Dailininkus ir rašytojus šį savaitgalį sutelks pleneras Palemone | Kas vyksta Kaune

Dailininkus ir rašytojus šį savaitgalį sutelks pleneras Palemone

Pleneras./ Maironio lietuvių literatūros muziejaus nuotr.

Spalio 7–9 dienomis Kaune, Salomėjos Nėries ir Bernardo Bučo namuose–muziejuje, vyks jungtinis dailininkų ir rašytojų pleneras „Plastika + žodis 2022“, o šių metų tema– „Palemono užuominos“.

Renginio lankytojai visą savaitgalį kviečiami stebėti kūrybinį menininkų procesą – jaukiame Palemone esančiame muziejaus sodelyje įsikūrę dailininkai savo vizijas įkūnys dailės kūriniuose, o prieš pat plenero baigiamąjį renginį rašytojai kurs bendrą literatūros kūrinį.

Spalio 9 d., sekmadienį, 14 val. visų Salomėjos Nėries ir Bernardo Bučo muziejaus lankytojų lauks plenero dalyvių darbų pristatymo šventė. Dailininkai papuoš šių dviejų garsių istorinių asmenybių namų erdves renginio metu sukurtais darbais, o rašytojai skaitys savo kūrybą. Jungtinę menininkų šventę lydės saksofonininko Rimvydo Vilko muzikiniai akordai.

Tarp plenero dalyvių galima bus išvysti visą būrį rašytojų: Gvidą Lataką, Liną Navickaitę, Eglę Perednytę, Enriką Striogaitę, Nijolę Raižytę, Renatą Valatkienę, Raimondą Mikuckytę, Astą Aleknienę, Viktoriją Nihil.

Taip pat renginyje dalyvauja dailininkai: Nelė Jurgelionienė, Raimundas Majauskas, Zita Tarasevičienė, Albertas Olšauskas, Rita Rimšienė, Rasa Kivilienė, Daiva Kupstienė, Dainora Ramanauskienė, Rūta Levulienė, Marija Rastenienė, Gintarė Šiaulienė, Irma Gužienė, Audronė Šiurkuvienė, Indrė Gražulevičiūtė-Vileniškė ir Bangutis Prapuolenis. Plenero kuratorės – literatūrologė Viktorija Seredžiūtė ir dailininkė Nelė Jurgelionienė.

Kaip teigia renginio organizatoriai, idėja rengti kasmetinį plenerą kilo siekiant puoselėti dviejų tarpukaryje statytos vilos šeimininkų – poetės Salomėjos Nėries ir jos vyro skulptoriaus, architekto Bernardo Bučo atminimą. Poetė su vyru ir sūnumi čia gyveno 1937–1941 m.

Salomėjos Nėries ir Bernardo Bučo namai–muziejus./ Maironio lietuvių literatūros muziejaus nuotr.

Namus, kuriuose šiandien įsikūręs judviejų memorialinis muziejus, projektavo pats B. Bučas, o mylimieji Kauno rajone, Palemone įsikūrė vos susituokę Paryžiuje. Nors dviem menininkams gyvenimas po vienu stogu nebuvo lengvas, abu stengėsi gerbti vienas kito privatumą, vienam ar kitam pasinėrus į kūrybą. Architektas B. Bučas netgi šeimos namus projektavo taip, kad antrajame jų aukšte būtų įrengtas žmonos darbo kambarys, skirtas intensyvioms rašymo popietėms ar naktims – jame muziejaus lankytojai vis dar gali išvysti autentišką, pačios S. Nėries rašomąjį stalą su spausdinimo mašinėle ir eilėraščių rankraščiais. O pirmajame architektas įsirengė savo dirbtuves, kur ir šiandien galima užeiti pasižvalgyti, apžiūrėti menininko sukurtas skulptūras ar darbų eskizus.

Architektas Bernardas Bučas studijavo Romos, Briuselio karališkojoje dailės akademijoje ir net tobulinosi Paryžiuje. Grįžęs į Lietuvą aktyviai dalyvavo dailės parodose. Sukūrė paminklų, bareljefų ir skulptūrų ne vienam garsiam lietuvių politikos, istorijos ir kultūros veikėjui – Maironiui, Vaižgantui, P. Vileišiui, G. Petkevičaitei-Bitei ir savo žmonai – poetei S. Nėriai. Taip pat jo darbų archyvuose rasime nemažai tapybos ir grafikos kūrinių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA