelio ar pakuotės kainas. Apie parduodamus tabako gaminius prekybos vietose liudytų tik užrašai „Prekiaujame“ arba „Parduodame“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA